Portugalci imaju najbolje trenere na svijetu! Evo dokaza...

Murinjo pokorio Englesku, Pereira osvojio titulu u Grčkoj, Viljas-Boas u Rusiji, Souza je bio najbolji u Švajcarskoj, a Žezus u otadžbini. I to nije sve...

Fudbal 22.05.2015 | 13:20
Portugalci imaju najbolje trenere na svijetu! Evo dokaza...

Decenijama već Portugalija važi za jednog od najvećih izvoznika supertalentovanih fudbalera, a ako ste se pitali otkud to možda će vam ovaj tekst makar malo rasvetliti misteriju. Portugalci naime izgleda imaju i najbolje trenere na planeti. Kako drugačije objasniti činjenicu da je njih čak petorica ove sezone prigrlilo nacionalne titule u različitim zemljama? U samoj Portugaliji ona je pripala Žoržu Žezusu iz Benfike, u Engleskoj je neprikosnoven Čelsi Žozea Murinja, u Švajcarskoj Bazel Paula Souze maltene da nema konkurenciju, u Grčkoj je već godinama neprikosnoven Olimpijakos koji sa klupe vodi Vitor Pereira, dok je u Rusiji Andre Viljas-Boas sa Zenitom vratio titulu u Sankt Peterburg.

Jeste, svi oni su imali i izuzetno kvalitetne igrače na raspolaganju, ali ne može biti da je to jedini razlog? Uostalom, pokušajte da se setite kada su poslednji put treneri iz jedne zemlje toliko dominirali. Mi nismo uspeli. Pritom, Žezualdo Fereira je na dobrom putu da sa Zamelekom pokori Egipat, Nuno Espirito Santo radi izvrstan posao u Valensiji, Leonardo Žardim je doveo Monako do četvrtfinala Lige šampiona. Ove sezone u elitnom evropskom takmičenju čak su šestorica trenera predstavljala porugalsku školu fudbala. Naravno, više ih je bilo nego trenera iz ostalih zemalja.

A ne tako davno, do pre nekih 20 godina, portugalski klubovi su se utrkivali ko će pre da dovede stranca za šefa struke. Dolazili su i odlazili kao na železničkoj stanici. Kada su se timovi i opredeljivali za domaće stručnjake uglavnom su to morali da budu treneri sa impresivnim igračkim karijerama. Onda su se pojavili Karlos Keirož, Murinjo, Viljas-Boas... Poverenje u struku se vratilo.

Svi obrazovani na univerzitetima, studiozni, pedantni, elokventni... Obrazovne institucije u Portugaliji odavno su već usavršile programe za stvaranje kvalitetnih trenera, Fudbalski savez Portugala nemilice je ulagao u kurseve, seminare. I rezultati su ubrzo stigli.
"Portugalija ima najbolje trenera na svetu! Oni tačno znaju kako da strateški postave svoje timove", slavodobitno je ranije ovog meseca rekao Žezus, dok je selektor Fernando Santos komentarišući Murinjov uspeh sa Čelsijem samo kratko rekao: "Portugalski treneri su u modi".

Murinjo već neko vreme. Ova poslednja sa Čelsijem mu je osma u nacionalnom šampionatu (dve je osvojio u Portugaliji, dve u Italiji, jednu u Španiji i tri u Engleskoj), Pereira uz svoje ime ima tri, koliko i Žezus, dok su Viljas-Boas i Souza dobacili tek do dve. Ali ima vremena i za njih. Kao i za mlade nade koje tek pristižu u likovima Marka Silve (Sporting), Serža Konseisaa (Braga), Ruija Vitorija (Vitorija Gimaraeš), Paula Fonseke (Pasos de Fereira)...

Čuvaj se Evropo. Portugalci su se ponovo uživeli u ulogu kolonijalista. Fudbalskih doduše.

Komentari / 0

Ostavite komentar