Напредак у телефонији

Шеф канцеларије владе Србије за Косово и Метохију Марко Ðурић изјавио је, након вишечасовних разговора са делегацијом Приштине у Бриселу, да је постигнут напредак о проблему телекомуникација, али да многе детаље тек треба решити.

Србија 20.05.2015 | 08:56
Напредак у телефонији

“Разговори су ишли добро о свим питањима која се не дотичу питања имовине и статуса Косова, а нешто теже кад год би се покренуле те теме”, рекао је Ðурић уторак новинарима после разговора са делегацијом Приштине, коју је предводила потпредседница косовске владе Едита Тахири.

Ðурић је казао да треба постићи финални договор о оснивању једиствене компаније која ће пружати услуге како за фиксну, тако и за мобилну телефонију на северу Косова, а да дотад мобилну мрежу на том подручју обезбеђују Телеком Србија, коме ће бити враћена одузета опрема.

“Предстоји још једна рунда разговора док се не постигне коначни договор, а за то је пре свега потребно обезбедити несметан рад Телекома”, казао је он.

Сем тога, телефонски разговори између градова на Косову и градова у централној Србији треба да се наплаћују као међуградски, а не међународни, и притом бирати међуградски, а не међународни позивни бројеви, објаснио је он.

Када је реч о међународном броју за Косово, на коме је приштинска страна инсистирала, Ðурић је изјавио да је Тахири замолила делегацију Београда да Србија од надлежног међународног тела затражи позивни број за ту географску област.

“У овој фази ми о томе не можемо да разговарамо док не добијемо гаранције да ће истовремено са тим процесом Телекому Србије бити омогућена покривеност мобилне телефоније на целој територији КиМ”, истакао је он.

Ðурић је казао да је данас пре свега утврђен редослед потеза, а да ће на следећем састанку, који ће се одржати ускоро, бити утаначени детаљи.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар