Колико жуманаца смијемо појести у једном оброку?

Постоје два типа холестерола: егзогени, који настаје пробавом хране, и ендогени, који производи јетра.

Здравље 23.05.2015 | 07:22
Колико жуманаца смијемо појести у једном оброку?

Веће жуманце јајета заиста садржи 180-250 мг холестерола, а дневни препоручени унос за здраву особу је 300 мг. Чињеница је да је холестерол кључан за стварање стероидних хормона као што су мушки и женски полни хормони и хормона кортизола, за синтезу витамина Д...

Зато драстично смањење уноса намирница богатих овим састојком може нарушити здравље.

Јаје је богато и арахидонском масном киселином која има и противупална својства. Нутриционисти и већина лекара и даље сматрају да жуманце треба избегавати јер су ризични фактор за болести срца и крвних судова. Међутим, те ставове треба преиспитати кроз више аспеката и нипошто не “оцрнити” јаја као нездраве намирнице.

– Мишљења сам да жуманце и јаја уопште не треба избегавати јер су они извор и других нутријената као што је колин, важан за здравље мозга, код развоја детета у трудноћи итд. или пак жути пигмент антиоксиданс лутеин – тврди Ненад Братковић, магистар нутриционизма из Нутри-цонсулта.

Идеалан однос у оброку су четири беланца и једно жуманце са здравим угљенохидратним намирницама као што је поврће.

На тај начин осигуравамо и антиоксидативну вредност оброка. Жуманце има своје место у прехрани. Од масти не треба да бежимо јер су неизоставне за здравље човека. Најгоре врсте масти су трансмасне киселине из (делимично) очврснутих биљних уља и маргарина и њих треба у потпуности уклонити из исхране.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар