Пријетња исламиста "Пустињској невјести"

Припадници Исламске државе недељама покушавају да заузму древни град Палмиру, у чему су делимично успели пре два дана, освојивши северни део овог града, одакле су у жестокој размени ватре истиснули сиријску војску, усмртивши 15 војника. Разлог за оволику упорност екстремиста у освајању Палмире лежи у њеном стратешком, али и културолошком значају.

Свијет 19.05.2015 | 10:44
Пријетња исламиста "Пустињској невјести"

Палмира, позната и као "Пустињска невеста", је град стар више од 2.000 година који спада у културну баштину организације УНЕСКО.

Некада давно, овај град који се налази у сиријској оази представљао је главну трговачку руту која је повезивала Персију, Кину и Индију са Римским царством.

Професор на Лондонској школи економије Фавас Гергес каже да Исламска држава напада места у којима је сиријска војска "најтања", а да је Палмира једно од њих.

Ипак, од изузетне је важности стратешка вредност овог града, који се налази у самом срцу Сирије, између Раке и престонице Дамаска. Контрола ове области омогућава исламистима отворен пут ка престоници.

Друга ствар која је јако битна јесте то што је подручје око Палмире екстремно богато нафтом. Притом, ту се налазе и гасна поља Шаер, кључна за електродистрибуцију читаве Сирије.

Као можда и "најмање битан" фактор јесте и очигледна намера Исламске државе да у потпуности разори непроцењиво историјско наслеђе. Након древног града Нимруда и Алепа у Сирији, очигледно је дошао ред на Палмиру, чије би уништење био ненадокнадив губитакне само за Сирију, већ и за читав свет.

Политички аналитичари наводе да се Исламска држава, на један веома бизаран начин, "храни" медијском пажњом Запада. Што гнусније злочине чине, то је пажња коју добијају већа.

Међутим, сумња се да екстремисти не уништавају баш све непроцењиве артефакте, већ да велики број њих продају анонимним колекционарима и тако зарађују огромне своте новца, изражене у десетинама милиона долара.

Британски историчар Том Холанд прави паралелу између Исламске државе и нациста, говорећи да између њих постоје одређене сличности.

- Нацисти су уништавали синагоге и људе у њима. Ако погледате Палмиру и њену бескрајну разноврсност, од културе до религије, схватићете да је то најидеалније место за напад. Уколико желите да наметнете своју идеологију, онда морате уништити места која су средиште различитости и разноврсности - каже Холанд.

Професор Гергес додаје да ИД покушава да у потпуности очисти земљу, како етнички, тако и у културолошком погледу.

- Желе све да истребе: Јевреје, хришћане, Курде, Јазиде...буквално све. То је потпуно очигледно - каже Холанд.

Јер, према главним начелима Исламске државе, различитост није дозвољена.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар