Сарадња БиХ и Турске против тероризма

Турска делегација на челу са предсједником те земље Реџепом Тајипом Ердоганом посјетила је данас БиХ и том приликом потписано је низ уговора и споразума који би требало да унаприједе економске односе двије земље. 

Босна и Херцеговина 20.05.2015 | 22:50
Сарадња БиХ и Турске против тероризма

Осим чланова Предсједништва БиХ, турског предсједника дочекало је и неколико стотина грађана Сарајева.

Након стандардног протокола и поздрава одушевљене масе, одржани су званични састанци делегација БиХ и Турске на којима се, према ријечима учесника, највише говорило о економији. 

Двије земље опредјељене су да појачају сарадњу у областима намјенске индустрије, туризма, привреде и
пољопривреде, што је потврђено потписивањем споразума.

,,Захвални смо Турској што је повећала квоте за увоз меса из БиХ и надамо се да ће због тог дугорочног уговора доћи до повећања производње у БиХ, те да ћемо доћи до капацитета од 10 хиљада тона годишње што би за наше пољопривреднике било изузетно значајно’’, истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен
Иванић и додао да је разговарано и о извозу млијека из БиХ у Турску.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан потврдио је да његова земља тренутно увози велике количине меса из БиХ.

,,Увоз је тренутно на максималном нивоу. То потврђује податак да је 2012. године у Турску из БиХ увезено меса у вриједности од 3 милиона долара, а сада је тај увоз повећан на 80 милиона долара’’, каже Ердоган.

Неизбјежна тема разговора домаћих и турских званичника било је и питање тероризма, односно однос Турске према том питању, јер преко границе те земље свакодневно у Сирију и остале земље захваћене оружаним сукобима улазе особе које се боре на страни ИСИЛ-а.

,,Свјесни смо чињенице да се Турска налази на компликованом подручју, те да је и сама изложена огромној опасности од тероризма и зато је њена улога у борби против тероризма изузетно значајна и битна’’, истакао
је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и додао:

,,Турска тренутно на својим границама има најнестабилнији простор на свијету и мислим да се јако добро носи са тим проблемом. Наше безбједносне агенције добро сарађују и та ће се сарадња наставити, јер је борба против тероризма зеједнички интерес обје земље.’’

Турски предсједник истакао је да је у његовој земљи тренутно 14 хиљада особа које имају забрану уласка у Турску.

,,До сада смо 141 особу из БиХ вратили, јер се испоставило да су кренули да се придруже терористичким групама’’, рекао је Ердоган.

Делегација Турске у којој се осим предсједника и министара турске владе налази и велики број привредника, састала се и са представницима Парламентарне скупштине и Савјета министара БиХ, а потписани су и
уговори о кредитирању између једне турске банке и власника малих и средњих предузећа у БиХ вриједни 50 милиона марака.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Генерал Ратко

20.05.2015 15:51

Дошао да поздрави јањичаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борка БЛ

20.05.2015 16:02

Добро дошли и хвала вам на упуценој помоћи кад нам је била најпотребнија у вријеме поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Турцине

20.05.2015 16:48

То је Предсједник а не ко Путин или Николиц Додика у то нерацунам он је локалац.Из Босне у Турску це се моци извозити све,све сто наси пољопривредници произведу исто тако и друге производе.А ви појединци мрзите Турску колико хоцете она само напредује и не осврце се на керове који лају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.05.2015 17:33

Свака част змију треба убити док је мала! Свако хвала на свакој помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

20.05.2015 19:52

Довест це нам ИСИС (ИД) ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јазавац

20.05.2015 20:30

Мики, ти би требао мало цесце излазити из своје јазбине!

Name

Који

21.05.2015 04:20

Лицемјерни коментари. Досао цовјек у посјету новом троцланом председниству И да се потпису нови уговори о сарадњи на свим нивоима за добробит сви градјана БиХ, а ти лицемјери лупају глупости.

ОДГОВОРИТЕ