Dubai, prvi zeleni grad usred pustinje

U Dubaiju su predstavljeni planovi za hotel koji će za vlastite potrebe koristiti isključivo solarnu energiju.

Zanimljivosti 21.05.2015 | 07:42
Dubai, prvi zeleni grad usred pustinje

Ekološki hotel “Indigo” sa 170 soba, koji treba da bude otvoren 2017, deo je ambicioznog projekta “Održivi grad”. Sav otpad koji se proizvede u hotelu biće sortiran i recikliran.

Prema rečima Paskala Govena, glavnog operativnog direktora grupe “Interkontinental hotels” za Indiju, Bliski istok i Afriku, hotel će graditi u saradnji sa kompanijom “Dajamond divelopers”.

Deo kompleksa biće stambeni objekti, ekološka škola, mesna zajednica, konjički klub, javne garaže prekrivene solarnim pločama i farma organske hrane, ali i turističke atrakcije poput planetarijuma i travnatog amfiteatra.

Faris Said, direktor kompanije “Dajamond divelopers”, koja stoji iza projekta “Održivi grad”, ističe da je Dubai svetski grad i da se svakodnevno širi na nov i zanimljiv način. “Održivi grad” će postaviti ekološke standarde i ponuditi niz zanimljivih turističkih atrakcija, ali i prostor za organizovanje poslovnih događaja i sastanaka.

Očekuje se da će “Održivi grad” ispuniti najviše standarde ekološke, socijalne i komercijalne održivosti u nastojanju da postane regionalni lider u oblasti ekoturizma i globalne ekološke zaštite.

Grupa “Interkontinental hotels” trenutno ima 18 hotela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a u roku od pet godina trebalo bi da bude otvoreno još deset objekata.

Baharaš Bagerijan iz kompanije “Baharash architecture”, glavni projektant u drugoj fazi operacije, izjavio je za sajt “MailOnline” da je cilj projekta da doprinese smanjenju emisije ugljen-dioksida na globalnom nivou.

“Do pre nekoliko godina Dubai je bio na samom dnu liste održivih gradova, a cilj je da se do 2020. nađe na njenom vrhu”, kaže on.

Izvor: Blic

 

Komentari / 0

Ostavite komentar