Човић: Звезда дугује и не може сама!

Да би црвено-бели испунили захтеве Финансијског фер-плеја Евролиге, мораће, пре свега, да до краја јуна измире обавезе за ову и прошлу сезону. "То неће бити лако", каже први човек клуба.

Кошарка 19.05.2015 | 19:00
Човић: Звезда дугује и не може сама!

Руководиоци Евролиге прописали су услове, на клубовима је да их испуне, ако следеће сезоне хоће да буду део елите.

Са недавног састанка руководства такмичења у Истанбулу послата је порука да ће у континентални крем моћи само квалификовани клубови, са минималним буџетом од четири милиона евра, без дугова према играчима или запосленима, са буџетом за плате екипе који не прелази 65 одсто...

Списак свих услова стигао је и на Мали Калемегдан, у Црвену звезду, представника Србије и у наредном издању Евролиге.

Први човек клуба Небојша Човић разговарао је претходних дана у Мадриду о Финансијском фер-плеју и борби шампиона АБА лиге да одговори на нове захтеве.

"Први човек Евролиге добро зна са којим буџетом смо успели да урадимо велики посао ове године", рекао је председник Звезде за клупски сајт.

Неколико пута ове сезоне Човић је прецизирао да је буџет клуба 3,6 милиона евра.

"Сада нам је за оперативни минимум у сезони 2015/2016 потребна сума која је већа за око 400 хиљада евра. Дакле, према правилима финансијског фер-плеја, који је прописала Евролига, минимални буџет за учешће у елитном такмичењу је четири милиона евра, Али, пре пројекција буџета за сезону 2015/16, по правилима финансијског фер-плеја потребно је да клуб до краја јуна 2015. измири све обавезе из сезоне 2013/14 и сезоне 2014/15. То и поред доброг планирања и пројекција трошкова и прихода које смо урадили ове године, заиста не можемо сами да остваримо.", додао је Човић.

Председник Звезде најавио је и да ће клуб затражити помоћ. На првом месту - од својих навијача.

"За помоћ ћемо се врло брзо, са више акција, на првом месту обратити нашим навијачима, па тек онда држави и граду, које смо представљали на прави начин ове сезоне".

Човић је додао да ће циљеви Звезде и следеће сезоне остати високи. Тачније, биће виши од овосезонских.

"... Све то желимо и следеће сезоне, уз још бољи резултат и корак даље од Топ 16 фазе. За то ће нам бити неопходно да задржимо окосницу тима, али и стручњаке ако желимо да остваримо све оно што смо планирали. Јер, искуство нам говори колико је важан континуитет у раду. На примеру Црвене звезде се то најбоље може видети", додао је Човић.

Председник црвено-белих боравио је претходних дана у Шпанији на Фајнал-фору, где је у име Бобана Марјановића примио награду за члана најбоље петорке Евролиге.

Истовремено, пратио је и утакмице јуниорског тима Звезде, који је играо финале против Реала и изгубио у неизвесној завршници.

"На сваком кораку у Мадриду могли смо да се уверимо да је оно што је на више нивоа учинила Црвена звезда ове сезоне у Евролиги изузетно поштовано од људи који воде ту лигу. Морамо још једном да истакнем да сам поносан на Бобана Марјановића, који је апсолутно заслужио место у идеалној петорци Евролиге, али и на јуниоре, који су и ове године остварили изузетан успех. Није одбрањена титула, али када поставите тако високе стандарде и освајате то престижно такмичење, друго место се можда и неправедно сматра неуспехом. Међутим, свима треба да буде јасно да је то велики успех. Следеће сезоне потрудићемо се да се поново вратимо на врх", подвукао је Човић.

Евролига хоће стабилног учесника из Србије

"Господин Бертомеу је још једном истакао велико задовољство оним што је КК Црвена звезда урадила ове, па и прошле сезоне на промоцији тог такмичења у Србији и колико је допринела додатној популаризацији Евролиге на овим просторима. Оно што нам је отворено речено у Мадриду је да Еврлига жели финансијски и организационо стабилног евролигаша из Србије, јер је клуб са ових простора који је кадар да одговори захтевима Евролиге преко потребан том такмичењу из више разлога. Овога пута смо у Шпанији добили и потврду да смо на том пољу врло близу највећим европским клубовима, који имају буџете и по 10, 20, па и 30 милиона евра", рекао је Човић.

Коментари / 0

Оставите коментар