Данас слава Београда

Београд ће данас обиљежити Спасовдан, крсну славу града, Светом литургијом након које ће централним градским улицама проћи литија.

Србија 21.05.2015 | 08:38
Данас слава Београда

Литургија ће бити одржана у Вазнесењској цркви, док ће у 11.30 часова кренути литија, у којој ће се налазити велики број свештеника, војних лица, припадника полиције и фолклорних група.

Спасовданска литија је најстарија културна традиција Београда, коју је установио деспот Стефан Лазаревић 1403. године.

Вазнесење Господње – Спасовдан је велики хришћански празник коме су посвећене многе српске цркве. На тај дан су у српској историји донесене многе важне одлуке и објављивани значајни документи, попут Душановог законика, који је обнародован на Спасовдан 1349, а допуњен такође на Спасовдан 1354. године.

Спасовдан је један од десет празника посвећених Исусу Христу. Спада у покретне празнике, празнује се увијек у четвртак, четрдесет дана послије Васкрса, а десет дана прије Духова.

Од кад је деспот Стефан Лазаревић 1403. године устоличио Београд као престоницу, у част обнове и напретка, град је као своју крсну славу узео Вазнесење Господње - Спасовдан.

Ова слава симболично указује на стално уздизање - вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност изражавајући душевну и моралну снагу народа прекаљеног у славној прошлости.

Данашњу форму постојећег славског обреда уобличио је 1862. године митрополит београдски Михаило Јовановић, тада и поглавар Цркве Кнежевине Србије, на чији је приједлог, упућен кнезу Михаилу Обреновићу, 1863. године и саграђена Вазнесењска црква.

Ова црква успјела је да сачува оригинални барјак Управе града.

Улице града, куда ће проћи литија, биће затворене за саобраћај.

Литија ће се формирати у Улици адмирала Гепрата, у близини Владе Србије, а потом ће се кретати централним улицама Кнеза Милоша, Краља Милана до Теразија.

Учесници ће затим проћи Кнез Михаиловом, Улицом кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, до Улице краљице Наталије, послије чега се литија враћа у Вазнесењску цркву.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар