Video: Rafa je baš moćan! Sudija Bernardes mu više neće suditi!

Jedan od najuglednijih teniskih sudija i poslednji koji je kaznio Nadala zbog probijanja granice od 25 sekundi između dva poena, od tada nije sudio Špancu - niti će, tvrdi engleski "Telegraph".

Tenis 23.05.2015 | 16:20
Video: Rafa je baš moćan! Sudija Bernardes mu više neće suditi!

Brazilac Karlos Bernardez jedan je od najuglednijih i najautoritativnijih teniskih sudija na svetu.

Ipak, nije nemoguće da plaća i da će plaćati zbog svoje doslednosti i insistiranja na striktnom primenjivanju pravila igre.

Naime, britanski "Telegraph" odbjavio je priču o tome da je Bernardez volšebno sklonjen od kada je poslednji put zvanično opomenuo Rafaela Nadala i oduzeo mu prvi servis zbog prekoračenja dozvoljenog vremena između kraja poena do početnog udarca, tj. servisa.

Verbalni dueli između tenisera i glavnih sudija nisu retka pojava i traju decenijama, a pored toga da li je lopta izašla u aut ili ne, čest povod za raspravu je i pravilo od 25 sekundi između dva poena, kao i gaženje linije prilikom servisa.

Tako je penzionisani sudija Ričard Ings ispričao da je tokom 90-ih godina doživeo da četiri godine ne odsudi nijedan meč legendarnom Ivanu Lendlu, nakon što je promenio odluku linijskog sudije prilikom jedne meč lopte (tada nije bilo moderne tehnologije).

Nije nemoguće da je slična sudbina zadesila i Bernardesa, poslednjem sudiji koji je zvanično opomenuo Nadala da probija granicu od 25 sekundi...

"Telegraph" podseća da Brazilac, iako je to često radio tokom karijere, više nije sudio mečeve u kojima nastupa Španac, štaviše u tekstu se navodi da to neće biti slučaj ni tokom naredne dve nedelje na Rolan Garosu! Da li će tako biti, videćemo, ali da postoji "nešto" moglo je da se nasluti još u Riju, gde je Nadal glasno i jasno rekao Bernardesu:

"Postaraću se da mi nikada više ne sudiš", a potom je potpuno van sebe pojurio u poraz od Fabija Fonjinija, pa tako nema titulu na šljaci ne samo od otvaranja zvanične sezone na toj podlozi, u Monte Karlu, već i računajući januarske turnire u Južnoj Americi.

Kasnije, u Indijan Velsu, novinari su ponovo potražili komentar od Nadala i dobili sledeći odgovor:

"Bernardes nije bio fer u poslednjih nekoliko navrata", rekao je i obrazložio.

"Stvarao je jači pritisak na mene od ostalih sudija. Prema mom mišljenju, veći je problem kada vidite da teniseri psuju naglas, lome rekete, izvode svašta na terenu, od tih pet, šest sekundi, ne? Izvinite, ali ne mogu da to prihvatim, ne mogu da kažem da je to u redu", istakao je i donekle poslao poruku i ostalim sudijama da im, takođe, sleduje javna kritika ako ga budu kažnjavali ubuduće.

Doduše, rekao je i...

"Znam da sam pomalo spor, ali u Riju su drugačiji vremenski uslovi... Svaki put kada bih završio meč moja ruka je izgledala kao da sam proveo dva sata u đakuziju", aludirao je na veliku vlažnost vazduha.

Da li je Nadal uspeo da skloni Bernardesa zauvek? Od tada je odigrao 24 meča, koji je sudilo devet elitnih arbitara ITF organizacije, Bernardes, koji je u vrhu pomenute rang liste, bio je slobodan u toku Nadalovih mečeva 20 puta, samo četiri puta bio je zauzet, ali nijednom se nije popeo u stolicu...

Tim povodom, "Telegraph" je zatražio komentar od zvaničnika i dobio sledeći odgovor:

"Brojni faktori ulaze u obzir kada je izbor glavnih sudija u pitanju, računajući njihove kvalifikacije (poziciju na internoj rang listi, prim. ut), nacionalnost, kao i to da li je postojala određena istorija (odnosa sa igračima, prim. aut) i da li je bilo incidenata".

Dakle, diplomatski odgovor u kojem je sve rečeno i nije ništa rečeno, pa čitaocima ostaje da procene da li je po sredi neka vrsta mobinga ili ne.

Naime, početkom 2013. godine, godinu dana posle najdužeg finala gren slema u istoriji, a to je finale Australijan Opena između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala (šest sati), ATP organizacija poručila je da će tražiti od sudija da se striktno poštuje zadatih 25 sekundi pauze. Nije tajna da Nadal najčešće i najdrastičnije prekoračuje dozvoljeno vreme (dok ne ispuni sve rituale uoči servisa), a da povremeno i Đoković ume da napravi pauzu dužu od dozvoljene.

Malo ko je, međutim, insistirao na tome kada igra Nadal, a od februara samo je nekoliko sudija uputilo usmenu opomenu Špancu. Kaznio ga nije niko.

Ovaj slučaj, piše "Telegraph", ukazao je na fundamentalnu slabost ATP organizacije, koja je 50 odsto u vlasništvu turnira, a 50 odsto u vlasništvu samih igrača, navodi list.

Zanimljivo, od kada se sve to dogodilo, Nadal jeste ubrzao tempo i smanjio pauze između poena, ali dogodilo se da posle deset godina nije osvojio NIJEDAN turnir na šljaci uoči Rolan Garosa, što ga je dovelo do pada na sedmo mesto ATP liste. Prošle nedelje, u Rimu, Nadal je praktično ispaljivao loptu u 25. sekundi, izračunato je da se pojavljivao na liniji posle 22 sekunde, kada je počinjao svoj uobičajeni ritual: povlačenje šortsa, nameštanje kose iza uveta, dodirivanje nosa i obrva...

Stigao je samo do četvrtfinala gde ga je pobedio Sten Vavrinka.

"Telegraph" navodi da je ATP nezvanično zatražio Tonija Nadala, Rafinog strica i trenera, da teniser ubrza i počne da poštuje pravila, a ona su na gren slemu još striktnija – zbog toga što mečevi u muškoj konkurenciji mogu da odu u 5. set i da traju satima (što je neretko bio slučaj), od igrača se zahteva da ne prave veću pauzu od – 20 sekundi.

Biće zanimljivo videti i da li će Bernardes suditi Nadalu u Parizu, kao i da li će sudije gledati u štopericu kada se devetostruki šampion bude spremao za servis. Jer, ovde se ne radi samo o poštovanju pravila, već i o tome da duge pauze utiču i na rivala sa druge strane mreže, koji se tako izbacuje iz tempa i fokusa.

O tome je često javno i bez dlake na jeziku govorio Robin Soderling, jedini čovek koji je pobedio Nadala na Rolan Garosu, u meču koji je obilovao "prozivkama" i tenzijom. Šveđanin je negodovao kod sudije i tražio da opominje Rafu, a često je i sam gestikulirao "izvlačeći šorts iz zadnjice".

Njih dvojica su se oko iste stvari prvobitno pokačili na Vimbldonu, a onda je Soderlingu uspelo što nikome nije – da izbaci Nadala sa Rolan Garosa, dirajući ga tamo gde je najslabiji.

Komentari / 0

Ostavite komentar