Analiza: Treba li Zvezda da kupuje napadača?

Vraća se Onjilo, mogao bi i Despotović, a tu su Jović i Orlandić. Šta vi mislite?

Fudbal 22.05.2015 | 19:40
Analiza: Treba li Zvezda da kupuje napadača?

Crvena zvezda je na korak od povratka u Evropu, ali to ne znači da je finansijska situacija kluba stabilizovana.

Stanje je i dalje kritično, a pitanje je imaju li crveno-beli plan kako da reše najveći problem.

Prodaja mladih igrača biće glavni izvor prihoda, međutim, u Ljutice Bogdana ne razmišljaju da se već ovog leta odreknu svih klinaca koji su ove sezone stasali u prvotimce. Nezvanično, jedino je golman Predrag Rajković na izlaznim vratima, dok će Luka Jović, Marko Grujić, Mihailo Ristić i Vukašin Jovanović ostati da još "podižu cenu".

Novac dobijen od generalnog sponzora Gasproma namenjen je ukidanju suspenzije i vraćanju dugova, tako da Zvezda ne raspolaže velikim sredstvima kada je u pitanju letnji prelazni rok.

Na stadionu Rajko Mitić zbog toga će morati jasno da odrede pozicije u timu koje je potrebno pojačati, mada će dosta toga zavisiti i od želja novog trenera.

Svima je jasno da su crveno-beli prethodnih meseci kuburili sa napadačima, pošto je 43 gola u dosadašnjih 29 mečeva premalo za tim koji ima šampionske ambicije.

Da li je, međutim, u aktuelnoj finansijskoj situaciji potrebno da ulogu centarfora dobije stranac, kao što to, može se saznati, nameravaju da učine odgovorini u Crvenoj zvezdi?

Luka Jović, Đorđe Rakić, Đorđe Despotović, Džošua Parker i Petar Orlandić nisu bili ni približno efikasni kao Dragan Mrđa i Abiola Dauda godinu dana pre njih, ali, imajući u vidu najave da će se "kostur" tima u sezoni 2015/2016. bazirati na mladim igračima poniklim u Zvezdi i da je cilj afirmisati talentovanu decu, čemu onda potreba za još jednim Parkerom, Borhom, Asamoom, Ailtonom i sličnima...

Možda se pokaže i suprotno, pa se eventualni stranac ispostavi kao "ekstra pojačanje", međutim, onda bi verovatno "ekstra" i koštao kada su u pitanju njegova primanja.

Dakle, ko god da nasledi Nenada Lalatovića na mestu trenera, od prvog dana će za napadače na raspolaganju imati Luku Jovića, Petra Orlandića i Ifeanija Onjila, dok bi njima mogao da se priključi Đorđe Despotović, koji je na pozajmici u kazahstanskom Žetisuu do oktobra, uz mogućnost da ga Zvezda vrati ovog leta. Što se tiče Parkera, za njega je dogovorena pozajmica u ruski Rubin iz Kazanja.

Nema sumnje da će u prvom planu biti Luka Jović, a podršku bi, u slučaju da ne dođe neko nov, trebalo da ima u Petru Orlandiću. Pitanje je da li će Onjilo ostati ili će ponovo negde na "kaljenje", ali njegov učinak minule sezone na Kipru svakako navodi rukovodstvo crveno-belih da dobro razmisle.

Nigerijac je u 31 utakmici za Ermis postigao 16 golova i na taj način pomogao klubu da se plasira u plej-of sa šestog mesta.

Promena sredine prijala je i Đorđu Despotoviću, koji je posle šest meseci uglavnom sedenja na klupi Crvene zvezde, odigrao 14 mečeva za Žetisu (samo jednom zamenjen). Upisao je četiri gola (od ukupno sedam celog tima) i jednom se našao među najboljih 11 igrača kola. Pogotkom protiv Taraza u 90. minutu za 1:0 doneo je jedinu pobedu ekipi u dosadašnjem toku sezone.

"Spreman sam da se pojavim na prozivci ukoliko me budu zvali iz Zvezde. Mislim da sam dobro odigrao prethodnih šest meseci, što pokazuju i golovi, ali strpljiv sam i čekam da vidim kako će se stvari razvijati. Za sada me još nisu zvali sa 'Marakane', tako da sam koncentrisan na utakmice koje mi predstoje ovde", poručio je Despotović iz Kazahstana.

U Zvezdi nam je, nezvanično, rečeno da će Despotović, ipak, najverovatnije ostati na pozajmici do njenog isteka.

Komentari / 0

Ostavite komentar