Nemojte žrtvovati sve zbog novca

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk je na dodeli diploma na Univerzitetu Džordž Vašington studentima poslao jasnu poruku: "Nemojte sve žrtvovati zbog novca".

Zanimljivosti 20.05.2015 | 11:59
 Nemojte žrtvovati sve zbog novca

"Vaše vrednosti su važne. One su vaša zvezda vodilja. Posao prima novo i važnije značenje kada osetite da idete u pravom smeru. U suprotnom je to samo obavljanje posla, a život je prekratak za to. Ne morate birati između toga da radite dobre stvari i da dobro obavljate stvari. To je pogrešan izbor", poručio je Kuk u svom obraćanju diplomcima.

On je tu lekciju naučio pre 17 godina, kad je upoznao Stiva Džobsa, koji ga je nagovorio da napusti Compaq i dođe u Apple, iako se Kuku činilo da ta kompanija nema kormilo. Ipak, Džobs ga je ubedio da će njihovi proizvodi promeniti svet.

"Mislio sam da je posao samo posao, a da vrednosti imaju neko svoje mesto. Mislio sam da ima vremena za menjanje sveta i da bi to trebalo da radim u slobodno vreme, a ne iz kancelarije. Stiv nije tako mislio, on je bio idealista", dodao je Kuk.

Kuk je ispričao da je pobedio na konkursu za najbolji esej 1977. godine, a nagrada mu je bila upoznavanje sa dva političara – guvernerom Alabame Džordžom Valasom koji je podržavao segregaciju belaca i crnaca i predsednikom Džimijem Karterom, velikim zagovornikom prava na jednakost..

"Nije mi bila čast da se upoznam sa guvernerom, a kad sam se rukovao s njim osećao sam se kao da izdajem svoja uverenja. Došao sam licem u lice s dve osobe koje su imale svoje mesto u istoriji, a meni je bilo jasno koji je od njih dvojice u pravu", rekao je.

Nakon smrti Stiva Džobsa preuzeo je Apple i počeo sve intenzivnije da se bori za rešavanje društvenih problema. Apple promoviše korištenje obnovljivih izvora energije, a Kuk je postao najmoćniji poslovni čovek koji se javno deklarisao kao homoseksualac.

"Promenu nabolje donela je u velikoj meri i tehnologija, jer pametni telefoni i tableti menjaju svet. Ljudi danas mogu lako razotkriti nepravdu jer sve vreme imaju kameru u svom džepu", rekao je Kuk i na kraju predavanja iPhoneom fotografisao svoju publiku.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar