Čović: Zvezda duguje i ne može sama!

Da bi crveno-beli ispunili zahteve Finansijskog fer-pleja Evrolige, moraće, pre svega, da do kraja juna izmire obaveze za ovu i prošlu sezonu. "To neće biti lako", kaže prvi čovek kluba.

Košarka 19.05.2015 | 19:00
Čović: Zvezda duguje i ne može sama!

Rukovodioci Evrolige propisali su uslove, na klubovima je da ih ispune, ako sledeće sezone hoće da budu deo elite.

Sa nedavnog sastanka rukovodstva takmičenja u Istanbulu poslata je poruka da će u kontinentalni krem moći samo kvalifikovani klubovi, sa minimalnim budžetom od četiri miliona evra, bez dugova prema igračima ili zaposlenima, sa budžetom za plate ekipe koji ne prelazi 65 odsto...

Spisak svih uslova stigao je i na Mali Kalemegdan, u Crvenu zvezdu, predstavnika Srbije i u narednom izdanju Evrolige.

Prvi čovek kluba Nebojša Čović razgovarao je prethodnih dana u Madridu o Finansijskom fer-pleju i borbi šampiona ABA lige da odgovori na nove zahteve.

"Prvi čovek Evrolige dobro zna sa kojim budžetom smo uspeli da uradimo veliki posao ove godine", rekao je predsednik Zvezde za klupski sajt.

Nekoliko puta ove sezone Čović je precizirao da je budžet kluba 3,6 miliona evra.

"Sada nam je za operativni minimum u sezoni 2015/2016 potrebna suma koja je veća za oko 400 hiljada evra. Dakle, prema pravilima finansijskog fer-pleja, koji je propisala Evroliga, minimalni budžet za učešće u elitnom takmičenju je četiri miliona evra, Ali, pre projekcija budžeta za sezonu 2015/16, po pravilima finansijskog fer-pleja potrebno je da klub do kraja juna 2015. izmiri sve obaveze iz sezone 2013/14 i sezone 2014/15. To i pored dobrog planiranja i projekcija troškova i prihoda koje smo uradili ove godine, zaista ne možemo sami da ostvarimo.", dodao je Čović.

Predsednik Zvezde najavio je i da će klub zatražiti pomoć. Na prvom mestu - od svojih navijača.

"Za pomoć ćemo se vrlo brzo, sa više akcija, na prvom mestu obratiti našim navijačima, pa tek onda državi i gradu, koje smo predstavljali na pravi način ove sezone".

Čović je dodao da će ciljevi Zvezde i sledeće sezone ostati visoki. Tačnije, biće viši od ovosezonskih.

"... Sve to želimo i sledeće sezone, uz još bolji rezultat i korak dalje od Top 16 faze. Za to će nam biti neophodno da zadržimo okosnicu tima, ali i stručnjake ako želimo da ostvarimo sve ono što smo planirali. Jer, iskustvo nam govori koliko je važan kontinuitet u radu. Na primeru Crvene zvezde se to najbolje može videti", dodao je Čović.

Predsednik crveno-belih boravio je prethodnih dana u Španiji na Fajnal-foru, gde je u ime Bobana Marjanovića primio nagradu za člana najbolje petorke Evrolige.

Istovremeno, pratio je i utakmice juniorskog tima Zvezde, koji je igrao finale protiv Reala i izgubio u neizvesnoj završnici.

"Na svakom koraku u Madridu mogli smo da se uverimo da je ono što je na više nivoa učinila Crvena zvezda ove sezone u Evroligi izuzetno poštovano od ljudi koji vode tu ligu. Moramo još jednom da istaknem da sam ponosan na Bobana Marjanovića, koji je apsolutno zaslužio mesto u idealnoj petorci Evrolige, ali i na juniore, koji su i ove godine ostvarili izuzetan uspeh. Nije odbranjena titula, ali kada postavite tako visoke standarde i osvajate to prestižno takmičenje, drugo mesto se možda i nepravedno smatra neuspehom. Međutim, svima treba da bude jasno da je to veliki uspeh. Sledeće sezone potrudićemo se da se ponovo vratimo na vrh", podvukao je Čović.

Evroliga hoće stabilnog učesnika iz Srbije

"Gospodin Bertomeu je još jednom istakao veliko zadovoljstvo onim što je KK Crvena zvezda uradila ove, pa i prošle sezone na promociji tog takmičenja u Srbiji i koliko je doprinela dodatnoj popularizaciji Evrolige na ovim prostorima. Ono što nam je otvoreno rečeno u Madridu je da Evrliga želi finansijski i organizaciono stabilnog evroligaša iz Srbije, jer je klub sa ovih prostora koji je kadar da odgovori zahtevima Evrolige preko potreban tom takmičenju iz više razloga. Ovoga puta smo u Španiji dobili i potvrdu da smo na tom polju vrlo blizu najvećim evropskim klubovima, koji imaju budžete i po 10, 20, pa i 30 miliona evra", rekao je Čović.

Komentari / 0

Ostavite komentar