Nole pred Garos: Izborio sam se sa svim strahovima!

"U karijeri sam u nekoliko navrata prolazio kroz krizne situacije, kada sam sumnjao iz sebe. Međutim, ti padovi su mi pomogli da budem tu gde jesam", rekao je svetski "Broj 1" pred put u Pariz na 11. pokušaj da ga i osvoji.

Tenis 19.05.2015 | 19:40
Nole pred Garos: Izborio sam se sa svim strahovima!

Deset pokušaja, dva poraza u finalima 2012. i 2014. godine, četiri plasmana u polufinale, tu i tamo neko veće razočaranje...

Ali, titule još nema.

Možda je pravi trenutak!

Svetski "Broj 1" i najdominatniji teniser na planeti trenutno, Novak Đoković, sprema se za 11. nastup na Rolan Garosu, koji je ubedljivo najvažniji turnir na ATP turu koji naš as nije osvojio. I, ujedno, jedini iz kategorije gren slem turnira koji mu nedostaje...

Novak Đoković ove godine stiže u Pariz prepun samopouzdanja. Igrao je šest turnira u 2015. godini, osvojio pet titula, svaki put stigao do finala, zabeležio jedan poraz i to na turniru najniže kategorije, 500, sve ostalo je i pobedio i osvojio, ali sada ga čeka najveće iskušenje za sada – pariska šljaka na kojoj je pre godinu dana, u napetom finalu, doživeo poraz od devetostrukog osvajača – Rafaela Nadala.

"Pun sam samopouzdanja uoči odlaska u Pariz. Osvojio sam Rim, a pre toga i Monte Karlo na najsporijoj podlozi. Mislim da ne treba ništa da menjam u pristupu da bih bio uspešan na Rolan Garosu", rekao je Đoković posle rutinske pobede nad Rodžerom Federerom u finalu Rima.

"Već sam tamo bio blizu osvajanja titule, odigrao sam dva finala. Pripremiću se za taj turnir kao i za svaki drugi. Nadam se da će me ta rutina odvesti tamo gde želim da budem", dodao je.

Pre četiri godine, Đoković je u Pariz stigao sa serijom od 43 pobede i doživeo, možda, neočekivan poraz od Federera u polufinalu. Ove sezone u "Grad svetlosti" stiže sa 22 pobede u nizu i skorom 35-1 u 2015.

"Tokom 2011. godine imao sam seriju od 43 trijumfa i to mi daje veru da mogu to da ponovim. Želim da taj niz traje što duže. Ne želim da me bilo šta omete da nastavim da pobeđujem. Uvek dajem sve od sebe, bez obzira na to koji je turnir ili koji teniser s druge strane mreže. Mislim da je to jedini pravi način razmišljanja, koji me je i doveo gde sam sada", rekao je Đoković i dodao:

"Da li mogu da ponovim 2011? Ne znam, postoje neke stvari koje su izvan moje kontrole. Ja ću uraditi sve da se spremim da bi bio dobar na takmičenjima koja dolaze. Nadam se da će me to dovesti daleko na Rolan Garosu, koji mi je glavni prioritet u ovom trenutku".

Đoković dominira u poslednje vreme u mečevima sa Nadalom, koji ove sezone nije osvojio nijedan turnir na šljaci, a to se nije dogodilo nijednom od kada je zagospodario ovom podlogom. Međutim, na Rolan Garosu Nole nikada nije uspeo da pobedi Rafu, iako je bio blizu.

Ove sezone, Srbin u Pariz stiže kao prvi teniser sveta, Španac tek kao sedmi.

"Tokom godina sam naučio da se borim s pritiskom i da ga prevaziđem. Uradio sam nekoliko stvari da se suočim sa svim strahovima. U karijeri sam u nekoliko navrata prolazio kroz krizne situacije, kada sam sumnjao iz sebe. Međutim, ti padovi su mi pomogli da budem tu gde jesam. Najvažnija stvar, ne samo u tenisu, nego i u životu je da verujete u sebe i da ne bežite od problema. To će izvući najbolje iz svih nas", pričao je Novak u Rimu, pred put u Pariz.

Iako su ga rezultati u poslednje vreme "opasno" približili dugo neprikosnovenima Federeru i Nadalu, a ako ovako nastavi Đoković će ih možda i preteći do kraja karijere, on kaže da reč "šampion" nije sinonim samo za broj osvojenih trofeja.

"Šampiona ne definišu samo rezultati na terenu. Da bi vas zvali šampionom morate da budete kompletna osoba sa jakim karakteristikama, sa osećajem za prave vrednosti. Morate da znate da se nosite sa svim obavezama na terenu i van njega. Naravno, važno je da budete i zahvalni za ono što ste ostvarili i da budete skromni", poručuje Beograđanin.

Zvuči neverovanto, ali da je igrao u Madridu, Novak bi već sada, krajem maja, obezbedio nastup na finalnom turniru sezone u Londonu (novembar)! Od toga ga deli još nešto manje od 700 bodova u ATP trci, u kojoj vodi sa 6.385 bodova ispred Endija Marije koji zaostaje čak 2.625.

Plasmanom u finale Rima, Federer je postao prvi teniser u istoriji koji je probio granicu od 90 miliona dolara zarađenih od tenisa. Đoković ga iz mesec u mesec stiže i sada je na 78,4 miliona, a Nadal je treći sa 72,7 miliona evra.

Ceremoniju posle finala na "Foro Italiku", pored intoniranja himne "Bože pravde", obeležio je i Novakova "svađa" sa šampanjcem. Otvorio ga je tako da je samog sebe pogodio čepom u blizini oka...

"Sreća da i dalje imam oko. Imao sam raspravu sa šampanjcem. Zadao mi je udarac, koji mu neću zaboraviti. Ne volim šampanjac i on je to osetio i pogodio me u nos. Na sreću bio je to samo nos..."

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UG

19.05.2015 18:03

Ako bogda past će i Garos ovoga puta . Puno sreće i zdravlja u Parizu ...

ODGOVORITE