Португалци имају најбоље тренере на свијету! Ево доказа...

Мурињо покорио Енглеску, Переира освојио титулу у Грчкој, Виљас-Боас у Русији, Соуза је био најбољи у Швајцарској, а Жезус у отаџбини. И то није све...

Фудбал 22.05.2015 | 13:20
Португалци имају најбоље тренере на свијету! Ево доказа...

Деценијама већ Португалија важи за једног од највећих извозника суперталентованих фудбалера, а ако сте се питали откуд то можда ће вам овај текст макар мало расветлити мистерију. Португалци наиме изгледа имају и најбоље тренере на планети. Како другачије објаснити чињеницу да је њих чак петорица ове сезоне пригрлило националне титуле у различитим земљама? У самој Португалији она је припала Жоржу Жезусу из Бенфике, у Енглеској је неприкосновен Челси Жозеа Муриња, у Швајцарској Базел Паула Соузе малтене да нема конкуренцију, у Грчкој је већ годинама неприкосновен Олимпијакос који са клупе води Витор Переира, док је у Русији Андре Виљас-Боас са Зенитом вратио титулу у Санкт Петербург.

Јесте, сви они су имали и изузетно квалитетне играче на располагању, али не може бити да је то једини разлог? Уосталом, покушајте да се сетите када су последњи пут тренери из једне земље толико доминирали. Ми нисмо успели. Притом, Жезуалдо Фереира је на добром путу да са Замелеком покори Египат, Нуно Еспирито Санто ради изврстан посао у Валенсији, Леонардо Жардим је довео Монако до четвртфинала Лиге шампиона. Ове сезоне у елитном европском такмичењу чак су шесторица тренера представљала поругалску школу фудбала. Наравно, више их је било него тренера из осталих земаља.

А не тако давно, до пре неких 20 година, португалски клубови су се утркивали ко ће пре да доведе странца за шефа струке. Долазили су и одлазили као на железничкој станици. Када су се тимови и опредељивали за домаће стручњаке углавном су то морали да буду тренери са импресивним играчким каријерама. Онда су се појавили Карлос Кеирож, Мурињо, Виљас-Боас... Поверење у струку се вратило.

Сви образовани на универзитетима, студиозни, педантни, елоквентни... Образовне институције у Португалији одавно су већ усавршиле програме за стварање квалитетних тренера, Фудбалски савез Португала немилице је улагао у курсеве, семинаре. И резултати су убрзо стигли.
"Португалија има најбоље тренера на свету! Они тачно знају како да стратешки поставе своје тимове", славодобитно је раније овог месеца рекао Жезус, док је селектор Фернандо Сантос коментаришући Мурињов успех са Челсијем само кратко рекао: "Португалски тренери су у моди".

Мурињо већ неко време. Ова последња са Челсијем му је осма у националном шампионату (две је освојио у Португалији, две у Италији, једну у Шпанији и три у Енглеској), Переира уз своје име има три, колико и Жезус, док су Виљас-Боас и Соуза добацили тек до две. Али има времена и за њих. Као и за младе наде које тек пристижу у ликовима Марка Силве (Спортинг), Сержа Консеисаа (Брага), Руија Виторија (Виторија Гимараеш), Паула Фонсеке (Пасос де Фереира)...

Чувај се Европо. Португалци су се поново уживели у улогу колонијалиста. Фудбалских додуше.

Коментари / 0

Оставите коментар