Видео: Хоће ли Паун спасити каријеру некада Звездиног вундеркинда?!

Мундијалито на Новом Зеланду је последња кључна тачка у каријери момка који је током 2015.године одиграо само један званичан меч. 

Фудбал 20.05.2015 | 23:45
Видео: Хоће ли Паун спасити каријеру некада Звездиног вундеркинда?!

Говорећи о очекивањима на Мундијалиту селектор репрезентације Србије до 20 година Вељко Пауновић је поручио да као земља са осам милиона становника немамо право да изгубимо ниједног играча. Да ли је то била идеја водитеља суперталентованог стручњака када је позив за Нови Зеланд упутио некадашњем вундеркинду Звезде Фиилипу Јанковићу?

Прича о Филипу Јанковићу једна је од оних које као зла коб прате овдашњи фудбал већ деценијама. Велика очекивања навијача која бројни стручњаци распаљују речима да се такав таленат није појавио у претходних 20 година, пренаглашене амбиције родитеља и поврх свега - интереси менаџера. У таквим маказама пошасти нашао се Филип Јанковић, пре него што је фудбалски проходао. И био брутално исечен на ситне комаде.

Био је предводник чувене Звездине „класе 1995“ која је имала потенцијал да на сениорском нивоу носи игру најтрофејнијег српског клуба. Међутим, заједно са Филипом Јанковићем изгорела је у вулкану великих очекивања. Тог четвртог августа 2011. године подрхтавали су зидови стадиона Рајко Митић. Црвена звезда је одлично играла против Вентспилса, а 40.000 људи на Топчидерском брду веровало је да присуствује историји – великом крштењу новог Звездиног детета спремног за највише домете.

Тадашњи тренер Роберт Просинечки окренуо се ка Филипу Јанковићу и учинио га најмлађим дебитантом у европским мечевима за Црвену звезду.

Уместо почетка био је то крај Филипа Јанковића у Црвеној звезди. Тај случај је „прежвакан“ из свих углова. На крају Црвена звезда је изгубила још једну дете клуба, а уместо у рај талентовани нападач и офанзивни везни је скренуо у фудбалску провинцију. Јесте да је потписао уговор са у том тренутку врло солидном Пармом, али ненавикнут на потребе сениорског фудбала, посебно оног италијанског, није могао да се избори ни за место епизодисте.

Форму је одржавао далеко од главне позорнице, играјући за млади тим Парме. Касније је отишао у редове Катаније, али је за тај клуб ове сезоне одиграо свега осам утакмица. Од тога само један у 2015. години. Све је наводило да ће то бити крај једне велике каријере која је могла да буде озбиљна.... Међутим, онда је Вељко Пановић одлучио да подари нови професионални живот Филипу Јанковићу.

Преузео је велики ризик на себе некадашњи нападач Атлетико Мадрида одлуком да под националну заставу позове играча који је од 2013.године одиграо свега девет званичних мечева, јер у случају да на Новом Зеланаду не успе да Орлове изведе на прави колосек биће оних који ће хорски узвикивати да боље нисмо ни заслужили са играчем који већ сезонама нема континуитет игара.

Биће то терет који ће Пауновић морати да поднесе ако крене по злу... Али прагматичан какав јесте селектор Орлића није сигурно уручио позив Јанковићу само због тога што је током стажа у млађим категоријама Црвене звезде теорисао ривале где год их је видео. Било би добро за Србију да је Пауновићев тренерски њух осетиио да Јанковић и даље има „то нешто“ што би нашој селекцији могло да донесе бенефит. Уосталом, фудбал је понекад као вожња бицикле. Ко зна да га игра тешко да може да то заборави.

Уосталом, сведоци пријатељског меча од пре два месеца против Мијанмара тврде да је Филип Јанковић пружио више него добру партију и просто натерао Пауновића да му пружи руку поверења. Сада је све на њему, ово је једна од круцијхалних тачки у тек започетој каријери 20-годишњег офанзивног играча.

Као тинејџер, можда и под притиском родитеља и менаџера, желео је да прелети руту талентован играч-готов играч. Многи су му сугерисали да мора да пронађе поенту стихова Алексе Шантића – „Остајте овде, сунце туђег неба неће вас грејати као што ово греје“.

Није вредело. Али Пауновићев позив могао би да уравнотежи домете Филипа Јанковића. Можда он никада неће бити играч за Тотенхем, Атлетико или Рому, екипе за којег су га везивали, али по таленту заслужује више него да гули колена по сицилијанским дрлијама.

Можда је Вељко Пауновић предодређен да спасе једну каријеру...

Коментари / 0

Оставите коментар