Saradnja BiH i Turske protiv terorizma

Turska delegacija na čelu sa predsjednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom posjetila je danas BiH i tom prilikom potpisano je niz ugovora i sporazuma koji bi trebalo da unaprijede ekonomske odnose dvije zemlje. 

Bosna i Hercegovina 20.05.2015 | 22:50
Saradnja BiH i Turske protiv terorizma

Osim članova Predsjedništva BiH, turskog predsjednika dočekalo je i nekoliko stotina građana Sarajeva.

Nakon standardnog protokola i pozdrava oduševljene mase, održani su zvanični sastanci delegacija BiH i Turske na kojima se, prema riječima učesnika, najviše govorilo o ekonomiji. 

Dvije zemlje opredjeljene su da pojačaju saradnju u oblastima namjenske industrije, turizma, privrede i
poljoprivrede, što je potvrđeno potpisivanjem sporazuma.

,,Zahvalni smo Turskoj što je povećala kvote za uvoz mesa iz BiH i nadamo se da će zbog tog dugoročnog ugovora doći do povećanja proizvodnje u BiH, te da ćemo doći do kapaciteta od 10 hiljada tona godišnje što bi za naše poljoprivrednike bilo izuzetno značajno’’, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen
Ivanić i dodao da je razgovarano i o izvozu mlijeka iz BiH u Tursku.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan potvrdio je da njegova zemlja trenutno uvozi velike količine mesa iz BiH.

,,Uvoz je trenutno na maksimalnom nivou. To potvrđuje podatak da je 2012. godine u Tursku iz BiH uvezeno mesa u vrijednosti od 3 miliona dolara, a sada je taj uvoz povećan na 80 miliona dolara’’, kaže Erdogan.

Neizbježna tema razgovora domaćih i turskih zvaničnika bilo je i pitanje terorizma, odnosno odnos Turske prema tom pitanju, jer preko granice te zemlje svakodnevno u Siriju i ostale zemlje zahvaćene oružanim sukobima ulaze osobe koje se bore na strani ISIL-a.

,,Svjesni smo činjenice da se Turska nalazi na komplikovanom području, te da je i sama izložena ogromnoj opasnosti od terorizma i zato je njena uloga u borbi protiv terorizma izuzetno značajna i bitna’’, istakao
je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i dodao:

,,Turska trenutno na svojim granicama ima najnestabilniji prostor na svijetu i mislim da se jako dobro nosi sa tim problemom. Naše bezbjednosne agencije dobro sarađuju i ta će se saradnja nastaviti, jer je borba protiv terorizma zejednički interes obje zemlje.’’

Turski predsjednik istakao je da je u njegovoj zemlji trenutno 14 hiljada osoba koje imaju zabranu ulaska u Tursku.

,,Do sada smo 141 osobu iz BiH vratili, jer se ispostavilo da su krenuli da se pridruže terorističkim grupama’’, rekao je Erdogan.

Delegacija Turske u kojoj se osim predsjednika i ministara turske vlade nalazi i veliki broj privrednika, sastala se i sa predstavnicima Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara BiH, a potpisani su i
ugovori o kreditiranju između jedne turske banke i vlasnika malih i srednjih preduzeća u BiH vrijedni 50 miliona maraka.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

General Ratko

20.05.2015 15:51

Došao da pozdravi janjičare

ODGOVORITE
Name

Borka BL

20.05.2015 16:02

Dobro došli i hvala vam na upucenoj pomoći kad nam je bila najpotrebnija u vrijeme poplava.

ODGOVORITE
Name

Bravo Turcine

20.05.2015 16:48

To je Predsjednik a ne ko Putin ili Nikolic Dodika u to neracunam on je lokalac.Iz Bosne u Tursku ce se moci izvoziti sve,sve sto nasi poljoprivrednici proizvedu isto tako i druge proizvode.A vi pojedinci mrzite Tursku koliko hocete ona samo napreduje i ne osvrce se na kerove koji laju.

ODGOVORITE
Name

Crni

20.05.2015 17:33

Svaka čast zmiju treba ubiti dok je mala! Svako hvala na svakoj pomoći.

ODGOVORITE
Name

miki

20.05.2015 19:52

Dovest ce nam ISIS (ID) ...

ODGOVORITE
Name

Jazavac

20.05.2015 20:30

Miki, ti bi trebao malo cesce izlaziti iz svoje jazbine!

Name

Koji

21.05.2015 04:20

Licemjerni komentari. Dosao covjek u posjetu novom troclanom predsednistvu I da se potpisu novi ugovori o saradnji na svim nivoima za dobrobit svi gradjana BiH, a ti licemjeri lupaju gluposti.

ODGOVORITE