Prijetnja islamista "Pustinjskoj nevjesti"

Pripadnici Islamske države nedeljama pokušavaju da zauzmu drevni grad Palmiru, u čemu su delimično uspeli pre dva dana, osvojivši severni deo ovog grada, odakle su u žestokoj razmeni vatre istisnuli sirijsku vojsku, usmrtivši 15 vojnika. Razlog za ovoliku upornost ekstremista u osvajanju Palmire leži u njenom strateškom, ali i kulturološkom značaju.

Svijet 19.05.2015 | 10:44
Prijetnja islamista "Pustinjskoj nevjesti"

Palmira, poznata i kao "Pustinjska nevesta", je grad star više od 2.000 godina koji spada u kulturnu baštinu organizacije UNESKO.

Nekada davno, ovaj grad koji se nalazi u sirijskoj oazi predstavljao je glavnu trgovačku rutu koja je povezivala Persiju, Kinu i Indiju sa Rimskim carstvom.

Profesor na Londonskoj školi ekonomije Favas Gerges kaže da Islamska država napada mesta u kojima je sirijska vojska "najtanja", a da je Palmira jedno od njih.

Ipak, od izuzetne je važnosti strateška vrednost ovog grada, koji se nalazi u samom srcu Sirije, između Rake i prestonice Damaska. Kontrola ove oblasti omogućava islamistima otvoren put ka prestonici.

Druga stvar koja je jako bitna jeste to što je područje oko Palmire ekstremno bogato naftom. Pritom, tu se nalaze i gasna polja Šaer, ključna za elektrodistribuciju čitave Sirije.

Kao možda i "najmanje bitan" faktor jeste i očigledna namera Islamske države da u potpunosti razori neprocenjivo istorijsko nasleđe. Nakon drevnog grada Nimruda i Alepa u Siriji, očigledno je došao red na Palmiru, čije bi uništenje bio nenadoknadiv gubitakne samo za Siriju, već i za čitav svet.

Politički analitičari navode da se Islamska država, na jedan veoma bizaran način, "hrani" medijskom pažnjom Zapada. Što gnusnije zločine čine, to je pažnja koju dobijaju veća.

Međutim, sumnja se da ekstremisti ne uništavaju baš sve neprocenjive artefakte, već da veliki broj njih prodaju anonimnim kolekcionarima i tako zarađuju ogromne svote novca, izražene u desetinama miliona dolara.

Britanski istoričar Tom Holand pravi paralelu između Islamske države i nacista, govoreći da između njih postoje određene sličnosti.

- Nacisti su uništavali sinagoge i ljude u njima. Ako pogledate Palmiru i njenu beskrajnu raznovrsnost, od kulture do religije, shvatićete da je to najidealnije mesto za napad. Ukoliko želite da nametnete svoju ideologiju, onda morate uništiti mesta koja su središte različitosti i raznovrsnosti - kaže Holand.

Profesor Gerges dodaje da ID pokušava da u potpunosti očisti zemlju, kako etnički, tako i u kulturološkom pogledu.

- Žele sve da istrebe: Jevreje, hrišćane, Kurde, Jazide...bukvalno sve. To je potpuno očigledno - kaže Holand.

Jer, prema glavnim načelima Islamske države, različitost nije dozvoljena.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar