Da li se to Lalat predomislio i što je ćutao dosad?!

U poslednjem intervjuu koji je dao, trener Crvene zvezde kaže da ne zna da li će ostati na klupi i tvrdi da je pogrešio što odmah nije rekao šta je od njega, zapravo, traženo. S te strane, smatra da je bio uspešan.

Fudbal 20.05.2015 | 19:20
Da li se to Lalat predomislio i što je ćutao dosad?!

"Poginuo sam hrabro", rekao je posle poraza u tom trenutku tek svrgnutog šampiona države od uveliko drugoligaša i saopštio da se povlači na kraju sezone.

Nenad Lalatović vodiće Crvenu zvezdu još u nedelju popodne protiv Mladosti iz Lučana, a onda će zajedno sa ostatkom zvezdaške javnosti sačekati ime 18. trenera posrnulog kluba u poslednjih deset godina, a jubilarnog 30. od kada je Vladica Popović odveo crveno-bele na krov sveta u Tokiju, 1991. godine.

Zbog čega se u Ljutice Bogdana, gde je napravio fudbalsku karijeru i dogurao do uloge kapitena, zadržao samo jednu sezonu (mada je za neke njegove prethodnike i to bila misaona imenica), Lalatović je probao da objasni u intervjuu za list "Politika".

"Ja sam ispunio zadatak. Uprava me nije dovela da osvojimo titulu, jer kad sam rekao koje igrače hoću kazali su mi da uopšte na pričam na tu temu. Od mene su tražila pomoć stabilizaciji kluba, da 'guram' mlade igrače, a kad njih imamo u timu onda nije smak sveta i ako se izgubi...", rekao je Lalatović.

Međutim, niko sa adrese Ljutice Bogdana 1a tokom sezone nije to javno i nedvosmisleno rekao. Što od trenera, što od čelnika, češće se moglo čuti da "Zvezda mora da napada titulu", da "Zvezda ima najbolje igrače u ligi" i slično...

"U svlačionici nisam tako govorio. Pričao sam im da smo podjednakog kvaliteta s većinom ekipa, da je neša prednost što nosimo Zvezdin dres i možda protiv nekoga 10-15 posto. I ako ne uđemo u utakmicu sa svih 100 posto mogućnost, a protivnik uđe s 80 posto svojih, onda se dogodi ono što nam se desilo u drugom poluvremenu protiv Čukaričkog ili protiv Radničkog iz Kragujevca", rekao je i dodao:

"Ni mi, ni Partizan, od koga nismo bolji 50 posto, pa da pomislimo da čim izađemo na teren vodimo s 2:0. Tako sam govorio mojim igračima i kad sam vodio Voždovac i Napredak. Ali, onaj ko igrače šalje na teren mora da im ulije takvo samopouzdanje da mogu svakoga da samelju, da ih bodri kao vojnike uoči bitke".

U čemu je bio problem sa Zvezdinim timom?

"Ove igrače nisam ja dovodio, nego uprava u skladu s mogućnostima kluba. A neke je pustila da odu, iako su mi bili potrebni. S Milijašem sam se dogovorio da ostane do decembra, s Pečnikom da odigra celu ovu sezonu, ali finansijski interes kluba je bio drugačiji. Zbog povrede na pripremama izgubili smo Lukovića za celo proleće... Hteo sam Krunića, ali Zvezda nije mogla da ga dovede, pa je otišao u Čačak. Ne okrivljujem nikoga, sigurno su želeli najbolje, ali situacija je takva kakva je i to svi znaju".

Na kraju, Lalatović je sebi zamerio što u startu nije javno rekao šta se od njega tražilo, zapravo...

"Moja najveća greška je bila što na prvoj konferenciji za novinare nisam rekao šta je od mene traženo i šta sam prihvatio. Sa 37 godina sam prošao kroz pakao i ovo mi je veliko iskustvo".

Na osnovu čega može da se zna da ste ispunili zadatak?

"Prošle godine je Crvena zvezda osvojila titulu, otišli su igrači, a nijednog nismo prodali. Sada nismo osvojili prvenstvo, ali imamo ponudu od pet miliona evra za Jovića, dva miliona za Rajkovića, milion i po za Grujića, milion i dvesta za Ristića, 800.000 za Jovanovića... To je desetak miliona evra".

Otkud onda razočaranje kod zvezdaša?

"Počeli smo sezonu najbolje u istoriji kluba: četiri pobede u prva četiri kola, u prvih osam utakmica nismo primili gol... A kad smo prišli Partizanu na dva boda stvoren je ogroman pritisak. Predložio sam da tad javnosti kažemo šta nam je cilj, ali to niko ne sme da kaže. Od Zvezde se očekuje titula, pa makar igrala i s pionirima protiv seniora".

Da li ćete imati priliku da to iskustvo iskoristite u narednoj sezoni?

"Igra iz ove sezone nije igra koju ja želim. Igračima ništa ne zameram, jer su dali maksimum. Međutim, da bi Zvezda osvojila titulu potrebna su mi ova petorica mladih i još šestorica igrača i to ne iz inostranstva, nego s iskustvom iz naše lige. I ne stariji od 24 godine. Ali, ne znam da li ću da ostanem trener Crvene zvezde. Ugovor mi ističe na kraju ovog prvenstva i na klubu je da odluči", rekao je Lalatović, koji je doduše malo promenio retoriku u odnosu na konferenciju za štampu posle poraza od Radničkog iz Kragujevca, na kojoj je poručio da odlazi...

Bili ste kapiten Zvezde i osvajali trofeje. Šta je potrebno da budete i dobar trener?

"Moj kum Vidić mi je rekao da je Van Gal imao budžet od dvesta miliona i vidimo šta je uradio Mančester junajted. A, za narednu godinu je dobio još 200 miliona! Sezona nije izgubljena ako se ne osvoji prvo mesto", rekao je.

"Prošle sezone je onaj šampionski tim izgubio od Partizana na njegovom stadionu s 2:1, a na našem pobedio s 1:0 autogolom. S onim timom je Zvezda izgubila od Čukaričkog s 2:0. U mom timu koji je ovog proleća izgubio od Čukaričkog bila su samo dvojica koja su igrala i jesenas. Od kada sam trener Zvezde kod nas se promenilo 17-18 igrača, a Čukarički četvoricu za tri godine".

Imate li čime da se dičite i da li Vam je zbog nečega žao na kraju ove sezone?

"Kad budem otišao iz Zvezde otići ću uzdignute glave, jer sam uradio ono što mnogi pre mene nisu: 'gurao' sam Zvezdinu decu, jer da to nisam uradio otišli bi iz kluba kao Srnići. A žao mi je što sam posle nekih utakmica koje smo izgubili bio na stubu srama. Što moram da se pravdam zvezdaškoj javnosti, iako sam, slobodno mogu da kažem najveći zvezdaš. U Zvezdi sam odrastao, ona mi je kao otac i majka, sve mi je dala. Ne sporim da je i drugi vole, ali ne mogu tako i toliko kao ja", rekao je Lalatović na kraju intervju za "Politiku".

Komentari / 0

Ostavite komentar