Дезодоранс само једном дневно!

Не претерујте са употребом препарата, нарочито антиперспираната, за које се сумња да су штетни.

Здравље 20.05.2015 | 12:12
Дезодоранс само једном дневно!

Током пролећа, а нарочито у летњим месецима, коришћење дезодоранса и антиперспираната у свакодневној хигијени је неизбежно. Ипак, последњих година много се говори о штетном дејству ових препарата и наводно канцерогеним својствима састојака као што су соли алуминијума. И поред тога што не постоји ниједна званична студија спроведена на релевантном броју испитаника која би поткрепила такве сумње, препорука је да се не претерује са употребом дезодоранса, а нарочито антиперспираната, који спречавају знојење.



Уместо прекомерне употребе ових препарата, потрудите се да на што природнији начин миришете на високим температурама. Туширајте се макар једном дневно, јер ћете тако спрати зној и спречити развој бактерија које су главни узрочници непријатних мириса. Уколико сте у прилици, пазух перите што чешће или га с времена на време обришите влажном марамицом.

Сваки дан обуците чисте ствари, јер се бактерије на ознојеној одећи брзо размножавају. И поред тога што длачице испод пазуха имају важну улогу у лакшем ослобађању од зноја, пожељно је да их током летњих месеци уклањате, јер се на њима задржавају бактерије. Такође, дезодорансе (у спреју, "стику" или на "куглицу") наносите само на кључне делове тела, а ако страхујете од могућих штетних састојака у њима, потражите у апотекама и парфимеријама оне на природној бази.

Многи не знају ни разлику између дезодоранса и антиперспираната, који поред спречавања непријатног мириса делују и на сам процес знојења.

- Антиперспиранти се наносе на површину коже, а у контакту са знојем разлажу се на ситне честице које улазе у каналиће знојних жлезда. На тај начин зној се из њих отежано евакуише. Честице углавном остају у кожи 24 сата, али се временом испирају. Зато је пожељно антиперспиранте наносити само једном дневно на чисту кожу. Треба водити рачуна да се не јави иритација, свраб, црвенило. Они су део наше свакодневне хигијене и тешко је замислити савремени живот без њих. Једино не ваља претеривати у количини која се наноси. У опште мере контроле знојења спада и често прање дезодорансним сапунима, као и примена других средстава за неутралисање непријатних мириса. Ова средства имају и антибактеријски карактер, односно спречавају појаву инфекција, јер су ознојена места стално влажна. Када је реч о табанима, треба носити искључиво памучне чарапе - наглашава др Светлана Минић, дерматовенеролог из Специјалистичке ординације "Др Бојић".

* На који начин делују дезодоранси у спреју?

- Имају благо антимикробно дејство, а додају им се мириси или природна есенцијална уља да би маскирали мирис зноја. Могу бити и у комбинацији са антиперспирантима. Особе које имају појачано знојење треба да користе дезодрансе у којима је присуство антиперспираната у већој концентрацији. Ове дезодорансе не смеју да купују на своју руку, већ уз консултацију са дерматологом.

* Да ли је за кожу штетно пречесто туширање, уз употребу разних гелова и лосиона?

- Сувише често туширање може да доведе до исушивања коже, а нарочито ако се користе сапуни који је снажно одмашћују. Препорука је да се умерено активне особе туширају једном дневно. Уколико то неко ради чешће, саветује се употреба благих сапуна и купки. Најважније је да препарати не изазивају иритацију, да су хигијенски исправни и да им није истекао рок употребе. Добро је и што већина произвођача полако избацује токсичне парабене из употребе. Међутим, то ипак не значи да у производима нема других, потенцијално штетних конзерванаса.

* Каква је улога знојења?

- Знојењем се одржава телесна температура и спречава прегревање организма. Заправо, основна улога знојења је терморегулација, односно одржавање телесне температуре појачаним знојењем када је повишена спољна температура. Уколико је знојење интензивно и на длановима и табанима, онда је вероватно дошло до поремећаја рада знојних жлезда.

* Због чега долази до њиховог поремећаја?

