Скупштинска већина све више у мањини

Након што Закон о јавном окупљању није прошао Одбор за европске интеграције НС Републике Српске и након што су предлагачи из скупштинске процедуре повукли Закон о јавности рада непрофитних организација, у политичком животу Српске најактуелније је питање – да ли владајућа коалиција и даље има потребну већину у Народној скупштини Републике Српске?

Република Српска 20.05.2015 | 22:16
Скупштинска већина све више у мањини

Прву пометњу је направио лидер напредњака Адам Шукало, који се накнадно сјетио да је скупштинска већина у Парламенту Српске осигурана куповином народних посланика.

Шукало је, шест мјесеци након што је објављен спорни снимак на којем се чује да предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, говори о куповини "папака“, одлучио ускратити подршку Влади Српске док се не стави тачка на ову истрагу.

А како тачка вјероватно неће бити стављена, питање је да ли ће Шукало одлучити подршку ускратити и скупштинској већини.

Наравно, Шукалова накнадна памет је донијела ново питање: Да ли то лидер напредњака, заједно са страначким колегом Гораном Ђорђићем, заправо само (не)успјешно тргује својим гласом, у намјери да дође до директорских фотеља за своју партију.

Шукало је те инсинуације одбио, као што је одбио и Закон о јавном окупљању, али остаје питање: Зашто Шукало подршку Влади Републике Српске није ускратио одмах по објављивању спорног снимка и зашто није одбио Закон о јавном реду и миру, који је, такође, оцијењен као репресиван?

Ситуацију даље компликују наводи да ће Ненад Стевандић ускоро изаћи из СДС-а и да ће основати своју странку.

Његов сукоб са Младеном Босићем је очит и само је питање дана када ће Стевандић поцијепати најснажнију опозициону кошуљу у Републици Српској.

Данашња оставка Марка Павића на дужност представника државног капитала у Рудницима жељезне руде Љубија зажарила је коалиционе пећи.

На данашњем засједању Народне скупштине Српске посланици опозиције су оштро критиковали Закон о пореском поступку.

И то није било ништа чудно. Чудно је било то што су исти тај Закон критиковали и посланици парламентарне већине.

Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је да је то доказ да је власт превршила сваку мјеру. Његов колега из ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је спреман за прављење нове већине и власти.

Миладин Станић из СДС-а додао је да се он и његова партија не журе да преузму власт.

Сутра је дан за гласање, али и дан када ће бити јасно да ли владајућа коалиција и даље има чврсту већину или је она нестала.

Дигитрони су упаљени, сви рачуају, представници власти тврде да су сигурни, опозиционари очекују промјене.

А грађане у Републици Српској и даље чекају скупљи рачуни за струју.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

саса

20.05.2015 20:19

У понедјељак Стевандиц иде из СДС-а...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

20.05.2015 21:18

Ваљда је и он од оних будуцих папака који се спомињу

Name

333

20.05.2015 20:30

Црвени телефони данас раде.Сутра све по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

20.05.2015 20:31

Све игранке око скупштинске већине око владе креира Милорад Додик. Додик у ствари покушава спасити себе и у том покушају није му важна ни скупштинска већина ни Блада, битно му је да га не скину са власти, а у том покушају спасавања јако таласа. Битно је добити врјеме и разводнити причу о криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

20.05.2015 20:33

СДС МУ ЈЕ ДАО СВЕ ,А ОН ИЗДАЈНИК ,МЛАД СИ А ВЕЋ ПРОШЛОСТ,КАД СИ ПОХЛЕПАН,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја

20.05.2015 20:40

Је ли струја стварно поскупљује? Ај, мајко ста цу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

20.05.2015 21:02

Па у Фоци су на власти СДС И СНСД, све раде заједно, намјестају радна мјеста синхронизовано,а да не прицамо ста узимају од народа. Бусали су се у прса док је била предизборна кампања! Па овдје И они који тек изадју из затвора за теска кривицна дјела сједе са тзв. полицијским инспекторима тј. настављају друзење уз пивце. Добро И једнима И другима,док се као странке сукобљавају. Ма дајте, молим вас !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стевандић није издајник

20.05.2015 21:06

Доктор Стевандић је добар човјек и добар љекар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

20.05.2015 21:20

Јок,он је папак(ако напусти сдс)

Name

Клиx

20.05.2015 21:53

клиx пегла прицу о Сукалу а какав су хате према њему пласирали.Ни Сукало ни опозиција ни клиx не одлучују о тој афери вец институције правосудја.Сукало памет у главу и врати се у вецину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сукало нема карактер

20.05.2015 22:07

Сукало це се данас посути пепелом и гласати за законе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова влада

20.05.2015 22:12

ако Стевандиц изадје из Сдс он неце са Снсд вец це опет правити своју странку као раније прије уласка у Сдс.Сукало це сутра опет издати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пада Влада

21.05.2015 06:07

Ако Сукало и Дјоридјић из Напредне Српске данас не гласају на скупустини онда Влада нема подрску у скупстини и то знаци ПАДА ВЛАДА...али сумњам у Сукала јер он тргује мислим!Ако не поклекне ПАДА ВЛАДА!

ОДГОВОРИТЕ