Muslimani u Srbiji uživaju slobodu

Sloboda vjeroispovesti muslimana u Srbiji nije ugrožena i nikome nije zabranjeno da ide u džamiju ili da klanja, rekao je muftija Muhamed Jusufspahić.

Bosna i Hercegovina 20.05.2015 | 09:53
Muslimani u Srbiji uživaju slobodu

Povodom obilježavanja godišnjice postojanja islamske zajednice u Srbiji, Jusufspahić je rekao da je Knez Mihailo prije 147 godina priznao ne islam, već slobodu vjeroispovesti, koju muslimani i danas uživaju "nekad manje, nekad više".

On je na tribini "Islamska zajednica - 147 godina poslije" naveo da se i danas, međutim, postavlja pitanje vraćanja Bajrakli džamije muslimanima Beograda, što kako je naveo, nije slučaj sa drugim vjerskim zajednicama.

"To će ići drugima na sramotu, ali imaćemo mi i našu sramotu u vezi sa islamskom zajednicom na ovim prostorima. Da li ćemo imati islamsku zajednicu u Srbiji, ili islamsku zajednicu Srbije... umesto da to bude zajednica svih Bošnjaka", naglasio je Jusufspahić.

Susret ovdašnjih muslimana i hrišćana nije započeo prije 147 godina već vijekovima ranije i to poznanstvo je, kaže on, duboko ukorijenjeno.

"Ono je duboko ukorenjeno u našem biću, ali vrlo često je bilo povređivano hegemonijom jednih prema drugima", rekao je Jusufspahić, prenose beogradski mediji.

Profesor Abdulah Numan istakao je da su muslimanima u Beogradu danas neophodna vjerska i obrazovna infrastruktura, ali i školovan kadar.

"Nama je potrebna i organizaciona infrastruktura, će nam biti oslonac i što će ostati posle nas. Mora se raditi na organizovanju školstva", rekao je Numan.

Govoreći o problemu radikalnog islama, Numan je rekao da se "plaši" zbog "nadrimuslimana" koji prodaju "nadridžihad".

"To nisu najbolji muslimani i moramo se boriti protiv te propasti", rekao je Numan.

Profesor Rade Božović rekao je da u svakom demokratskom društvu sve priznate vjeroispovesti moraju da imaju jednak tretman.

On je naveo i da se svaka zajednica koja dobije svoje institucije po pravilu birokratizuje, i izrazio nadu da to neće biti slučaj sa islamskom zajednicom.

"Čuvajte se toga, nemojte se birokratizivati, čuvajte vernike, jer bez njih nema ni džamije", rekao je Božović.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vjerski nemoral

20.05.2015 08:13

Je li to dovoljno za zivot?Tebi jeste,jer od toga zivis ko bubreg u loju,a narod i srpski i Bosnjacki nema sta jesti.

ODGOVORITE
Name

zagor

20.05.2015 17:43

sve se uklapa samo ti fali kokarda na čelu

ODGOVORITE
Name

re zagor

20.05.2015 19:05

Bolesna mržnja ti razara mozak. Za tebe je dobar musliman onaj koji laže a ne koji govori istinu.