Skupštinska većina sve više u manjini

Nakon što Zakon o javnom okupljanju nije prošao Odbor za evropske integracije NS Republike Srpske i nakon što su predlagači iz skupštinske procedure povukli Zakon o javnosti rada neprofitnih organizacija, u političkom životu Srpske najaktuelnije je pitanje – da li vladajuća koalicija i dalje ima potrebnu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske?

Republika Srpska 20.05.2015 | 22:16
Skupštinska većina sve više u manjini

Prvu pometnju je napravio lider naprednjaka Adam Šukalo, koji se naknadno sjetio da je skupštinska većina u Parlamentu Srpske osigurana kupovinom narodnih poslanika.

Šukalo je, šest mjeseci nakon što je objavljen sporni snimak na kojem se čuje da predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, govori o kupovini "papaka“, odlučio uskratiti podršku Vladi Srpske dok se ne stavi tačka na ovu istragu.

A kako tačka vjerovatno neće biti stavljena, pitanje je da li će Šukalo odlučiti podršku uskratiti i skupštinskoj većini.

Naravno, Šukalova naknadna pamet je donijela novo pitanje: Da li to lider naprednjaka, zajedno sa stranačkim kolegom Goranom Đorđićem, zapravo samo (ne)uspješno trguje svojim glasom, u namjeri da dođe do direktorskih fotelja za svoju partiju.

Šukalo je te insinuacije odbio, kao što je odbio i Zakon o javnom okupljanju, ali ostaje pitanje: Zašto Šukalo podršku Vladi Republike Srpske nije uskratio odmah po objavljivanju spornog snimka i zašto nije odbio Zakon o javnom redu i miru, koji je, takođe, ocijenjen kao represivan?

Situaciju dalje komplikuju navodi da će Nenad Stevandić uskoro izaći iz SDS-a i da će osnovati svoju stranku.

Njegov sukob sa Mladenom Bosićem je očit i samo je pitanje dana kada će Stevandić pocijepati najsnažniju opozicionu košulju u Republici Srpskoj.

Današnja ostavka Marka Pavića na dužnost predstavnika državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija zažarila je koalicione peći.

Na današnjem zasjedanju Narodne skupštine Srpske poslanici opozicije su oštro kritikovali Zakon o poreskom postupku.

I to nije bilo ništa čudno. Čudno je bilo to što su isti taj Zakon kritikovali i poslanici parlamentarne većine.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da je to dokaz da je vlast prevršila svaku mjeru. Njegov kolega iz PDP-a Branislav Borenović rekao je da je spreman za pravljenje nove većine i vlasti.

Miladin Stanić iz SDS-a dodao je da se on i njegova partija ne žure da preuzmu vlast.

Sutra je dan za glasanje, ali i dan kada će biti jasno da li vladajuća koalicija i dalje ima čvrstu većinu ili je ona nestala.

Digitroni su upaljeni, svi račuaju, predstavnici vlasti tvrde da su sigurni, opozicionari očekuju promjene.

A građane u Republici Srpskoj i dalje čekaju skuplji računi za struju.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

sasa

20.05.2015 20:19

U ponedjeljak Stevandic ide iz SDS-a...

ODGOVORITE
Name

sirogojno

20.05.2015 21:18

Valjda je i on od onih buducih papaka koji se spominju

Name

333

20.05.2015 20:30

Crveni telefoni danas rade.Sutra sve po starom.

ODGOVORITE
Name

Доктор

20.05.2015 20:31

Све игранке око скупштинске већине око владе креира Милорад Додик. Додик у ствари покушава спасити себе и у том покушају није му важна ни скупштинска већина ни Bлада, битно му је да гa не скину са власти, а у том покушају спасавања јако таласа. Битно је добити врјеме и разводнити причу о криминалу.

ODGOVORITE
Name

PD

20.05.2015 20:33

SDS MU JE DAO SVE ,A ON IZDAJNIK ,MLAD SI A VEĆ PROŠLOST,KAD SI POHLEPAN,

ODGOVORITE
Name

Struja

20.05.2015 20:40

Je li struja stvarno poskupljuje? Aj, majko sta cu?

ODGOVORITE
Name

Micko

20.05.2015 21:02

Pa u Foci su na vlasti SDS I SNSD, sve rade zajedno, namjestaju radna mjesta sinhronizovano,a da ne pricamo sta uzimaju od naroda. Busali su se u prsa dok je bila predizborna kampanja! Pa ovdje I oni koji tek izadju iz zatvora za teska krivicna djela sjede sa tzv. policijskim inspektorima tj. nastavljaju druzenje uz pivce. Dobro I jednima I drugima,dok se kao stranke sukobljavaju. Ma dajte, molim vas !?

ODGOVORITE
Name

Stevandić nije izdajnik

20.05.2015 21:06

Doktor Stevandić je dobar čovjek i dobar ljekar.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

20.05.2015 21:20

Jok,on je papak(ako napusti sds)

Name

Klix

20.05.2015 21:53

klix pegla pricu o Sukalu a kakav su hate prema njemu plasirali.Ni Sukalo ni opozicija ni klix ne odlučuju o toj aferi vec institucije pravosudja.Sukalo pamet u glavu i vrati se u vecinu

ODGOVORITE
Name

Sukalo nema karakter

20.05.2015 22:07

Sukalo ce se danas posuti pepelom i glasati za zakone!

ODGOVORITE
Name

Nova vlada

20.05.2015 22:12

ako Stevandic izadje iz Sds on nece sa Snsd vec ce opet praviti svoju stranku kao ranije prije ulaska u Sds.Sukalo ce sutra opet izdati

ODGOVORITE
Name

Pada Vlada

21.05.2015 06:07

Аko Sukalo i Djoridjić iz Napredne Srpske danas ne glasaju na skupustini onda Vlada nema podrsku u skupstini i to znaci PADA VLADA...ali sumnjam u Sukala jer on trguje mislim!Ako ne poklekne PADA VLADA!

ODGOVORITE