НАСА: Српски пројекат најбољи на свијету

На такмичењу које организује НАСА, тим од 10 чланова у којем су већина Срби освојио је прву награду. Било је потребно осмислити беспилотну летелицу која ће помоћи космонаутима у свемирској станици.

Србија 20.05.2015 | 19:50
НАСА: Српски пројекат најбољи на свијету

Огроман успех младих српских стручњака!

Тим од 10 чланова чији је вођа Александар Божић (34), а чине га и Вишња Ђуровић (29), запослена у Комтрејду (Цомтраде), као и Никола Гацић (28), Михаило Китановић (30) и Љубодраг Божић (29), пре неколико дана је освојио престижну награду на међународном такмичењу које је организовала НАСА.

У конкуренцији 13.000 стручњака из целог света, они су били најбољи, јер су осмислили дрон који су назвали “Арацхнобееа”, а чији је циљ да помогне космонаутима у свемирској станици.

Он се састоји из два дела – пчеле и паука. Овај дрон је на крају добио прву награду за најбољи концепт мисије.

У разговору за Телеграф једини женски члан овог тима Вишња Ђуровић прича о читавом искуству: како су дошли на идеју да учествују у овом такмичењу, која им је била највећа препрека, али и шта даље планирају.

НАСА Аппс Цхалленге је манифестација која се одржава сваке године, а на њој стручњаци из разних области заједнички решавају проблеме и предлажу решења.

Једна од битнијих особина је да буду иновативни како би сутра могли да произведу нешто ново и другачије.

Конкуренција младим српским инжењерима је била јака, јер је учествовало укупно 13.000 људи са 949 пројеката на 133 локације.

Првенствено смо се окупили на пријатељској основи. Све је организовао Александар, који на Кипру ради као програмер.

Прошли смо као тим с Кипра. Троје нас је из Београда, један члан тима је из Крушевца, а имамо и Украјинца. Сви смо виртуелно учествовали.

То је тим од шест људи иницијално и такмичили смо се на кипарском локалном нивоу где смо освојили друго место, због чега смо номиновани и на глобалном нивоу. 

Овај тим је осмислио дрон у облику пчеле и паука. Пчела је део који се односи на летење. Програмирали су четири пропелера који ће да управљају његовим кретањем у свемирској станици.

Кретање у својству паука се активира у ванредним ситуацијама, ако пропелери откажу или ако дође до декомпресије при мењању услова и кретања. 

Задатак је био да осмислимо беспилотну летелицу која ће имати за циљ да помаже космонаутима у свемирској станици и да носи предмете до два килограма - истиче Вишња и додаје да је сама НАСА тако дефинисала овај изазов.

Тиму је било потребно три недеље да реализује своје замисли. Тачно су знали када почиње такмичење, па су два дана учествовали у првој етапи, која је подразумевала да се одговори на задатак, предложи решење и објасни које се технологије користе, а било је потребно и приказати кратку презентацију, коју је урадио вођа тима Александар Божић.

Извор: Телеграф

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

20.05.2015 19:59

Све цеститке И дивљење!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

20.05.2015 20:16

Немојте "срби са клиxа" да ово коментаришете.

ОДГОВОРИТЕ