До потпуног распада леденог гребена још неколико година

НАСА-ини стручњаци истраживали су остатке такозваног леденог гребена Ларсен Б.

Занимљивости 19.05.2015 | 11:53
До потпуног распада леденог гребена још неколико година

Последњи нетакнути део једног од антарктичких ледених гребена брзо слаби и у следећих неколико година потпуно ће се распасти, што ће додатно допринети порасту нивоа мора, тврди се у НАСА-иној студији објављеној у четвртак.

Истраживање се фокусирало на остатке такозваног леденог гребена Ларсен Б који постоји већ најмање 10 хиљада година, а који се распао 2002. године. Оно што је остало покрива око 1600 квадратних километара.

Антарктик има на десетине ледених гребена, а највећи је величине Француске.

“Ова студија пружа увид у то како ће глечери реаговати на загревање климе', објаснио је коаутор истраживања Ерик Ригнот, глациолог у НАСА-и.

Готово 200 земаља преговараће о пакту Уједињених народа до краја 2015. године у склопу борбе против глобалних климатских промена које ће према веровању већине научника донети више поплава, суша, топлотних таласа и виших нивоа мора.

Водећи научник студије, Ала Казендар, изјавио је да анализа података открива да ће процеп који се шири на Ларсену Б пући у потпуности, веројатно око 2020. године. Када се то догоди, глечери које гребен држи на окупу склизнуће у океан бржим темпом и допринети подизању нивоа мора.

Студија је показала и да су глечери Лепард и Фласк последњих година постали тањи за 20 до 22 метара, а темпо смањивања убрзао се након делимичног распадања гребена 2002. године.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дивља јабука

19.05.2015 18:47

Планета Земља увијек има начина да се одбрани. Од незасите гамади. Само гамад потаре, и то је то.

ОДГОВОРИТЕ