Video: Hoće li Paun spasiti karijeru nekada Zvezdinog vunderkinda?!

Mundijalito na Novom Zelandu je poslednja ključna tačka u karijeri momka koji je tokom 2015.godine odigrao samo jedan zvaničan meč. 

Fudbal 20.05.2015 | 23:45
Video: Hoće li Paun spasiti karijeru nekada Zvezdinog vunderkinda?!

Govoreći o očekivanjima na Mundijalitu selektor reprezentacije Srbije do 20 godina Veljko Paunović je poručio da kao zemlja sa osam miliona stanovnika nemamo pravo da izgubimo nijednog igrača. Da li je to bila ideja voditelja supertalentovanog stručnjaka kada je poziv za Novi Zeland uputio nekadašnjem vunderkindu Zvezde Fiilipu Jankoviću?

Priča o Filipu Jankoviću jedna je od onih koje kao zla kob prate ovdašnji fudbal već decenijama. Velika očekivanja navijača koja brojni stručnjaci raspaljuju rečima da se takav talenat nije pojavio u prethodnih 20 godina, prenaglašene ambicije roditelja i povrh svega - interesi menadžera. U takvim makazama pošasti našao se Filip Janković, pre nego što je fudbalski prohodao. I bio brutalno isečen na sitne komade.

Bio je predvodnik čuvene Zvezdine „klase 1995“ koja je imala potencijal da na seniorskom nivou nosi igru najtrofejnijeg srpskog kluba. Međutim, zajedno sa Filipom Jankovićem izgorela je u vulkanu velikih očekivanja. Tog četvrtog avgusta 2011. godine podrhtavali su zidovi stadiona Rajko Mitić. Crvena zvezda je odlično igrala protiv Ventspilsa, a 40.000 ljudi na Topčiderskom brdu verovalo je da prisustvuje istoriji – velikom krštenju novog Zvezdinog deteta spremnog za najviše domete.

Tadašnji trener Robert Prosinečki okrenuo se ka Filipu Jankoviću i učinio ga najmlađim debitantom u evropskim mečevima za Crvenu zvezdu.

Umesto početka bio je to kraj Filipa Jankovića u Crvenoj zvezdi. Taj slučaj je „prežvakan“ iz svih uglova. Na kraju Crvena zvezda je izgubila još jednu dete kluba, a umesto u raj talentovani napadač i ofanzivni vezni je skrenuo u fudbalsku provinciju. Jeste da je potpisao ugovor sa u tom trenutku vrlo solidnom Parmom, ali nenaviknut na potrebe seniorskog fudbala, posebno onog italijanskog, nije mogao da se izbori ni za mesto epizodiste.

Formu je održavao daleko od glavne pozornice, igrajući za mladi tim Parme. Kasnije je otišao u redove Katanije, ali je za taj klub ove sezone odigrao svega osam utakmica. Od toga samo jedan u 2015. godini. Sve je navodilo da će to biti kraj jedne velike karijere koja je mogla da bude ozbiljna.... Međutim, onda je Veljko Panović odlučio da podari novi profesionalni život Filipu Jankoviću.

Preuzeo je veliki rizik na sebe nekadašnji napadač Atletiko Madrida odlukom da pod nacionalnu zastavu pozove igrača koji je od 2013.godine odigrao svega devet zvaničnih mečeva, jer u slučaju da na Novom Zelanadu ne uspe da Orlove izvede na pravi kolosek biće onih koji će horski uzvikivati da bolje nismo ni zaslužili sa igračem koji već sezonama nema kontinuitet igara.

Biće to teret koji će Paunović morati da podnese ako krene po zlu... Ali pragmatičan kakav jeste selektor Orlića nije sigurno uručio poziv Jankoviću samo zbog toga što je tokom staža u mlađim kategorijama Crvene zvezde teorisao rivale gde god ih je video. Bilo bi dobro za Srbiju da je Paunovićev trenerski njuh osetiio da Janković i dalje ima „to nešto“ što bi našoj selekciji moglo da donese benefit. Uostalom, fudbal je ponekad kao vožnja bicikle. Ko zna da ga igra teško da može da to zaboravi.

Uostalom, svedoci prijateljskog meča od pre dva meseca protiv Mijanmara tvrde da je Filip Janković pružio više nego dobru partiju i prosto naterao Paunovića da mu pruži ruku poverenja. Sada je sve na njemu, ovo je jedna od krucijhalnih tački u tek započetoj karijeri 20-godišnjeg ofanzivnog igrača.

Kao tinejdžer, možda i pod pritiskom roditelja i menadžera, želeo je da preleti rutu talentovan igrač-gotov igrač. Mnogi su mu sugerisali da mora da pronađe poentu stihova Alekse Šantića – „Ostajte ovde, sunce tuđeg neba neće vas grejati kao što ovo greje“.

Nije vredelo. Ali Paunovićev poziv mogao bi da uravnoteži domete Filipa Jankovića. Možda on nikada neće biti igrač za Totenhem, Atletiko ili Romu, ekipe za kojeg su ga vezivali, ali po talentu zaslužuje više nego da guli kolena po sicilijanskim drlijama.

Možda je Veljko Paunović predodređen da spase jednu karijeru...

Komentari / 0

Ostavite komentar