Федекс: Новак заслужује да освоји Гарос!

Роџер Федерер рекао је да медији нису ни свесни колико је "невероватан и фасцинанатан" начин на који Новак Ђоковић и Рафаел Надал константно побеђују.

Тенис 23.05.2015 | 13:00
Федекс: Новак заслужује да освоји Гарос!

"Понекад сам незадовољан јер се одређени резултати не цене како би требало. Рафа, Новак, па и Мари почели су константно да побеђују, а медији сматрају да је тако нешто потпуно нормално. А то и није нормално. У ствари, невероватан је и фасцинантан начин на који су то чинили, нарочито када су у питању Ђоковић и Надал, а нисам сигуран да су сви тога свесни".

Други тенисер света, једини играч који је од 2005. године освојио Отворено првенство Францсуке, а да то није био Рафаел Надал, истиче да би волео да још једном тријумфује у Паризу. Ипак, велико је питање шта би се догодило до Швеђанин Робин Содерлинг, кога је Роџер савладао у финалу, није у четвртом колу елиминисао Шпанца.

"Волео бих да још једном освојим Ролан Гарос, али то би било велико изненађење. Нисам имао толико запажених резултата на шљаци, јер нисам ни играо превише турнира претходних сезона, али је циљ за мене увек исти", истакао је Федерер. "Никад нисам клонуо духом и рекао да га нећу освојити, иако је било јасно да сам био фрустриран чињеницом јер сам увек био јако близу, али ми је трофеј некако измицао. Тачно је да сам 2008. године убедљиво савладан (Надал је славио 6:1, 6:3, 6:0), али сам се вратио наредне године и успео да освојим титулу. Веома сам поносан због тога".

У међувремену – обављен је жреб после кога је познато да ће Новак кренути од Финца Јарка Ниеминена, док га у евентуалном четвртфиналу очекује дуел управо са деветоструким шампионом Рафаелом Надал, а затим, у случају тријумфа, борба за финале са Ендијем Маријем.

Првом тенисеру света недостају Ролан Гарос и Мастерс у Синсинатију, како би комплетирао све велике трофеје, док седамаестоструки освајач Грен слемова у својој колекцији нема Мастерсе у Монте Карлу и Риму, где је недавно поражен у финалу управо од Ђоковића. Међутим, Федерер је упутио Србину користан савет пред круну сезоне на 'земљи'..

"Сада морам да одговарам на питања зашто и како нисам освојио Монте Карло и Рим, али не можете увек све освојити. Једино што можете је да дате све од себе. Тако је било и Новаку до сада, када је у питању Ролан Гарос, а исту борбу имао сам и ја претходну деценију и по. Најважније у том случају је да не жалиш самог себе и не очајаваш, већ да само идеш даље и пружаш свој максимум", каже Федерер, "Новак је играо два турнира на шљаци и оба је освојио, тако показавши да је озбиљан ривал. То није никакво изненађење, јер већ неко време игра веома добро. Још увек није освојио Ролан Гарос, што свакако заслужује, али уверавам вас да мора да пређе дуг пут до коначног тријумфа".

За крај приче за француски 'Лемонд', један од најбољих тенисера у историји игре рекао је да многи греше када мисле да ће се повући после Олимпијских игара у Рију, као и да верује да може да освоји "још неки"

"Било је приче о повлачењу после освајања Дејвис купа у новембру прошле године, а, иако тада нисам знао тачно шта желим, нисам хтео да се повучем, па да се касније враћам тенису када бих се ужелео. То нисам ја. Неки мисле да ћу се повући после Рија, Олимпијске игре су нешто феноменално, али никад то нисам рекао. Искрено, немам представу када ћу рећи – 'крај'. Што се Грен Слемова тиче, мислим да могу да освојим још неки, посебно када се освренем како сам играо на прошлом Вимблдону (финале) и УС опену (полуфинале). Ролан Гарос је можда најтежи за мене, реално, веће шансе имам на другим турнирима. Рафа је близу мене са 14 освојених титула, свакако да може да ме престигне. Рекорди и постоје да би се рушили. Ја сам претекао Пита Сампраса (14), он је то урадио Роју Емерсону (12). На то не можете утицати. Није ми било превише битно да га престигнем када сам био млад, тако сам почео да размишљам на крају Сампрасове ере", закључио је Федерер.

Коментари / 0

Оставите коментар