Парастос и цвијеће за 12 бањалучких беба

У Бањалуци је данас служен парастос и положено цвијеће на гробницу 12 бањалучких беба на Новом гробљу, поводом 23 године од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру.

Република Српска 22.05.2015 | 21:59
Парастос и цвијеће за 12 бањалучких беба

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је новинарима да је потребно вјечно одржавати успомену и сјећање на 12 бањалучких беба.

Митровић је рекао да спомен-обиљежје "Живот" у центру Бањалуке даје симболику животу и да вјечно оставља успомену и сјећање као поруку да се овај злочин никада нигдје не понови. Он је подсјетио да је током протеклог рата страдао велики број дјеце, од којих је неколико десетина ексхумирано из масовних гробница.

"Неколико десетина дјеце било је у логорима, међу којима је, нажалост, било силоване женске дјеце, од којих је једна имала девет година и од посљедица силовања је умрла", истакао је Митровић.

Секретар Удружења "Дванаест беба" и мајка једне од 12 бањалучких беба Жељка Тубић изјавила је новинарима да је сваке године родитељима тешка успомена на њихову дјецу које више нема, а која би данас да су жива имала 23 године.

"Наше дјеце више нема због неумољивости Савјета безбједности УН да се 1992. године достави кисеоник у Клинички центар Бањалука", рекла је Тубићева. Она је додала да се сваке године, захваљујући Влади Републике Српске и граду Бањалука, "обиљежава годишњица од смрти 12 бањалучких звјездица".

"Тај дан увијек носи поруку да се више никада нигдје не понови овакав злочин, али се надамо да ће за њега, ипак, неко једнога дана и да одговара", нагласила је Тубићева.

Она је рекла да је само Удружење немоћно да подигне тужбу против Савјета безбједности УН пред Европским судом за људска права у Стразбуру, истичући да треба још проћи времена да би се стекли услови за тужбу, што подразумијева велика финансијска средства и именовање некога ко ће заступати мајке.

Тубићева је рекла да Удружење има разумијевање од предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је увијек помогао колико је могао. Парастосу су присуствовали савјетник предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Савеза логораша Републике Српске, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, породица погинулих и мајке преминулих беба.

Смрт 12 беба била је посљедица недостатка кисеоника у бањалучкој болници, чији је транспорт, због неразумијевања свјетских моћника, онемогућен на простор Бањалуке, јер су се та и книнска регија тада налазиле у окружењу.

Прва беба умрла је 22. маја, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба, док је "тринаеста звјездица" Слађана Кобас умрла 13 година послије. Преживјела четрнаеста беба живи са тешким физичким и менталним оштећењима. Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Српске и Србије.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

22.05.2015 11:24

Узасан злоцин!!!На бебицама остваривати болесне идеје!?Подрска родитељима,а бебицама вјецни покој!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ИМЕ БОГА

22.05.2015 12:56

Недужни МАЛИ АНЂЕЛИ су сад у РАЈУ, али би требало, оне који су то допустили, "послати" у ПАКАО!!! Требало би коначно утврдити одговорност тадашњег руководства КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА, као и ВОЈНОГ И ПОЛИТИЧКОГ ЕСТАБЛИШМЕНТА. Како је могуће, да није било КИСИКА у резерви, имајући у виду РАТНО СТАЊЕ ?! Како је могуће пролазак ШЛЕПЕРА РАТНИХ ПРОФИТЕРА, а није могао проћи бар један КОМБИ БОЦА КИСИКА?! Поштовани родитељи, захтјевајте, У ИМЕ БОГА, да се утврди ОДГОВОРНОСТ; она сигурно постоји и међу нама, а не само, међу нашим непријатељима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2015 20:43

Знас ли ти сто је коридор пробијан?

Name

СС

22.05.2015 13:05

Толико о томе ко је УН. Организација која је далеких 60-тих за генералног секретара имала Хитлеровог нацисту Курта Валдхајма.

ОДГОВОРИТЕ