Kriza vlasti u Srpcu

Nastavljena je kriza zakonodavne vlasti u opštini Srbac, jer ni današnji pokušaj primopredaje, na inicijativu nove skupštinske većine, između starog predsjednika Zorana Đukića i novog predsjednika Gorana Gavranovića i pored prisustva predstavnika Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike srpske nije uspio.

Republika Srpska 21.05.2015 | 16:45
Kriza vlasti u Srpcu

Obe strane ostale su čvrste na svojim pozicijama, pa će konačnu odluku, najvjerovatnije, donijeti sud.

Aktuelni predsjednik skupštine Zoran Djukić rekao je da je sjednica odbornika SNSD-a i DNS-a, na kojoj je izvršena smjena predsjednika i potpredsjednika, razrješen sekretar i pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika opštine, bila nelegalna i u suprotnosti sa poslovnikom i statutom opštine, a takodje i vanredna sjednica skupštine koja je održana 19. maja.

"To je razlog što ne želimo da predamo vlast, a svoje stavove branićemo na sudu za šta smo angažovali i advokata, koji je danas bio prisutan",  rekao je Djukić.

Novi predsjednik skupštine Goran Gavranović  nakon neuspjele primopredaje funkcije izjavio je da sada predstoji teška bitka i borba putem sudskog odlučivanja, kako bi se ovaj problem riješio na pravedan i miran način.

"I do sada smo pokazali da problem želimo da riješimo na normalan način, jer činjenica je da mi imamo skupštinsku većinu od 13 odbornika, što ne može negirati ni druga strana, ali će se sve ipak rješavati sudskim putem",  rekao je Gavranović.

Nakon neuspjele primopredaje u zgradi opštine, Opštinski odbor SNSD-a organizovao je konferenciju za novinare, na kojoj su predsjednik partije Mladjan Dragosavljević, novi predsjednik Goran Gavranović, potrpredsjednik Teodor Stojković, predsjednik Kluba odbornika Krsto Čavor i predsjednik DNS-a Srbac Ljubo Rakić govorili o krizi zakonodavne vlasti i posljedicama koje mogu proisteći zbog toga u ovoj lokalnoj zajednici.

Nesporno je da je formirana nova skupštinska većina, ali je problem opstrukcije da se preuzme zakonodavna vlast i time ozvaniče odluke i provedu zaključci – kazao je Mladjan Dragosavljević, lider srbačkog SNSD-a. Goran Gavranović je podsjetio šta je uradjeno i da će ubuduće sve biti u domenu suda, a da oni koji su za to krivi moraju da odgovaraju. Njegov potpredsjednik Teodor Stojković bio je oštar u kritici stare vlasti, koju je optužio da provodi „pravno nasilje“ boreći se da što duže ostane u foteljama.

Predsjednik srbačkog DNS-a Ljubo Rakić bio je zagovornik i drastičnijih mjera u preuzimanju vlasti, potkrepljujući činjenicom da se nepotrebno gubi vrijeme, a lokalna zajednica i narod imaju sve više neriješenih problema. Za takvo stanje, ali i lošu kadrovsku politiku, najviše je zamjerio načelniku opštine Dragi Ćiriću.

Javna preduzeća i ustanove posluju sa gubicima, radnicima se ne isplačuju plate i doprinosi, naglasio je predsjednik Kluba SNSD-DNS Krsto Čavor.

"Skupština ne funkcioniše pet mjeseci. Odbornici nisu upoznati kako se vrše javne nabavke, kako se troši novac, kasne subvencije za privredu i poljoprivredu, stipendije, naknade za prevoz učenika, još nije usvojen rebalans budžeta, a nije usvojen ni plan kapitalnih investuicija za ovu godinu",  tvrdi Krsto Čavor.

Predsjednik OO SNSD-a Mladjan Dragosavljević očekuje da se, upravo zbog prisutnih problema i blokade zakonodavne vlasti, u pravobranilaštvu i sudu što prije razriješi novonastala situacija u ovoj opštini. Nakon uspostavljanja nove zakonodavne, po riječima Dragosavljevića, doći će do smjene i izvršne vlasti.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar