Послодавци против фонда солидарности!

Унија удружења послодаваца Републике Српске апсолутно неприхватљивом сматра препоруку Фонда солидарности за обнову Републике Српске о продужењу наплате доприноса до 31.12.2015. године, као и упућивање Приједлога закона о измјенама закона о посебном доприносу за солидарност по хитном поступку на разматрање у оквиру 4. сједнице Народне скупштине Републике Српске.

Република Српска 18.05.2015 | 17:15
Послодавци против фонда солидарности!

Продужавање важења пореских обавеза без било каквих консултација са социјалним партнерима видимо као још један облик скрнављења социјалног дијалога.

Начин предлагања и доношења ових мјера је још један показатељ да Влада према социјалним партнерима не показује ни најмање поштовања, што ће имати далекосежне посљедице у будућим односима.

Унија удружења послодаваца Републике Српске жели упозорити јавност и институције Републике Српске да, и поред прокламованих реформи са циљем побољшања услова пословања, Влада својим активностима и даље, као и у протеклих 5 година, недостатак средстава у буџету узима од привреде, чиме доводи до врло негативних ефеката повећања пореских давања по пословну заједницу.

Смањење конкурентности домаће привреде по основу повећања трошкова рада, доводи до заустављања развоја предузећа, а самим тим и до смањења броја потенцијално новоотворених радних мјеста. Подаци Пореске управе Српске показују да је у овој години повећан број предузећа која касне са уплатом пореза и доприноса, што је још један показатељ тежине ситуације коју, очито, надлежни не желе видјети.

Унија удружења послодаваца Републике Српске не препознаје да је Влада предузела одговарајуће мјере на уштедама кроз реформе јавне управе, рада јавних предузећа, општина, здравства и других институција, већ се и даље сви трошкови нерационалног пословања преваљују на привреду и грађане.

Економија Републике Српске већ дужи низ година функционише у условима политичке нестабилности и правне несигурности, а уз овакво вођење пореске политике и у пословној нестабилности, што за посљедицу има и лошу поруку потенцијалним инвеститорима.

Најављене економске и социјалне реформе са циљем побољшавања услова пословања су нам потребне хитно.

Модерно радно законодавство, смањење опорезивања рада и смањење јавне потрошње су основни предуслови за побољшање пословног амбијента и представљају срж економско-социјалних реформи.

Имајући у виду и да је значајан број послодаваца планирао трошкове рада у складу са роком предвиђеним Законом о посебном доприносу за солидарност, позивамо Владу Републике Српске да повуче Приједлог закона из процедуре усвајања.

Саопштење Уније удружења послодаваца Републике Српске

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

МИСЛИМ

18.05.2015 16:37

ЈА САМ РАДИО КОД ДЕСЕТ ПОСЛОДАВАЦА А САМО СУ ТРОЈИЦА ПЛАЋАЛА ОБАВЕЗЕ ТАКО ДА ОВИМ ТЕМПОМ МОГУ СЕ НАДАТИ ПЕНЗИЈИ ЗА НЕКИХ 130 ГОДИНА.АКО ЈЕ ЗА УТЈЕХУ ОВИМ ШТО ЦЕНЗУРИШУ ИЗ СВИХ СТРАНАКА СУ БИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

послодавац

18.05.2015 17:52

Ти да си неки радник не би до сад промјенио десет послодаваца.Марљивог и вриједног радника се ни један послодавац,уплаћивао он доприносе или не,никад не би одрекао.

Name

Харач

18.05.2015 17:41

Харач који се продаје као солидарност се наставља. Браво СНСД, браво Тегелтија, браво Додик. Олош влада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

100

18.05.2015 20:44

100 марака пореза на регистрацију за луксуз, немој да свако вози ауто, само елита

Name

ЗА ПОСЛОДАВЦА

18.05.2015 18:08

ПОБЈЕГЛИ НЕМА НИГДЈЕ НИ ЈЕДНОГ КАО ДА СУ У ЦРНУ ЗЕМЉУ ПРОПАЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

18.05.2015 18:25

Послодавци и синдикат заједно докле је досло, када је густо и пас и мацка спавају заједно. Владо, Владо, стезес узде око врата несретнога, гладнога, занемоцалог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

18.05.2015 18:34

Ја сам увјек зато да се помогне људима у невољи. Зато не радо коментаришем захтјеве послодаваца , јер сам тако васпитан да притрчим другима и у добру и злу. Послодавци су управу и радници се нису требали сложити. Ако је то Фонд на солидарној основи ,ко има право у име појединца ,правног и физичког лица. Ко има право у име наведених да се сложи да се му узимају средства. То није уставно,али код нас "шупљорошци" не знају ни шта је устав .Извињавам се свим страдалим ,ја сам кроз разне облике дао више него овим фондом,али кад ћемо државу довести у ред и имали ико да ради по праву и правди.Ово ми личи на "Хајдучију".Мада већина наших људи воли дати и давали су. Лијеп поздрав свима и свако добро желим,а МИРАН САН свим људима страдалим у поплавама. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО. Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

18.05.2015 20:29

Честитам Ђорђе на правом и искреном коментару. Ова власт је потпуно изгубила компас. Они су дошли до зида и нема даље... Сви смо ми за помоћ људима погођеним поплавама.Недај боже никоме и никада више. Међутим, они који поштено раде, поштују законе ове државе, плаћају све обавезе, они уплаћују и средставу Фонд солидарности. Они који су навикли да варају државу,њих никакава солидарност не занима.Таквим је ова власт дозволила да раде шта хоће и докле хоће. И зато смо ту гдје смо... Нема нама више помоћи.

Name

Поплављени

18.05.2015 23:36

Свака цаст Дјордје!