Еее, како би сер Боби Робсон био данас поносан...!

Четири од пет најјачих националних лига у Европи освојили су клубови предвођени Барсиним људима из сезоне 1996/97.

Фудбал 20.05.2015 | 19:00
Еее, како би сер Боби Робсон био данас поносан...!

Модерна Барселона, као једна од најтрофејнијих екипа европског фудбала, настала је на филозофији Јохана Кројфа, који је био њен тренер од 1988. до отказа у марту 1996.

Човек који га је наследио (индиректно, пошто је Чарли Рексач три месеца био вршилац дужности), сер Боби Робсон, задржао се на Ноу Кампу само једну сезону, али је за то време извршио битан утицај на клуб и многе тадашње играче.

Робсон је неким великим трансферима модификовао "костур" Кројфовог тима, а може се рећи да је ангажовањем Жозеа Муриња као асистента и преводиоца отворио читаво ново поглавље у историји фудбала, чега у том тренутку свакако није био свестан.

Данас, шест година после Робсонове смрти, чланови те екипе, већ са доста седих власи на глави, као тренери "жаре и пале" Европом!

Мурињо, који је у међувремену израстао у једног од најцењенијих светских стручњака, са Челсијем је убедљиво тријумфовао у Премијер лиги Енглеске, завршивши посао три кола пре краја сезоне, што је с обзиром на квалитет конкурената, најнапорнији програм такмичења у Европи и генералну уједначеност екипа, прави подвиг.

Пеп Гвардиола ("плејмејкер" Робсоновог тима, слично каснијој улози Ћавија) као стратег Бајерна је одбранио титулу првака Немачке такорећи са "пола гаса". Исход шампионске трке могао се наслутити већ око Нове године, а математички је све било готово после 30. кола.

Лоран Блан, некада поуздани штопер, у Француској је са Пари сен Жерменом такође одбранио трон, минулог викенда.

Коначно, Луис Енрике (универзалац, који је управо код Робсона и сезону касније код Луја ван Гала играо најбољи фудбал у каријери и дао највише голова) оправдао је именовање за шефа стручног штаба Барсе, пошто је коло пре краја осигурао звање најбољег у Шпанији - испред Реала, и то победом над браниоцем трона, Атлетико Мадридом, на његовом стадиону.

Једина из "лига петице" у којој је славио клуб без икаквих конекција са Барселоном је Серија А, где је доминирао Јувентус, тренера Масимилијана Алегрија.

Луис Енрике имаће прилику да у финалу Лиге шампиона, у Берлину 6. јуна, баш против Јувентуса удари завршни печат на феноменалну сезону Барсиних изданака.

Робсонов састав 1997. је освојио Куп победника купова (у осмини финала елиминисали Црвену звезду - 3:1, 1:1) и Куп краља, док је у Примери био други, са два бода мање од Реала предвођеног Фабиом Капелом.

Занимљиво је да се поред Гвардиоле, Блана и Енрикеа, већина осталих првотимаца из тог доба такође активно бави, или се макар опробала у тренерском послу.

Лаганим "сурфингом" кроз животе и каријере после качења копачки о клин, закључили смо да су на зов ужарене клупе остали имуни Витор Баија, "Зуба" Роналдо, Луис Фиго (кандидат за председника ФИФА), Ђовани, Мигел Анхел Надал (стриц Рафаела Надала) и Иван де ла Пења.

Тој групи може се придодати Гиљермо Амор, мада се као спортски директор аустралијског Аделејда налази близу терена, а посебна прича је Георге Попеску, који је у Румунији прошле године осуђен на 37 месеци затвора, због малверзација приликом трансфера играча у иностранство.

Ево где су остали.

Фернандез Абелардо - тренер Спортинга из Хихона, шпанског друголигаша.

Алберт Ферер - прошле године увео Кордобу у Примеру, али је у октобру добио отказ после слабог старта и наследио га је Мирослав Ђукић.

Хозе Мари Бакеро - радио у Мексику, Шпанији и Пољској, а последњи ангажман имао је у перуанском Хуан Ауриху 2013.

Христо Стоичков - некадашњи селектор Бугарске, као и тренер Селте, Литекса и ЦСКА из Софије.

Серхи Бархуан - однедавно тренер Алмерије, са којом се бори за опстанак у Примери. Пре тога био у Рекреативу из Хуелве.

Карлес Бускетс - тренер голмана, иначе отац Барсиног "везисте" и репрезентативца Серхија Бускетса.

Оскар Гарсија - јесенас кратко водио Вотфорд, са којим је Славиша Јокановић касније ушао у Премијер лигу. Пре тога радио у Шпанији, Енглеској и Израелу.

Емануел Амунике - селектор У-17 репрезентације Нигерије.

Хуан Антонио Пици - тренер мексичког Леона. Са Сан Лоренцом освојио аргентинску Апертуру 2013, па шест месеци водио Валенсију.

Роберт Просинечки - селектор Азербејџана. Пре тога тренер Кајзерија, Црвене звезде и помоћник у репрезентацији Хрватске.

Фернандо Коуто - тренутно без ангажмана, био помоћни тренер Браге.

Јулен Лопетеги - тренер Порта. Коло пре краја португалске лиге има три бода мање од Бенфике и лошији међусобни скор, тако да ће освојити друго место.

Алберт Селадес - селектор младе репрезентације Шпаније, коју је Србија јесенас елиминисала у баражу за Европско првенство.

Рођер Гарсија - члан стручног штаба селекције Каталоније.

Франсеск Арнау - тренер у млађим категоријама Малаге.

Коментари / 0

Оставите коментар