АБА и Срби - шта и како даље?!

Састанак у Љубљани између клубова АБА лиге и руководства тог такмичења донео је нову неизвесност на кошаркашким просторима екс-Ју.

Кошарка 22.05.2015 | 20:40
АБА и Срби - шта и како даље?!

Усвојен је нацрт новог друштвеног уговора, али уз минималне промене и велика одступања од договора у Београду.

Како незванично сазнајемо, састанак је протекао у прилично бурном тону, уз поделе у самом руководству, посебно због става који је део управе лиге заузео у Београду 13. априла ове године.

Према нашим сазнањима, састанак су напуштали Радован Лорбек и Змагослав Сагадин, уз опаске да “нису ни били присутни, нити било шта обећавали у Београду“. Тада је у Београду на конференцији Роман Лисац најавио промене, што је објављено и у саопштењу.

Иако на први поглед 80 посто власништва клубова представља победу оних који лигу играју, истина је заправо да се ништа није променило – 80 посто власништва клубова је заправо 6,66 посто по клубу, што је проценат који је био на снази и пре “промена“. Остало је и оних 19,98 посто за шест физичких лица.

Став Евролиге и њеног првог човека Ђордија Бартомеуа јесте да само лига која је у стопостотном власништву клубова може бити призната од стране тог тела. Исти став има и ФИБА Европа, која се у целу заврзламу укључила новим предлогом и понудом своје регионалне лиге.

Такође, постоји још једна ствар која није промењена – статус физичких лица која воде АБА лигу. Реч је о класичном сукобу интереса људи који су власници лиге, а истовремено воде и менаџмент лиге, што је договором 2009. у Београду одавно требало да буде отклоњено. Како незванично сазнајемо, ни ту се ништа неће променити, тачније, наредне три године остаје исто руководство лиге, а спомиње се и опција да чак наредних 10 оснивачи предузећа Сидро д.о.о имају право да задрже своје акције у овом такмичењу.

Такође, иако је заузет чврст став да ће лига заиста бити представник екс-Ју простора, уз 12 учесника, на састанку у Љубљани већ се говорило о проширењу на 14. Наводно, 13.место намењено је мађарском Солноку, а последње Олимпији, која је остала без места у АБА лиги због катастрофалних резултата и испадања у полуфиналу плеј офа словеначког шампионата.

КК Партизан, као једини представник Србије у Љубљани, потписао је заједничку изјаву, остали нису и чекају папире који треба да стигну из Љубљане.Јасно је да ће српски клубови морати да постигну консензус око заједничког става – остати или изаћи из АБА лиге која се није променила.

Опасност од одсуства из европских такмичења, која се константно помиње као претња нашим клубовима има и једну зачкољицу – КСС као кровна организација никада своја права није пренела на АБА попут других савеза из региона. Са те стране, српска кошарка има маневарски простор, али се поново све своди на договор српских клубова, који су својим размирицама претходних година олакшавали посао челницима АБА и Сидро д.о.о.

Коментари / 0

Оставите коментар