Муслимани у Србији уживају слободу

Слобода вјероисповести муслимана у Србији није угрожена и никоме није забрањено да иде у џамију или да клања, рекао је муфтија Мухамед Јусуфспахић.

Босна и Херцеговина 20.05.2015 | 09:53
Муслимани у Србији уживају слободу

Поводом обиљежавања годишњице постојања исламске заједнице у Србији, Јусуфспахић је рекао да је Кнез Михаило прије 147 година признао не ислам, већ слободу вјероисповести, коју муслимани и данас уживају "некад мање, некад више".

Он је на трибини "Исламска заједница - 147 година послије" навео да се и данас, међутим, поставља питање враћања Бајракли џамије муслиманима Београда, што како је навео, није случај са другим вјерским заједницама.

"То ће ићи другима на срамоту, али имаћемо ми и нашу срамоту у вези са исламском заједницом на овим просторима. Да ли ћемо имати исламску заједницу у Србији, или исламску заједницу Србије... уместо да то буде заједница свих Бошњака", нагласио је Јусуфспахић.

Сусрет овдашњих муслимана и хришћана није започео прије 147 година већ вијековима раније и то познанство је, каже он, дубоко укоријењено.

"Оно је дубоко укорењено у нашем бићу, али врло често је било повређивано хегемонијом једних према другима", рекао је Јусуфспахић, преносе београдски медији.

Професор Абдулах Нуман истакао је да су муслиманима у Београду данас неопходна вјерска и образовна инфраструктура, али и школован кадар.

"Нама је потребна и организациона инфраструктура, ће нам бити ослонац и што ће остати после нас. Мора се радити на организовању школства", рекао је Нуман.

Говорећи о проблему радикалног ислама, Нуман је рекао да се "плаши" због "надримуслимана" који продају "надриџихад".

"То нису најбољи муслимани и морамо се борити против те пропасти", рекао је Нуман.

Професор Раде Божовић рекао је да у сваком демократском друштву све признате вјероисповести морају да имају једнак третман.

Он је навео и да се свака заједница која добије своје институције по правилу бирократизује, и изразио наду да то неће бити случај са исламском заједницом.

"Чувајте се тога, немојте се бирократизивати, чувајте вернике, јер без њих нема ни џамије", рекао је Божовић.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Вјерски неморал

20.05.2015 08:13

Је ли то довољно за зивот?Теби јесте,јер од тога зивис ко бубрег у лоју,а народ и српски и Босњацки нема ста јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

загор

20.05.2015 17:43

све се уклапа само ти фали кокарда на челу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре загор

20.05.2015 19:05

Болесна мржња ти разара мозак. За тебе је добар муслиман онај који лаже а не који говори истину.