Видео: Шампиони из Атине опет 1995. долазе на балкон! Да, да!

Присетићемо се закуцавања Даниловића преко Сабониса, 41 убачен поен Ђорђевића, бежање Хрвата са победничког постоља, наговарање Литванаца да не напусте терен... Поново ће са балкона Градске скупштине 2. јула загрмети слављеничка песма, а народ ће моћи да отпоздрави кошаркашким јунацима, који су 1995. године у Атини, тада као Југославија, после трогодишњих санкција постали прваци Европе!

Кошарка 21.05.2015 | 00:00
Видео: Шампиони из Атине опет 1995. долазе на балкон! Да, да!

Кошаркашки савез Србије ће носталгично обележити 20 година од освајања златне медаље, а очекује се долазак свих играча и тренера, који су тада почели владавину Европом и светом.

Закуцавање Даниловића

Брутално закуцавања Предрага Даниловића преко Арвидаса Сабониса остаће записано у аналима светске кошарке, за све спортске постере и слике.

Сузе Сабониса

Сузе Сабониса говориле су о немоћи Литванаца, који су хтели да напусте терен наводно због слабог суђења.

Идеја Драгана Ђиласа, председника КСС, преточена је у дело уз помоћ Министарства за спорт, Олимпијског комитета и града Београда. У 19 часова организоваће се пријем у Скупштини, а у 21 је обраћање народу уз светлосне ефекте и видео бим.

Биће то сећање на спектакуларно финале против Литваније (96:90), у којем је Предраг Даниловић брутално закуцао преко дива Арвидаса Сабониса, који до тада на терену никад није био немоћнији. Памтиће се и 41 убачен поен јунака утакмице Александра Ђорђевића, али и покушај Литванаца да побегну са терена, наводно због лошег суђења. Поново је главну улогу одиграо Ђорђевић, који је наговорио Сабониса и Марчулиониса да то не чине...

Салетов 41 поен

Александар Ђорђевић је најбољи стрелац у једном финалу ЕП, против Литваније је постигао 41 поен уз девет тројки из 12 покушаја.

Бежање Хрвата с постоља

Најсрамнији тренутак у историји спорта! Никада се на великим такмичењима није догодило да медаљу прво добија трећи. Хрвати су први добили бронзу, нису стоички поднели нашу титулу, па су напустили постоље и од тада никада нису освојили медаљу.

Никад се неће заборавити ни бежање са постоља хрватских репрезентативаца. Они нису имали снаге да одслушају победничку химну “Хеј, Словени” и виде високо подигнута три прста дојучерашњих саиграча из заједничке селекције СФРЈ. Од тада Хрвати никада на великим такмичењима нису узели медаљу.

Европско првенство у Атини, 29. по реду, генерација великих људи и великих кошаркаша дочекала је после три године паузе, колико је земља била у изолацији. Пропуштен је спектакуларни дуел са Американцима на Олимпијским играма у Барселони 1992. и Светском првенству 1994. у Торонту.

Са колико емоција је ова титула дочекана говори податак да је по доласку у Београд приређен дочек пред 100.000 људи уз хит “Електричног оргазма” - “Игра рокенрол цела Југославија”.

Златни кошаркаши и стручни штаб из 1995.
Играчи: Владе Дивац, Зоран Савић, Жарко Паспаљ, Предраг Даниловић, Александар Ђорђевић, Дејан Бодирога, Зоран Сретеновић, Саша Обрадовић, Мирослав Берић, Жељко Ребрача, Дејан Томашевић, Дејан Котуровић.
Стручни штаб: Душан Ивковић, селектор. Жељко Обрадовић, помоћник. Рајко Тороман, помоћник. Веселин Баровић, председник КСЈ.

Коментари / 0

Оставите коментар