Немојте жртвовати све због новца

Извршни директор компаније Аппле Тим Кук је на додели диплома на Универзитету Џорџ Вашингтон студентима послао јасну поруку: "Немојте све жртвовати због новца".

Занимљивости 20.05.2015 | 11:59
 Немојте жртвовати све због новца

"Ваше вредности су важне. Оне су ваша звезда водиља. Посао прима ново и важније значење када осетите да идете у правом смеру. У супротном је то само обављање посла, а живот је прекратак за то. Не морате бирати између тога да радите добре ствари и да добро обављате ствари. То је погрешан избор", поручио је Кук у свом обраћању дипломцима.

Он је ту лекцију научио пре 17 година, кад је упознао Стива Џобса, који га је наговорио да напусти Цомпаq и дође у Аппле, иако се Куку чинило да та компанија нема кормило. Ипак, Џобс га је убедио да ће њихови производи променити свет.

"Мислио сам да је посао само посао, а да вредности имају неко своје место. Мислио сам да има времена за мењање света и да би то требало да радим у слободно време, а не из канцеларије. Стив није тако мислио, он је био идеалиста", додао је Кук.

Кук је испричао да је победио на конкурсу за најбољи есеј 1977. године, а награда му је била упознавање са два политичара – гувернером Алабаме Џорџом Валасом који је подржавао сегрегацију белаца и црнаца и председником Џимијем Картером, великим заговорником права на једнакост..

"Није ми била част да се упознам са гувернером, а кад сам се руковао с њим осећао сам се као да издајем своја уверења. Дошао сам лицем у лице с две особе које су имале своје место у историји, а мени је било јасно који је од њих двојице у праву", рекао је.

Након смрти Стива Џобса преузео је Аппле и почео све интензивније да се бори за решавање друштвених проблема. Аппле промовише кориштење обновљивих извора енергије, а Кук је постао најмоћнији пословни човек који се јавно декларисао као хомосексуалац.

"Промену набоље донела је у великој мери и технологија, јер паметни телефони и таблети мењају свет. Људи данас могу лако разоткрити неправду јер све време имају камеру у свом џепу", рекао је Кук и на крају предавања иПхонеом фотографисао своју публику.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар