Eee, kako bi ser Bobi Robson bio danas ponosan...!

Četiri od pet najjačih nacionalnih liga u Evropi osvojili su klubovi predvođeni Barsinim ljudima iz sezone 1996/97.

Fudbal 20.05.2015 | 19:00
Eee, kako bi ser Bobi Robson bio danas ponosan...!

Moderna Barselona, kao jedna od najtrofejnijih ekipa evropskog fudbala, nastala je na filozofiji Johana Krojfa, koji je bio njen trener od 1988. do otkaza u martu 1996.

Čovek koji ga je nasledio (indirektno, pošto je Čarli Reksač tri meseca bio vršilac dužnosti), ser Bobi Robson, zadržao se na Nou Kampu samo jednu sezonu, ali je za to vreme izvršio bitan uticaj na klub i mnoge tadašnje igrače.

Robson je nekim velikim transferima modifikovao "kostur" Krojfovog tima, a može se reći da je angažovanjem Žozea Murinja kao asistenta i prevodioca otvorio čitavo novo poglavlje u istoriji fudbala, čega u tom trenutku svakako nije bio svestan.

Danas, šest godina posle Robsonove smrti, članovi te ekipe, već sa dosta sedih vlasi na glavi, kao treneri "žare i pale" Evropom!

Murinjo, koji je u međuvremenu izrastao u jednog od najcenjenijih svetskih stručnjaka, sa Čelsijem je ubedljivo trijumfovao u Premijer ligi Engleske, završivši posao tri kola pre kraja sezone, što je s obzirom na kvalitet konkurenata, najnaporniji program takmičenja u Evropi i generalnu ujednačenost ekipa, pravi podvig.

Pep Gvardiola ("plejmejker" Robsonovog tima, slično kasnijoj ulozi Ćavija) kao strateg Bajerna je odbranio titulu prvaka Nemačke takoreći sa "pola gasa". Ishod šampionske trke mogao se naslutiti već oko Nove godine, a matematički je sve bilo gotovo posle 30. kola.

Loran Blan, nekada pouzdani štoper, u Francuskoj je sa Pari sen Žermenom takođe odbranio tron, minulog vikenda.

Konačno, Luis Enrike (univerzalac, koji je upravo kod Robsona i sezonu kasnije kod Luja van Gala igrao najbolji fudbal u karijeri i dao najviše golova) opravdao je imenovanje za šefa stručnog štaba Barse, pošto je kolo pre kraja osigurao zvanje najboljeg u Španiji - ispred Reala, i to pobedom nad braniocem trona, Atletiko Madridom, na njegovom stadionu.

Jedina iz "liga petice" u kojoj je slavio klub bez ikakvih konekcija sa Barselonom je Serija A, gde je dominirao Juventus, trenera Masimilijana Alegrija.

Luis Enrike imaće priliku da u finalu Lige šampiona, u Berlinu 6. juna, baš protiv Juventusa udari završni pečat na fenomenalnu sezonu Barsinih izdanaka.

Robsonov sastav 1997. je osvojio Kup pobednika kupova (u osmini finala eliminisali Crvenu zvezdu - 3:1, 1:1) i Kup kralja, dok je u Primeri bio drugi, sa dva boda manje od Reala predvođenog Fabiom Kapelom.

Zanimljivo je da se pored Gvardiole, Blana i Enrikea, većina ostalih prvotimaca iz tog doba takođe aktivno bavi, ili se makar oprobala u trenerskom poslu.

Laganim "surfingom" kroz živote i karijere posle kačenja kopački o klin, zaključili smo da su na zov užarene klupe ostali imuni Vitor Baija, "Zuba" Ronaldo, Luis Figo (kandidat za predsednika FIFA), Đovani, Migel Anhel Nadal (stric Rafaela Nadala) i Ivan de la Penja.

Toj grupi može se pridodati Giljermo Amor, mada se kao sportski direktor australijskog Adelejda nalazi blizu terena, a posebna priča je George Popesku, koji je u Rumuniji prošle godine osuđen na 37 meseci zatvora, zbog malverzacija prilikom transfera igrača u inostranstvo.

Evo gde su ostali.

Fernandez Abelardo - trener Sportinga iz Hihona, španskog drugoligaša.

Albert Ferer - prošle godine uveo Kordobu u Primeru, ali je u oktobru dobio otkaz posle slabog starta i nasledio ga je Miroslav Đukić.

Hoze Mari Bakero - radio u Meksiku, Španiji i Poljskoj, a poslednji angažman imao je u peruanskom Huan Aurihu 2013.

Hristo Stoičkov - nekadašnji selektor Bugarske, kao i trener Selte, Liteksa i CSKA iz Sofije.

Serhi Barhuan - odnedavno trener Almerije, sa kojom se bori za opstanak u Primeri. Pre toga bio u Rekreativu iz Huelve.

Karles Buskets - trener golmana, inače otac Barsinog "veziste" i reprezentativca Serhija Busketsa.

Oskar Garsija - jesenas kratko vodio Votford, sa kojim je Slaviša Jokanović kasnije ušao u Premijer ligu. Pre toga radio u Španiji, Engleskoj i Izraelu.

Emanuel Amunike - selektor U-17 reprezentacije Nigerije.

Huan Antonio Pici - trener meksičkog Leona. Sa San Lorencom osvojio argentinsku Aperturu 2013, pa šest meseci vodio Valensiju.

Robert Prosinečki - selektor Azerbejdžana. Pre toga trener Kajzerija, Crvene zvezde i pomoćnik u reprezentaciji Hrvatske.

Fernando Kouto - trenutno bez angažmana, bio pomoćni trener Brage.

Julen Lopetegi - trener Porta. Kolo pre kraja portugalske lige ima tri boda manje od Benfike i lošiji međusobni skor, tako da će osvojiti drugo mesto.

Albert Selades - selektor mlade reprezentacije Španije, koju je Srbija jesenas eliminisala u baražu za Evropsko prvenstvo.

Rođer Garsija - član stručnog štaba selekcije Katalonije.

Fransesk Arnau - trener u mlađim kategorijama Malage.

Komentari / 0

Ostavite komentar