- Разлози су бројни, али је посебно занимљива идиопатска хиперхидроза која се описује и као емоционално и као ментално знојење. За њу је карактеристично да постоји претерано симетрично излучивање зноја на пазушним регијама, длановима и табанима. Појачано лучење зноја присутно је током целог дана, с тим што је још израженије за време стреса и у стањима емоционалне напетости. Зато се често и може чути за овакве особе да се зноје “на нервној бази”. Њихови дланови и табани су хладни и љубичасте боје. Оваква врста знојења испољава се још у детињству и око пубертета, а може да се настави и касније. Толико интензивно да капље са руку, што особама изазива тегобе, због чега избегавају руковање. Због хиперактивности симпатичког нервног система могу да имају и убрзани рад срца.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА САСТОЈКЕ

Без обзира на то што се сматрају безазленим, већина препарата садржи штетне састојке, макар у траговима. У антиперспирантима су алуминијумске соли, које су по неким истраживањима најризичније по здравље. Њихова улога је, иначе, да блокирају знојење, али тако утичу и на физиолошке процесе у организму. Осим тога, алуминијум се апсорбује кроз кожу, па у неком тренутку може да оштети и ДНК, повећавајући ризик за настанак канцерогених ћелија.

Резултати америчког истраживања показују да често бријање испод пазуха уз коришћење антиперспираната, може да доведе до појаве карцинома. У структури ових канцерогених ћелија налази се и парабен, за кога произвођачи тврде да је избачен из процеса производње козметичких препарата. Међутим, по ономе што су открили истраживачи, изгледа да је овај састојак и даље, макар у траговима, присутан, а вешто сакривен на амбалажи. Опасан је и за мушкарце, јер смањује покретљивост сперматозоида.

Триклосан је још један састојак на којег би требало обратити пажњу. Садржи неопходна антибактеријска својства, али у контакту са хлорисаном водом може да створи хлороформ, за кога се сумња да је канцероген. Талк, чест састојак мирисних дезодоранаса такође у научним круговима има лошу репутацију, као и пропилен гликол који омогућава да дезодоранс лагано клизи по кожи. Овај састојак може да иритира кожу.

ЗНОЈНЕ ЖЛЕЗДЕ

На телу има између два и четири милиона знојних жлезда, укључујући лице, дланове и табане. То су такозване екрине знојне жлезде које својим радом ослобађају зној, бистру течност без мириса, на површину коже и тако је хладе. Друга врста су апокрине знојне жлезде смештене у пазушној и гениталној регији. Оне луче зној који је густ, а у контакту са бактеријама на површини коже ствара карактеристичан мирис.

ДЛАНОВИ И ТАБАНИ

Када је реч о длановима и табанима, у свету се данас у терапијском смислу најчешће користи раствор алуминијум хлорид хексахидрата у алкохолу. Овај раствор се нанесе једном, па се чека да прође неколико дана колико траје учинак, а онда се поступак понавља. Исти раствор користи се и за пазушне јаме, само у виду облога. Понекад може да се догоди да се на местима наношења појави пецкање, свраб и иритација, као нежељени ефекти који су пролазног карактера - наглашава Светлана.

КОЛИКО ЧЕСТО БИ ТРЕБАЛО ПРАТИ КОСУ

Коса може да се пере често, чак и сваки дан. За ту сврху постоје шампони за свакодневно или често прање косе. Употреба дечије козметике за одрасле особе је безбедна, али је ипак намењена дечијој кожи и коси. У таквим производима налази се мања концентрација активне супстанце која је недовољна за одрасле. Међутим, постоје производи који су намењени и деци и одраслима. Када се користе медицински шампони који у свом саставу имају и медикамент, онда се мора поштовати начин употребе и савет дерматолога. Они у сваком случају нису за свакодневно прање - истиче наша саговорница.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

28.05.2015 12:09

Већ дуже време предмет разних дискусија, лекара, научника и козметичара јесте утицај козметичких препарата против знојења (дезодоранси – антиперспираната ) на појаву тумора и цисти на грудима(тумор дојки као последица алуминијумових соли).Оно што је Неопходно јесте да се, поред тога што је знојење нормално за кожу, зауставе не пријатни мириси. Алое вера стик унистава бактерије које се развијају у влазној средини и елиминисе непријатне мирисе, а при томе одрзава козу меком и негованом. хттпс://алојавера.wордпресс.цом

ОДГОВОРИТЕ