Poslodavci protiv fonda solidarnosti!

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske apsolutno neprihvatljivom smatra preporuku Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske o produženju naplate doprinosa do 31.12.2015. godine, kao i upućivanje Prijedloga zakona o izmjenama zakona o posebnom doprinosu za solidarnost po hitnom postupku na razmatranje u okviru 4. sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska 18.05.2015 | 17:15
Poslodavci protiv fonda solidarnosti!

Produžavanje važenja poreskih obaveza bez bilo kakvih konsultacija sa socijalnim partnerima vidimo kao još jedan oblik skrnavljenja socijalnog dijaloga.

Način predlaganja i donošenja ovih mjera je još jedan pokazatelj da Vlada prema socijalnim partnerima ne pokazuje ni najmanje poštovanja, što će imati dalekosežne posljedice u budućim odnosima.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske želi upozoriti javnost i institucije Republike Srpske da, i pored proklamovanih reformi sa ciljem poboljšanja uslova poslovanja, Vlada svojim aktivnostima i dalje, kao i u proteklih 5 godina, nedostatak sredstava u budžetu uzima od privrede, čime dovodi do vrlo negativnih efekata povećanja poreskih davanja po poslovnu zajednicu.

Smanjenje konkurentnosti domaće privrede po osnovu povećanja troškova rada, dovodi do zaustavljanja razvoja preduzeća, a samim tim i do smanjenja broja potencijalno novootvorenih radnih mjesta. Podaci Poreske uprave Srpske pokazuju da je u ovoj godini povećan broj preduzeća koja kasne sa uplatom poreza i doprinosa, što je još jedan pokazatelj težine situacije koju, očito, nadležni ne žele vidjeti.

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske ne prepoznaje da je Vlada preduzela odgovarajuće mjere na uštedama kroz reforme javne uprave, rada javnih preduzeća, opština, zdravstva i drugih institucija, već se i dalje svi troškovi neracionalnog poslovanja prevaljuju na privredu i građane.

Ekonomija Republike Srpske već duži niz godina funkcioniše u uslovima političke nestabilnosti i pravne nesigurnosti, a uz ovakvo vođenje poreske politike i u poslovnoj nestabilnosti, što za posljedicu ima i lošu poruku potencijalnim investitorima.

Najavljene ekonomske i socijalne reforme sa ciljem poboljšavanja uslova poslovanja su nam potrebne hitno.

Moderno radno zakonodavstvo, smanjenje oporezivanja rada i smanjenje javne potrošnje su osnovni preduslovi za poboljšanje poslovnog ambijenta i predstavljaju srž ekonomsko-socijalnih reformi.

Imajući u vidu i da je značajan broj poslodavaca planirao troškove rada u skladu sa rokom predviđenim Zakonom o posebnom doprinosu za solidarnost, pozivamo Vladu Republike Srpske da povuče Prijedlog zakona iz procedure usvajanja.

Saopštenje Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

MISLIM

18.05.2015 16:37

JA SAM RADIO KOD DESET POSLODAVACA A SAMO SU TROJICA PLAĆALA OBAVEZE TAKO DA OVIM TEMPOM MOGU SE NADATI PENZIJI ZA NEKIH 130 GODINA.AKO JE ZA UTJEHU OVIM ŠTO CENZURIŠU IZ SVIH STRANAKA SU BILI

ODGOVORITE
Name

poslodavac

18.05.2015 17:52

Ti da si neki radnik ne bi do sad promjenio deset poslodavaca.Marljivog i vrijednog radnika se ni jedan poslodavac,uplaćivao on doprinose ili ne,nikad ne bi odrekao.

Name

Harač

18.05.2015 17:41

Harač koji se prodaje kao solidarnost se nastavlja. Bravo SNSD, bravo Tegeltija, bravo Dodik. Ološ vlada!

ODGOVORITE
Name

100

18.05.2015 20:44

100 maraka poreza na registraciju za luksuz, nemoj da svako vozi auto, samo elita

Name

ZA POSLODAVCA

18.05.2015 18:08

POBJEGLI NEMA NIGDJE NI JEDNOG KAO DA SU U CRNU ZEMLJU PROPALI

ODGOVORITE
Name

igor

18.05.2015 18:25

Poslodavci i sindikat zajedno dokle je doslo, kada je gusto i pas i macka spavaju zajedno. Vlado, Vlado, stezes uzde oko vrata nesretnoga, gladnoga, zanemocalog naroda.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

18.05.2015 18:34

Ja sam uvjek zato da se pomogne ljudima u nevolji. Zato ne rado komentarišem zahtjeve poslodavaca , jer sam tako vaspitan da pritrčim drugima i u dobru i zlu. Poslodavci su upravu i radnici se nisu trebali složiti. Ako je to Fond na solidarnoj osnovi ,ko ima pravo u ime pojedinca ,pravnog i fizičkog lica. Ko ima pravo u ime navedenih da se složi da se mu uzimaju sredstva. To nije ustavno,ali kod nas "šupljorošci" ne znaju ni šta je ustav .Izvinjavam se svim stradalim ,ja sam kroz razne oblike dao više nego ovim fondom,ali kad ćemo državu dovesti u red i imali iko da radi po pravu i pravdi.Ovo mi liči na "Hajdučiju".Mada većina naših ljudi voli dati i davali su. Lijep pozdrav svima i svako dobro želim,a MIRAN SAN svim ljudima stradalim u poplavama. ISKRENO I POŠTENO. Đorđe

ODGOVORITE
Name

Ozrenac

18.05.2015 20:29

Čestitam Đorđe na pravom i iskrenom komentaru. Ova vlast je potpuno izgubila kompas. Oni su došli do zida i nema dalje... Svi smo mi za pomoć ljudima pogođenim poplavama.Nedaj bože nikome i nikada više. Međutim, oni koji pošteno rade, poštuju zakone ove države, plaćaju sve obaveze, oni uplaćuju i sredstavu Fond solidarnosti. Oni koji su navikli da varaju državu,njih nikakava solidarnost ne zanima.Takvim je ova vlast dozvolila da rade šta hoće i dokle hoće. I zato smo tu gdje smo... Nema nama više pomoći.

Name

Poplavljeni

18.05.2015 23:36

Svaka cast Djordje!