Analiza: Uništava li Totenhem svoje igrače?!

Soldado, Lamela, Kirikeš... Eurelio Gomeš tvrdi da je do kluba, ne do igrača.

Fudbal 21.05.2015 | 23:20
Analiza: Uništava li Totenhem svoje igrače?!

Bilo je to vreme u kojem su navijači na Vajt Hart Vejnu sanjali. Hari Rednap je Andreu Viljas-Boasu ostavio maestralno ukomponovan tim, Totenhem je igrao možda i najlepši fudbal u 21. veku, Geret Bejl zaludeo Evropu... Pa i neka je otišao. Sam pomen imena koja su se tog leta 2013. godine dovodila u vezu sa Pevcima izazivala su iskru radosti i uzbuđenja međ navijačima. Ali kada je sav taj potencijal trebalo pretočiti na teren nada je surovo ugušena. Celih 150.000.000 evra utrošeno je na pojačanja. Rezultat - mizeran u poređenju sa to sumom. I kriv je - Totenhem! Tako glasi presuda Eurelija Gomeša, brazilskog golmana koji je žestoko opelo po bivšem klubu, jer smatra da Pevci uništavaju igrače.

Golman Votforda, koji je uspeo da sa Stršljenovima izbori povratak u Premijer ligu, napustio je prošlog leta ekipu sa Vajt Hart Lejna posle šest godina provedenih u Londonu. Ipak, govoreći o maloj minutaži zemljaka Paulinja, nije imao problem da udari na bivši klub.
"Totenhem je kriv za to. Sigurno nikome ne bih preporučio da pređe u Totenhem", kao iz topa je rekao Gomes za američki I-Es-Pi-En.

Njemu u prilogu idu i naizgled samo loši potezi Totenhema na fudbalskom tržištu, naročito pomenutog leta 2013. godine. Nakon odlaska Gereta Bejla u Real Madrid i rekordnog transfera od skoro 100.000.000 evra, Villjas-Boas je iskoristio odrešenu kesu vlasnika Danijela Levija i doveo sedmoricu fudbalera za skoro 150.000.000 evra.

Paulinjo je tada u klub stigao iz Korintijansa za sumu od 24.000.000. Iako je u prvoj sezoni bio standardan član tima, po dolasku Maurisija Poketina se sve promenilo. Brazilac je tokom ove sezone 15 puta igrao na mečevima Premijer lige, samo tri puta je bio starter. Jako malo za tako skupoceno pojačanje. Među igračima koji su tog leta došli u London, bili su i Roberto Soldado i Erik Lamela za koje je klub izdvojio po 30.000.000 evra, a njihov učinak u timu je bio nedovoljan. Španski napadač je stigao iz Valensije kao kapitalno pojačanje, ali je za dve sezone na 75 mečeva uspeo da postigne tek 16 golova. Da stvar bude još gora, tokom sezone 2014/15 Soldado je u Premijer ligi gol postigao samo protiv Evertona, još u novembru prošle godine. Lamela je na Vajt Hart Lejn došao iz Rome. Pamtićemo fenomenalu rabonu protiv Asteras Tripolisa, ali i samo šest golova, uz 14 asistencija doduše.

Brazilski golman je i u njihovim slučajevima okrivio Totenhem.
"Soldada su platili 35.000.000, a uopšte ne igra. Vidite Lamelu, bio je odličan talenat, ali danas kada ga gledate on izgleda kao da uopšte ne može da igra fudbal", oštro je izjavio Gomes.

U Totenhem su tada još stigli i Kristijan Eriksen (16.000.000, Ajaks) Etijen Kapue (13.000.000, Tuluz), Vlad Kirikeš (11.500.000, Steaua) i Naser Čadli (10.000.000, Tvente). Iako su, pre svih Eriksen i Čadli, imali solidan učinak u prethodnim sezonama, za preostale igrače se nikako ne može reći da su opravdali ogroman novac koji je u njih uložen. Ovih sedam igrača, uz prethodnu okosnicu tima koju su činili golman Ugo Loris, štoper Jan Vertongen i napadač Emanuel Adebajor, trebalo je da budu velika pojačanja i klub podignu na nivo Ligi šampiona, ali to se nije desilo. Preostaje nam da sačekamo leto i vidimo nova pojačanja Totenhema, ali ukoliko ovako nastave crno im se piše.

Komentari / 0

Ostavite komentar