Ово су најскупље намирнице на свијету

Белуга кавијар је званично најскупља намирница на свету. Једна конзерва кошта скоро 38 хиљада америчких долара. Најскупља кафа долази из прашума Индонезије, док најскупљи оброк у авиону кошта близу 3.153 долара.

Занимљивости 21.05.2015 | 08:00
Ово су најскупље намирнице на свијету

Одлазак у супермаркет ће углавном задовољити кулинарске потребе већине људи. Ипак, за светске милионере вреди правило - "има се, може се".

Најскупља кафа долази из измета ласице

Ричард Хардвик и Дејвид Фостер из кафића "Беспоке Беверагес" који продаје необичне топле напитке, гостовали су у документарцу "Најскупља храна на свету".

"Ова се кафа прикупља у суматранским џунглама у Индонезији. Тачније сакупља се измет ласица које се хране плодовима кафе. Ова кафа нема киселост, нити је горка будући да пролази кроз дигестивни тракт ласица чији ензими редукују киселост у зрнима", појашњавају Хардвик и Фостер.

Само једна шоља ове кафе кошта 16 америчких долара.

"Сакупљамо зрна, сушимо их и чистимо, и то радимо са сваким појединачним зрном. У питању је савршена и најскупља кафа, идеалан начин да завршите свој оброк"

Белуга кавијар - симбол моћи и престижа

У најскупљим светским хотелима конзерва белуга кавијара од 1,8 килограма кошта 37.831 амерички долар.

"Кавијар је симбол луксуза. Претпостављам да је неким људима важно да задрже свој статус. Треба да чекате 12 година пре него што је белуга спремна да произведе јаја. Из тог је разлога тај кавијар изузетно редак и скуп специјалитет", каже Лаура Кинг, оснивачица компаније "Кингс Фине Фоод" и стручњак за кавијар.

Гамбори скупљи од злата, сладолед од воде са афричких ледених капа

Обичан оброк у авионима кошта између 1,5 и три долара, док оброци у бизнис класама углавном коштају између шест и 16 долара.

Приватна компанија "Он Аир Дининг" креира оброке за своје клијенте, а они коштају између 400 и 1.600 долара.

"Кад сте у ваздуху, изгубите педесет одсто укуса соли, зато се, кад дизајнирамо оброке, трудимо да направимо изузетно снажне укусе који ће остати свежи и неће се сушити", каже Даниел Хуме из ове компаније.

Још неке од необичних и екстремно скупих намирница су, на пример, гамбори (грам кошта више него грам злата), као и сладолед направљен од воде са ледених капа у Африци.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар