Анализа: Треба ли Звезда да купује нападача?

Враћа се Оњило, могао би и Деспотовић, а ту су Јовић и Орландић. Шта ви мислите?

Фудбал 22.05.2015 | 19:40
Анализа: Треба ли Звезда да купује нападача?

Црвена звезда је на корак од повратка у Европу, али то не значи да је финансијска ситуација клуба стабилизована.

Стање је и даље критично, а питање је имају ли црвено-бели план како да реше највећи проблем.

Продаја младих играча биће главни извор прихода, међутим, у Љутице Богдана не размишљају да се већ овог лета одрекну свих клинаца који су ове сезоне стасали у првотимце. Незванично, једино је голман Предраг Рајковић на излазним вратима, док ће Лука Јовић, Марко Грујић, Михаило Ристић и Вукашин Јовановић остати да још "подижу цену".

Новац добијен од генералног спонзора Гаспрома намењен је укидању суспензије и враћању дугова, тако да Звезда не располаже великим средствима када је у питању летњи прелазни рок.

На стадиону Рајко Митић због тога ће морати јасно да одреде позиције у тиму које је потребно појачати, мада ће доста тога зависити и од жеља новог тренера.

Свима је јасно да су црвено-бели претходних месеци кубурили са нападачима, пошто је 43 гола у досадашњих 29 мечева премало за тим који има шампионске амбиције.

Да ли је, међутим, у актуелној финансијској ситуацији потребно да улогу центарфора добије странац, као што то, може се сазнати, намеравају да учине одговорини у Црвеној звезди?

Лука Јовић, Ђорђе Ракић, Ђорђе Деспотовић, Џошуа Паркер и Петар Орландић нису били ни приближно ефикасни као Драган Мрђа и Абиола Дауда годину дана пре њих, али, имајући у виду најаве да ће се "костур" тима у сезони 2015/2016. базирати на младим играчима пониклим у Звезди и да је циљ афирмисати талентовану децу, чему онда потреба за још једним Паркером, Борхом, Асамоом, Аилтоном и сличнима...

Можда се покаже и супротно, па се евентуални странац испостави као "екстра појачање", међутим, онда би вероватно "екстра" и коштао када су у питању његова примања.

Дакле, ко год да наследи Ненада Лалатовића на месту тренера, од првог дана ће за нападаче на располагању имати Луку Јовића, Петра Орландића и Ифеанија Оњила, док би њима могао да се прикључи Ђорђе Деспотовић, који је на позајмици у казахстанском Жетисуу до октобра, уз могућност да га Звезда врати овог лета. Што се тиче Паркера, за њега је договорена позајмица у руски Рубин из Казања.

Нема сумње да ће у првом плану бити Лука Јовић, а подршку би, у случају да не дође неко нов, требало да има у Петру Орландићу. Питање је да ли ће Оњило остати или ће поново негде на "каљење", али његов учинак минуле сезоне на Кипру свакако наводи руководство црвено-белих да добро размисле.

Нигеријац је у 31 утакмици за Ермис постигао 16 голова и на тај начин помогао клубу да се пласира у плеј-оф са шестог места.

Промена средине пријала је и Ђорђу Деспотовићу, који је после шест месеци углавном седења на клупи Црвене звезде, одиграо 14 мечева за Жетису (само једном замењен). Уписао је четири гола (од укупно седам целог тима) и једном се нашао међу најбољих 11 играча кола. Поготком против Тараза у 90. минуту за 1:0 донео је једину победу екипи у досадашњем току сезоне.

"Спреман сам да се појавим на прозивци уколико ме буду звали из Звезде. Мислим да сам добро одиграо претходних шест месеци, што показују и голови, али стрпљив сам и чекам да видим како ће се ствари развијати. За сада ме још нису звали са 'Маракане', тако да сам концентрисан на утакмице које ми предстоје овде", поручио је Деспотовић из Казахстана.

У Звезди нам је, незванично, речено да ће Деспотовић, ипак, највероватније остати на позајмици до њеног истека.

Коментари / 0

Оставите коментар