Ноле пред Гарос: Изборио сам се са свим страховима!

"У каријери сам у неколико наврата пролазио кроз кризне ситуације, када сам сумњао из себе. Међутим, ти падови су ми помогли да будем ту где јесам", рекао је светски "Број 1" пред пут у Париз на 11. покушај да га и освоји.

Тенис 19.05.2015 | 19:40
Ноле пред Гарос: Изборио сам се са свим страховима!

Десет покушаја, два пораза у финалима 2012. и 2014. године, четири пласмана у полуфинале, ту и тамо неко веће разочарање...

Али, титуле још нема.

Можда је прави тренутак!

Светски "Број 1" и најдоминатнији тенисер на планети тренутно, Новак Ђоковић, спрема се за 11. наступ на Ролан Гаросу, који је убедљиво најважнији турнир на АТП туру који наш ас није освојио. И, уједно, једини из категорије грен слем турнира који му недостаје...

Новак Ђоковић ове године стиже у Париз препун самопоуздања. Играо је шест турнира у 2015. години, освојио пет титула, сваки пут стигао до финала, забележио један пораз и то на турниру најниже категорије, 500, све остало је и победио и освојио, али сада га чека највеће искушење за сада – париска шљака на којој је пре годину дана, у напетом финалу, доживео пораз од деветоструког освајача – Рафаела Надала.

"Пун сам самопоуздања уочи одласка у Париз. Освојио сам Рим, а пре тога и Монте Карло на најспоријој подлози. Мислим да не треба ништа да мењам у приступу да бих био успешан на Ролан Гаросу", рекао је Ђоковић после рутинске победе над Роџером Федерером у финалу Рима.

"Већ сам тамо био близу освајања титуле, одиграо сам два финала. Припремићу се за тај турнир као и за сваки други. Надам се да ће ме та рутина одвести тамо где желим да будем", додао је.

Пре четири године, Ђоковић је у Париз стигао са серијом од 43 победе и доживео, можда, неочекиван пораз од Федерера у полуфиналу. Ове сезоне у "Град светлости" стиже са 22 победе у низу и скором 35-1 у 2015.

"Током 2011. године имао сам серију од 43 тријумфа и то ми даје веру да могу то да поновим. Желим да тај низ траје што дуже. Не желим да ме било шта омете да наставим да побеђујем. Увек дајем све од себе, без обзира на то који је турнир или који тенисер с друге стране мреже. Мислим да је то једини прави начин размишљања, који ме је и довео где сам сада", рекао је Ђоковић и додао:

"Да ли могу да поновим 2011? Не знам, постоје неке ствари које су изван моје контроле. Ја ћу урадити све да се спремим да би био добар на такмичењима која долазе. Надам се да ће ме то довести далеко на Ролан Гаросу, који ми је главни приоритет у овом тренутку".

Ђоковић доминира у последње време у мечевима са Надалом, који ове сезоне није освојио ниједан турнир на шљаци, а то се није догодило ниједном од када је загосподарио овом подлогом. Међутим, на Ролан Гаросу Ноле никада није успео да победи Рафу, иако је био близу.

Ове сезоне, Србин у Париз стиже као први тенисер света, Шпанац тек као седми.

"Током година сам научио да се борим с притиском и да га превазиђем. Урадио сам неколико ствари да се суочим са свим страховима. У каријери сам у неколико наврата пролазио кроз кризне ситуације, када сам сумњао из себе. Међутим, ти падови су ми помогли да будем ту где јесам. Најважнија ствар, не само у тенису, него и у животу је да верујете у себе и да не бежите од проблема. То ће извући најбоље из свих нас", причао је Новак у Риму, пред пут у Париз.

Иако су га резултати у последње време "опасно" приближили дуго неприкосновенима Федереру и Надалу, а ако овако настави Ђоковић ће их можда и претећи до краја каријере, он каже да реч "шампион" није синоним само за број освојених трофеја.

"Шампиона не дефинишу само резултати на терену. Да би вас звали шампионом морате да будете комплетна особа са јаким карактеристикама, са осећајем за праве вредности. Морате да знате да се носите са свим обавезама на терену и ван њега. Наравно, важно је да будете и захвални за оно што сте остварили и да будете скромни", поручује Београђанин.

Звучи неверованто, али да је играо у Мадриду, Новак би већ сада, крајем маја, обезбедио наступ на финалном турниру сезоне у Лондону (новембар)! Од тога га дели још нешто мање од 700 бодова у АТП трци, у којој води са 6.385 бодова испред Ендија Марије који заостаје чак 2.625.

Пласманом у финале Рима, Федерер је постао први тенисер у историји који је пробио границу од 90 милиона долара зарађених од тениса. Ђоковић га из месец у месец стиже и сада је на 78,4 милиона, а Надал је трећи са 72,7 милиона евра.

Церемонију после финала на "Форо Италику", поред интонирања химне "Боже правде", обележио је и Новакова "свађа" са шампањцем. Отворио га је тако да је самог себе погодио чепом у близини ока...

"Срећа да и даље имам око. Имао сам расправу са шампањцем. Задао ми је ударац, који му нећу заборавити. Не волим шампањац и он је то осетио и погодио ме у нос. На срећу био је то само нос..."

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УГ

19.05.2015 18:03

Ако богда паст ће и Гарос овога пута . Пуно среће и здравља у Паризу ...

ОДГОВОРИТЕ