Равне ципеле "забрањене" на Канском фестивалу

Кански филмски фестивал изложен је бујици критика после извештаја да су жене враћане с црвеног тепиха зато што носе равне ципеле, а не оне с високом потпетицом.

Мода и љепота 20.05.2015 | 12:01
Равне ципеле "забрањене" на Канском фестивалу

Те жене, од којих су неке биле старије и с хендикепом, присуствовале су светској премијери новог филма Кејт Бланшет "Керол", преноси ББЦ. Лист Сцреен Даилy написао је да су на фестивалу потврдили да су штикле обавезне за жене на црвеном тепиху, али је директор фестивала рекао да су те "гласине неосноване".

Тијери Фремо је написао на Тwиттеру: "За степенице, прописи се нису мењали. Нема пушења; формална одећа. Не помињу се штикле". Како наводи ББЦ, то се изгледа потврђује у белешки о коду за одевање на вебсајту фестивала, где се наводи да су обавезни смокинг односно вечерња хаљина за гала пројекције, без напомена о висини потпетица.

О томе је прво известио лист Сцреен Даилy наводећи речи једног редовног посетиоца Кана који је пренео да једној жени у елегантним равним ципелама није дозвољено да уђе.

"Речено јој је да оде да купи одговарајуће ципеле и да се врати", додао је тај неименовани извор. Асиф Кападија чији је документарац о Ејми Вајнхаус приказан на Фестивалу прошлог викенда, такође је послао поруку преко Тwиттера да су његовој жени правили проблеме зато што је у равним ципелама, мада су јој на крају дозволили да уђе.

Портпаролка Фестивала је за ББЦ међутим потврдила изјаву директора Фестивала да се правила нису мењала, односно да су обавезни смокинг, односно вечерња хаљина за гала представе и да се висина потпетица не помиње. Та прича је, међутим изазвала велико огорчење на Тwиттеру. Џанет Пирсон, шефица за филм Фестивала СXСW је поставила линк за вести о томе и написала "Зашто ја не идем у Кан", док је британска списатељица Кејтлин Моран написала "Потпуно невероватно пише да се жене, укључујући хендикепиране, не пуштају на пројекције филмова у Кану зато што не носе штикле".

Уметнички дописник Тајмса Џек Малверн је написао "Толико за годину жена", пошто Кански филмски фестивал ове године посебно истиче своје настојање да исправи неравнотежу између жена и мушкараца.

Новинарка Ајриш Тајмса Лора Слетери је написала "Али, равне ципеле су у моди ове године.... односно, свакако су у моди сада".

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар