Napredak u telefoniji

Šef kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je, nakon višečasovnih razgovora sa delegacijom Prištine u Briselu, da je postignut napredak o problemu telekomunikacija, ali da mnoge detalje tek treba rešiti.

Srbija 20.05.2015 | 08:56
Napredak u telefoniji

“Razgovori su išli dobro o svim pitanjima koja se ne dotiču pitanja imovine i statusa Kosova, a nešto teže kad god bi se pokrenule te teme”, rekao je Ðurić utorak novinarima posle razgovora sa delegacijom Prištine, koju je predvodila potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri.

Ðurić je kazao da treba postići finalni dogovor o osnivanju jedistvene kompanije koja će pružati usluge kako za fiksnu, tako i za mobilnu telefoniju na severu Kosova, a da dotad mobilnu mrežu na tom području obezbeđuju Telekom Srbija, kome će biti vraćena oduzeta oprema.

“Predstoji još jedna runda razgovora dok se ne postigne konačni dogovor, a za to je pre svega potrebno obezbediti nesmetan rad Telekoma”, kazao je on.

Sem toga, telefonski razgovori između gradova na Kosovu i gradova u centralnoj Srbiji treba da se naplaćuju kao međugradski, a ne međunarodni, i pritom birati međugradski, a ne međunarodni pozivni brojevi, objasnio je on.

Kada je reč o međunarodnom broju za Kosovo, na kome je prištinska strana insistirala, Ðurić je izjavio da je Tahiri zamolila delegaciju Beograda da Srbija od nadležnog međunarodnog tela zatraži pozivni broj za tu geografsku oblast.

“U ovoj fazi mi o tome ne možemo da razgovaramo dok ne dobijemo garancije da će istovremeno sa tim procesom Telekomu Srbije biti omogućena pokrivenost mobilne telefonije na celoj teritoriji KiM”, istakao je on.

Ðurić je kazao da je danas pre svega utvrđen redosled poteza, a da će na sledećem sastanku, koji će se održati uskoro, biti utanačeni detalji.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar