Ovo su najskuplje namirnice na svijetu

Beluga kavijar je zvanično najskuplja namirnica na svetu. Jedna konzerva košta skoro 38 hiljada američkih dolara. Najskuplja kafa dolazi iz prašuma Indonezije, dok najskuplji obrok u avionu košta blizu 3.153 dolara.

Zanimljivosti 21.05.2015 | 08:00
Ovo su najskuplje namirnice na svijetu

Odlazak u supermarket će uglavnom zadovoljiti kulinarske potrebe većine ljudi. Ipak, za svetske milionere vredi pravilo - "ima se, može se".

Najskuplja kafa dolazi iz izmeta lasice

Ričard Hardvik i Dejvid Foster iz kafića "Bespoke Beverages" koji prodaje neobične tople napitke, gostovali su u dokumentarcu "Najskuplja hrana na svetu".

"Ova se kafa prikuplja u sumatranskim džunglama u Indoneziji. Tačnije sakuplja se izmet lasica koje se hrane plodovima kafe. Ova kafa nema kiselost, niti je gorka budući da prolazi kroz digestivni trakt lasica čiji enzimi redukuju kiselost u zrnima", pojašnjavaju Hardvik i Foster.

Samo jedna šolja ove kafe košta 16 američkih dolara.

"Sakupljamo zrna, sušimo ih i čistimo, i to radimo sa svakim pojedinačnim zrnom. U pitanju je savršena i najskuplja kafa, idealan način da završite svoj obrok"

Beluga kavijar - simbol moći i prestiža

U najskupljim svetskim hotelima konzerva beluga kavijara od 1,8 kilograma košta 37.831 američki dolar.

"Kavijar je simbol luksuza. Pretpostavljam da je nekim ljudima važno da zadrže svoj status. Treba da čekate 12 godina pre nego što je beluga spremna da proizvede jaja. Iz tog je razloga taj kavijar izuzetno redak i skup specijalitet", kaže Laura King, osnivačica kompanije "Kings Fine Food" i stručnjak za kavijar.

Gambori skuplji od zlata, sladoled od vode sa afričkih ledenih kapa

Običan obrok u avionima košta između 1,5 i tri dolara, dok obroci u biznis klasama uglavnom koštaju između šest i 16 dolara.

Privatna kompanija "On Air Dining" kreira obroke za svoje klijente, a oni koštaju između 400 i 1.600 dolara.

"Kad ste u vazduhu, izgubite pedeset odsto ukusa soli, zato se, kad dizajniramo obroke, trudimo da napravimo izuzetno snažne ukuse koji će ostati sveži i neće se sušiti", kaže Daniel Hume iz ove kompanije.

Još neke od neobičnih i ekstremno skupih namirnica su, na primer, gambori (gram košta više nego gram zlata), kao i sladoled napravljen od vode sa ledenih kapa u Africi.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar