Анализа: Уништава ли Тотенхем своје играче?!

Солдадо, Ламела, Кирикеш... Еурелио Гомеш тврди да је до клуба, не до играча.

Фудбал 21.05.2015 | 23:20
Анализа: Уништава ли Тотенхем своје играче?!

Било је то време у којем су навијачи на Вајт Харт Вејну сањали. Хари Реднап је Андреу Виљас-Боасу оставио маестрално укомпонован тим, Тотенхем је играо можда и најлепши фудбал у 21. веку, Герет Бејл залудео Европу... Па и нека је отишао. Сам помен имена која су се тог лета 2013. године доводила у везу са Певцима изазивала су искру радости и узбуђења међ навијачима. Али када је сав тај потенцијал требало преточити на терен нада је сурово угушена. Целих 150.000.000 евра утрошено је на појачања. Резултат - мизеран у поређењу са то сумом. И крив је - Тотенхем! Тако гласи пресуда Еурелија Гомеша, бразилског голмана који је жестоко опело по бившем клубу, јер сматра да Певци уништавају играче.

Голман Вотфорда, који је успео да са Стршљеновима избори повратак у Премијер лигу, напустио је прошлог лета екипу са Вајт Харт Лејна после шест година проведених у Лондону. Ипак, говорећи о малој минутажи земљака Паулиња, није имао проблем да удари на бивши клуб.
"Тотенхем је крив за то. Сигурно никоме не бих препоручио да пређе у Тотенхем", као из топа је рекао Гомес за амерички И-Ес-Пи-Ен.

Њему у прилогу иду и наизглед само лоши потези Тотенхема на фудбалском тржишту, нарочито поменутог лета 2013. године. Након одласка Герета Бејла у Реал Мадрид и рекордног трансфера од скоро 100.000.000 евра, Вилљас-Боас је искористио одрешену кесу власника Данијела Левија и довео седморицу фудбалера за скоро 150.000.000 евра.

Паулињо је тада у клуб стигао из Коринтијанса за суму од 24.000.000. Иако је у првој сезони био стандардан члан тима, по доласку Маурисија Покетина се све променило. Бразилац је током ове сезоне 15 пута играо на мечевима Премијер лиге, само три пута је био стартер. Јако мало за тако скупоцено појачање. Међу играчима који су тог лета дошли у Лондон, били су и Роберто Солдадо и Ерик Ламела за које је клуб издвојио по 30.000.000 евра, а њихов учинак у тиму је био недовољан. Шпански нападач је стигао из Валенсије као капитално појачање, али је за две сезоне на 75 мечева успео да постигне тек 16 голова. Да ствар буде још гора, током сезоне 2014/15 Солдадо је у Премијер лиги гол постигао само против Евертона, још у новембру прошле године. Ламела је на Вајт Харт Лејн дошао из Роме. Памтићемо феноменалу рабону против Астерас Триполиса, али и само шест голова, уз 14 асистенција додуше.

Бразилски голман је и у њиховим случајевима окривио Тотенхем.
"Солдада су платили 35.000.000, а уопште не игра. Видите Ламелу, био је одличан таленат, али данас када га гледате он изгледа као да уопште не може да игра фудбал", оштро је изјавио Гомес.

У Тотенхем су тада још стигли и Кристијан Ериксен (16.000.000, Ајакс) Етијен Капуе (13.000.000, Тулуз), Влад Кирикеш (11.500.000, Стеауа) и Насер Чадли (10.000.000, Твенте). Иако су, пре свих Ериксен и Чадли, имали солидан учинак у претходним сезонама, за преостале играче се никако не може рећи да су оправдали огроман новац који је у њих уложен. Ових седам играча, уз претходну окосницу тима коју су чинили голман Уго Лорис, штопер Јан Вертонген и нападач Емануел Адебајор, требало је да буду велика појачања и клуб подигну на ниво Лиги шампиона, али то се није десило. Преостаје нам да сачекамо лето и видимо нова појачања Тотенхема, али уколико овако наставе црно им се пише.

Коментари / 0

Оставите коментар