Parastos i cvijeće za 12 banjalučkih beba

U Banjaluci je danas služen parastos i položeno cvijeće na grobnicu 12 banjalučkih beba na Novom groblju, povodom 23 godine od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru.

Republika Srpska 22.05.2015 | 21:59
Parastos i cvijeće za 12 banjalučkih beba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je novinarima da je potrebno vječno održavati uspomenu i sjećanje na 12 banjalučkih beba.

Mitrović je rekao da spomen-obilježje "Život" u centru Banjaluke daje simboliku životu i da vječno ostavlja uspomenu i sjećanje kao poruku da se ovaj zločin nikada nigdje ne ponovi. On je podsjetio da je tokom proteklog rata stradao veliki broj djece, od kojih je nekoliko desetina ekshumirano iz masovnih grobnica.

"Nekoliko desetina djece bilo je u logorima, među kojima je, nažalost, bilo silovane ženske djece, od kojih je jedna imala devet godina i od posljedica silovanja je umrla", istakao je Mitrović.

Sekretar Udruženja "Dvanaest beba" i majka jedne od 12 banjalučkih beba Željka Tubić izjavila je novinarima da je svake godine roditeljima teška uspomena na njihovu djecu koje više nema, a koja bi danas da su živa imala 23 godine.

"Naše djece više nema zbog neumoljivosti Savjeta bezbjednosti UN da se 1992. godine dostavi kiseonik u Klinički centar Banjaluka", rekla je Tubićeva. Ona je dodala da se svake godine, zahvaljujući Vladi Republike Srpske i gradu Banjaluka, "obilježava godišnjica od smrti 12 banjalučkih zvjezdica".

"Taj dan uvijek nosi poruku da se više nikada nigdje ne ponovi ovakav zločin, ali se nadamo da će za njega, ipak, neko jednoga dana i da odgovara", naglasila je Tubićeva.

Ona je rekla da je samo Udruženje nemoćno da podigne tužbu protiv Savjeta bezbjednosti UN pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ističući da treba još proći vremena da bi se stekli uslovi za tužbu, što podrazumijeva velika finansijska sredstva i imenovanje nekoga ko će zastupati majke.

Tubićeva je rekla da Udruženje ima razumijevanje od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je uvijek pomogao koliko je mogao. Parastosu su prisustvovali savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Saveza logoraša Republike Srpske, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, porodica poginulih i majke preminulih beba.

Smrt 12 beba bila je posljedica nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici, čiji je transport, zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika, onemogućen na prostor Banjaluke, jer su se ta i kninska regija tada nalazile u okruženju.

Prva beba umrla je 22. maja, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba, dok je "trinaesta zvjezdica" Slađana Kobas umrla 13 godina poslije. Preživjela četrnaesta beba živi sa teškim fizičkim i mentalnim oštećenjima. Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Srpske i Srbije.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

22.05.2015 13:24

Uzasan zlocin!!!Na bebicama ostvarivati bolesne ideje!?Podrska roditeljima,a bebicama vjecni pokoj!!!

ODGOVORITE
Name

U IME BOGA

22.05.2015 14:56

Nedužni MALI ANĐELI su sad u RAJU, ali bi trebalo, one koji su to dopustili, "poslati" u PAKAO!!! Trebalo bi konačno utvrditi odgovornost tadašnjeg rukovodstva KLINIČKOG CENTRA, kao i VOJNOG I POLITIČKOG ESTABLIŠMENTA. Kako je moguće, da nije bilo KISIKA u rezervi, imajući u vidu RATNO STANJE ?! Kako je moguće prolazak ŠLEPERA RATNIH PROFITERA, a nije mogao proći bar jedan KOMBI BOCA KISIKA?! Poštovani roditelji, zahtjevajte, U IME BOGA, da se utvrdi ODGOVORNOST; ona sigurno postoji i među nama, a ne samo, među našim neprijateljima!!!

ODGOVORITE
Name

Re

22.05.2015 22:43

Znas li ti sto je koridor probijan?

Name

СС

22.05.2015 15:05

Толико о томе ко је УН. Организација која је далеких 60-тих за генералног секретара имала Хитлеровог нацисту Курта Валдхајма.

ODGOVORITE