Видео: Рафа је баш моћан! Судија Бернардес му више неће судити!

Један од најугледнијих тениских судија и последњи који је казнио Надала због пробијања границе од 25 секунди између два поена, од тада није судио Шпанцу - нити ће, тврди енглески "Телеграпх".

Тенис 23.05.2015 | 16:20
Видео: Рафа је баш моћан! Судија Бернардес му више неће судити!

Бразилац Карлос Бернардез један је од најугледнијих и најауторитативнијих тениских судија на свету.

Ипак, није немогуће да плаћа и да ће плаћати због своје доследности и инсистирања на стриктном примењивању правила игре.

Наиме, британски "Телеграпх" одбјавио је причу о томе да је Бернардез волшебно склоњен од када је последњи пут званично опоменуо Рафаела Надала и одузео му први сервис због прекорачења дозвољеног времена између краја поена до почетног ударца, тј. сервиса.

Вербални дуели између тенисера и главних судија нису ретка појава и трају деценијама, а поред тога да ли је лопта изашла у аут или не, чест повод за расправу је и правило од 25 секунди између два поена, као и гажење линије приликом сервиса.

Тако је пензионисани судија Ричард Ингс испричао да је током 90-их година доживео да четири године не одсуди ниједан меч легендарном Ивану Лендлу, након што је променио одлуку линијског судије приликом једне меч лопте (тада није било модерне технологије).

Није немогуће да је слична судбина задесила и Бернардеса, последњем судији који је званично опоменуо Надала да пробија границу од 25 секунди...

"Телеграпх" подсећа да Бразилац, иако је то често радио током каријере, више није судио мечеве у којима наступа Шпанац, штавише у тексту се наводи да то неће бити случај ни током наредне две недеље на Ролан Гаросу! Да ли ће тако бити, видећемо, али да постоји "нешто" могло је да се наслути још у Рију, где је Надал гласно и јасно рекао Бернардесу:

"Постараћу се да ми никада више не судиш", а потом је потпуно ван себе појурио у пораз од Фабија Фоњинија, па тако нема титулу на шљаци не само од отварања званичне сезоне на тој подлози, у Монте Карлу, већ и рачунајући јануарске турнире у Јужној Америци.

Касније, у Индијан Велсу, новинари су поново потражили коментар од Надала и добили следећи одговор:

"Бернардес није био фер у последњих неколико наврата", рекао је и образложио.

"Стварао је јачи притисак на мене од осталих судија. Према мом мишљењу, већи је проблем када видите да тенисери псују наглас, ломе рекете, изводе свашта на терену, од тих пет, шест секунди, не? Извините, али не могу да то прихватим, не могу да кажем да је то у реду", истакао је и донекле послао поруку и осталим судијама да им, такође, следује јавна критика ако га буду кажњавали убудуће.

Додуше, рекао је и...

"Знам да сам помало спор, али у Рију су другачији временски услови... Сваки пут када бих завршио меч моја рука је изгледала као да сам провео два сата у ђакузију", алудирао је на велику влажност ваздуха.

Да ли је Надал успео да склони Бернардеса заувек? Од тада је одиграо 24 меча, који је судило девет елитних арбитара ИТФ организације, Бернардес, који је у врху поменуте ранг листе, био је слободан у току Надалових мечева 20 пута, само четири пута био је заузет, али ниједном се није попео у столицу...

Тим поводом, "Телеграпх" је затражио коментар од званичника и добио следећи одговор:

"Бројни фактори улазе у обзир када је избор главних судија у питању, рачунајући њихове квалификације (позицију на интерној ранг листи, прим. ут), националност, као и то да ли је постојала одређена историја (односа са играчима, прим. аут) и да ли је било инцидената".

Дакле, дипломатски одговор у којем је све речено и није ништа речено, па читаоцима остаје да процене да ли је по среди нека врста мобинга или не.

Наиме, почетком 2013. године, годину дана после најдужег финала грен слема у историји, а то је финале Аустралијан Опена између Новака Ђоковића и Рафаела Надала (шест сати), АТП организација поручила је да ће тражити од судија да се стриктно поштује задатих 25 секунди паузе. Није тајна да Надал најчешће и најдрастичније прекорачује дозвољено време (док не испуни све ритуале уочи сервиса), а да повремено и Ђоковић уме да направи паузу дужу од дозвољене.

Мало ко је, међутим, инсистирао на томе када игра Надал, а од фебруара само је неколико судија упутило усмену опомену Шпанцу. Казнио га није нико.

Овај случај, пише "Телеграпх", указао је на фундаменталну слабост АТП организације, која је 50 одсто у власништву турнира, а 50 одсто у власништву самих играча, наводи лист.

Занимљиво, од када се све то догодило, Надал јесте убрзао темпо и смањио паузе између поена, али догодило се да после десет година није освојио НИЈЕДАН турнир на шљаци уочи Ролан Гароса, што га је довело до пада на седмо место АТП листе. Прошле недеље, у Риму, Надал је практично испаљивао лопту у 25. секунди, израчунато је да се појављивао на линији после 22 секунде, када је почињао свој уобичајени ритуал: повлачење шортса, намештање косе иза увета, додиривање носа и обрва...

Стигао је само до четвртфинала где га је победио Стен Вавринка.

"Телеграпх" наводи да је АТП незванично затражио Тонија Надала, Рафиног стрица и тренера, да тенисер убрза и почне да поштује правила, а она су на грен слему још стриктнија – због тога што мечеви у мушкој конкуренцији могу да оду у 5. сет и да трају сатима (што је неретко био случај), од играча се захтева да не праве већу паузу од – 20 секунди.

Биће занимљиво видети и да ли ће Бернардес судити Надалу у Паризу, као и да ли ће судије гледати у штоперицу када се деветоструки шампион буде спремао за сервис. Јер, овде се не ради само о поштовању правила, већ и о томе да дуге паузе утичу и на ривала са друге стране мреже, који се тако избацује из темпа и фокуса.

О томе је често јавно и без длаке на језику говорио Робин Содерлинг, једини човек који је победио Надала на Ролан Гаросу, у мечу који је обиловао "прозивкама" и тензијом. Швеђанин је негодовао код судије и тражио да опомиње Рафу, а често је и сам гестикулирао "извлачећи шортс из задњице".

Њих двојица су се око исте ствари првобитно покачили на Вимблдону, а онда је Содерлингу успело што никоме није – да избаци Надала са Ролан Гароса, дирајући га тамо где је најслабији.

Коментари / 0

Оставите коментар