Дубаи, први зелени град усред пустиње

У Дубаију су представљени планови за хотел који ће за властите потребе користити искључиво соларну енергију.

Занимљивости 21.05.2015 | 07:42
Дубаи, први зелени град усред пустиње

Еколошки хотел “Индиго” са 170 соба, који треба да буде отворен 2017, део је амбициозног пројекта “Одрживи град”. Сав отпад који се произведе у хотелу биће сортиран и рециклиран.

Према речима Паскала Говена, главног оперативног директора групе “Интерконтинентал хотелс” за Индију, Блиски исток и Африку, хотел ће градити у сарадњи са компанијом “Дајамонд дивелоперс”.

Део комплекса биће стамбени објекти, еколошка школа, месна заједница, коњички клуб, јавне гараже прекривене соларним плочама и фарма органске хране, али и туристичке атракције попут планетаријума и травнатог амфитеатра.

Фарис Саид, директор компаније “Дајамонд дивелоперс”, која стоји иза пројекта “Одрживи град”, истиче да је Дубаи светски град и да се свакодневно шири на нов и занимљив начин. “Одрживи град” ће поставити еколошке стандарде и понудити низ занимљивих туристичких атракција, али и простор за организовање пословних догађаја и састанака.

Очекује се да ће “Одрживи град” испунити највише стандарде еколошке, социјалне и комерцијалне одрживости у настојању да постане регионални лидер у области екотуризма и глобалне еколошке заштите.

Група “Интерконтинентал хотелс” тренутно има 18 хотела у Уједињеним Арапским Емиратима, а у року од пет година требало би да буде отворено још десет објеката.

Бахараш Багеријан из компаније “Бахарасх арцхитецтуре”, главни пројектант у другој фази операције, изјавио је за сајт “МаилОнлине” да је циљ пројекта да допринесе смањењу емисије угљен-диоксида на глобалном нивоу.

“До пре неколико година Дубаи је био на самом дну листе одрживих градова, а циљ је да се до 2020. нађе на њеном врху”, каже он.

Извор: Блиц

 

Коментари / 0

Оставите коментар