Криза власти у Српцу

Настављена је криза законодавне власти у општини Србац, јер ни данашњи покушај примопредаје, на иницијативу нове скупштинске већине, између старог предсједника Зорана Ђукића и новог предсједника Горана Гаврановића и поред присуства представника Министарства локалне управе и самоуправе Републике српске није успио.

Република Српска 21.05.2015 | 16:45
Криза власти у Српцу

Обе стране остале су чврсте на својим позицијама, па ће коначну одлуку, највјероватније, донијети суд.

Актуелни предсједник скупштине Зоран Дјукић рекао је да је сједница одборника СНСД-а и ДНС-а, на којој је извршена смјена предсједника и потпредсједника, разрјешен секретар и покренута иницијатива за опозив начелника општине, била нелегална и у супротности са пословником и статутом општине, а такодје и ванредна сједница скупштине која је одржана 19. маја.

"То је разлог што не желимо да предамо власт, а своје ставове бранићемо на суду за шта смо ангажовали и адвоката, који је данас био присутан",  рекао је Дјукић.

Нови предсједник скупштине Горан Гаврановић  након неуспјеле примопредаје функције изјавио је да сада предстоји тешка битка и борба путем судског одлучивања, како би се овај проблем ријешио на праведан и миран начин.

"И до сада смо показали да проблем желимо да ријешимо на нормалан начин, јер чињеница је да ми имамо скупштинску већину од 13 одборника, што не може негирати ни друга страна, али ће се све ипак рјешавати судским путем",  рекао је Гаврановић.

Након неуспјеле примопредаје у згради општине, Општински одбор СНСД-а организовао је конференцију за новинаре, на којој су предсједник партије Младјан Драгосављевић, нови предсједник Горан Гаврановић, потрпредсједник Теодор Стојковић, предсједник Клуба одборника Крсто Чавор и предсједник ДНС-а Србац Љубо Ракић говорили о кризи законодавне власти и посљедицама које могу проистећи због тога у овој локалној заједници.

Неспорно је да је формирана нова скупштинска већина, али је проблем опструкције да се преузме законодавна власт и тиме озваниче одлуке и проведу закључци – казао је Младјан Драгосављевић, лидер србачког СНСД-а. Горан Гаврановић је подсјетио шта је урадјено и да ће убудуће све бити у домену суда, а да они који су за то криви морају да одговарају. Његов потпредсједник Теодор Стојковић био је оштар у критици старе власти, коју је оптужио да проводи „правно насиље“ борећи се да што дуже остане у фотељама.

Предсједник србачког ДНС-а Љубо Ракић био је заговорник и драстичнијих мјера у преузимању власти, поткрепљујући чињеницом да се непотребно губи вријеме, а локална заједница и народ имају све више неријешених проблема. За такво стање, али и лошу кадровску политику, највише је замјерио начелнику општине Драги Ћирићу.

Јавна предузећа и установе послују са губицима, радницима се не исплачују плате и доприноси, нагласио је предсједник Клуба СНСД-ДНС Крсто Чавор.

"Скупштина не функционише пет мјесеци. Одборници нису упознати како се врше јавне набавке, како се троши новац, касне субвенције за привреду и пољопривреду, стипендије, накнаде за превоз ученика, још није усвојен ребаланс буџета, а није усвојен ни план капиталних инвестуиција за ову годину",  тврди Крсто Чавор.

Предсједник ОО СНСД-а Младјан Драгосављевић очекује да се, управо због присутних проблема и блокаде законодавне власти, у правобранилаштву и суду што прије разријеши новонастала ситуација у овој општини. Након успостављања нове законодавне, по ријечима Драгосављевића, доћи ће до смјене и извршне власти.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар