Да ли се то Лалат предомислио и што је ћутао досад?!

У последњем интервјуу који је дао, тренер Црвене звезде каже да не зна да ли ће остати на клупи и тврди да је погрешио што одмах није рекао шта је од њега, заправо, тражено. С те стране, сматра да је био успешан.

Фудбал 20.05.2015 | 19:20
Да ли се то Лалат предомислио и што је ћутао досад?!

"Погинуо сам храбро", рекао је после пораза у том тренутку тек свргнутог шампиона државе од увелико друголигаша и саопштио да се повлачи на крају сезоне.

Ненад Лалатовић водиће Црвену звезду још у недељу поподне против Младости из Лучана, а онда ће заједно са остатком звездашке јавности сачекати име 18. тренера посрнулог клуба у последњих десет година, а јубиларног 30. од када је Владица Поповић одвео црвено-беле на кров света у Токију, 1991. године.

Због чега се у Љутице Богдана, где је направио фудбалску каријеру и догурао до улоге капитена, задржао само једну сезону (мада је за неке његове претходнике и то била мисаона именица), Лалатовић је пробао да објасни у интервјуу за лист "Политика".

"Ја сам испунио задатак. Управа ме није довела да освојимо титулу, јер кад сам рекао које играче хоћу казали су ми да уопште на причам на ту тему. Од мене су тражила помоћ стабилизацији клуба, да 'гурам' младе играче, а кад њих имамо у тиму онда није смак света и ако се изгуби...", рекао је Лалатовић.

Међутим, нико са адресе Љутице Богдана 1а током сезоне није то јавно и недвосмислено рекао. Што од тренера, што од челника, чешће се могло чути да "Звезда мора да напада титулу", да "Звезда има најбоље играче у лиги" и слично...

"У свлачионици нисам тако говорио. Причао сам им да смо подједнаког квалитета с већином екипа, да је неша предност што носимо Звездин дрес и можда против некога 10-15 посто. И ако не уђемо у утакмицу са свих 100 посто могућност, а противник уђе с 80 посто својих, онда се догоди оно што нам се десило у другом полувремену против Чукаричког или против Радничког из Крагујевца", рекао је и додао:

"Ни ми, ни Партизан, од кога нисмо бољи 50 посто, па да помислимо да чим изађемо на терен водимо с 2:0. Тако сам говорио мојим играчима и кад сам водио Вождовац и Напредак. Али, онај ко играче шаље на терен мора да им улије такво самопоуздање да могу свакога да самељу, да их бодри као војнике уочи битке".

У чему је био проблем са Звездиним тимом?

"Ове играче нисам ја доводио, него управа у складу с могућностима клуба. А неке је пустила да оду, иако су ми били потребни. С Милијашем сам се договорио да остане до децембра, с Печником да одигра целу ову сезону, али финансијски интерес клуба је био другачији. Због повреде на припремама изгубили смо Луковића за цело пролеће... Хтео сам Крунића, али Звезда није могла да га доведе, па је отишао у Чачак. Не окривљујем никога, сигурно су желели најбоље, али ситуација је таква каква је и то сви знају".

На крају, Лалатовић је себи замерио што у старту није јавно рекао шта се од њега тражило, заправо...

"Моја највећа грешка је била што на првој конференцији за новинаре нисам рекао шта је од мене тражено и шта сам прихватио. Са 37 година сам прошао кроз пакао и ово ми је велико искуство".

На основу чега може да се зна да сте испунили задатак?

"Прошле године је Црвена звезда освојила титулу, отишли су играчи, а ниједног нисмо продали. Сада нисмо освојили првенство, али имамо понуду од пет милиона евра за Јовића, два милиона за Рајковића, милион и по за Грујића, милион и двеста за Ристића, 800.000 за Јовановића... То је десетак милиона евра".

Откуд онда разочарање код звездаша?

"Почели смо сезону најбоље у историји клуба: четири победе у прва четири кола, у првих осам утакмица нисмо примили гол... А кад смо пришли Партизану на два бода створен је огроман притисак. Предложио сам да тад јавности кажемо шта нам је циљ, али то нико не сме да каже. Од Звезде се очекује титула, па макар играла и с пионирима против сениора".

Да ли ћете имати прилику да то искуство искористите у наредној сезони?

"Игра из ове сезоне није игра коју ја желим. Играчима ништа не замерам, јер су дали максимум. Међутим, да би Звезда освојила титулу потребна су ми ова петорица младих и још шесторица играча и то не из иностранства, него с искуством из наше лиге. И не старији од 24 године. Али, не знам да ли ћу да останем тренер Црвене звезде. Уговор ми истиче на крају овог првенства и на клубу је да одлучи", рекао је Лалатовић, који је додуше мало променио реторику у односу на конференцију за штампу после пораза од Радничког из Крагујевца, на којој је поручио да одлази...

Били сте капитен Звезде и освајали трофеје. Шта је потребно да будете и добар тренер?

"Мој кум Видић ми је рекао да је Ван Гал имао буџет од двеста милиона и видимо шта је урадио Манчестер јунајтед. А, за наредну годину је добио још 200 милиона! Сезона није изгубљена ако се не освоји прво место", рекао је.

"Прошле сезоне је онај шампионски тим изгубио од Партизана на његовом стадиону с 2:1, а на нашем победио с 1:0 аутоголом. С оним тимом је Звезда изгубила од Чукаричког с 2:0. У мом тиму који је овог пролећа изгубио од Чукаричког била су само двојица која су играла и јесенас. Од када сам тренер Звезде код нас се променило 17-18 играча, а Чукарички четворицу за три године".

Имате ли чиме да се дичите и да ли Вам је због нечега жао на крају ове сезоне?

"Кад будем отишао из Звезде отићи ћу уздигнуте главе, јер сам урадио оно што многи пре мене нису: 'гурао' сам Звездину децу, јер да то нисам урадио отишли би из клуба као Срнићи. А жао ми је што сам после неких утакмица које смо изгубили био на стубу срама. Што морам да се правдам звездашкој јавности, иако сам, слободно могу да кажем највећи звездаш. У Звезди сам одрастао, она ми је као отац и мајка, све ми је дала. Не спорим да је и други воле, али не могу тако и толико као ја", рекао је Лалатовић на крају интервју за "Политику".

Коментари / 0

Оставите коментар