Шарић прао новац преко "Бобар банке"

Директор Агенције за банкарство Славица Ињац понашала се по оној народној - “не кара мајка Мују што се коцкао, већ што се вадио”, па је руководству банке у 2014. дала прилику да ствари исправе.

Република Српска 18.05.2015 | 16:46
Шарић прао новац преко "Бобар банке"

Да је Ињац анализирала активу биланса стања, знала би да је исказана вриједност супротна прописима Агенције чији је она директор. Радом Тужилаштва можда се и сазна колика је штета причињена након пропасти банке, а она се тренутно процјењује на 289 милиона. Преко “Бобар банке” ишле су и уплате Дарка Шарића из Америке према Београду, за станоградњу.

Електропривреда Херцег Босне из Мостара орочила је у “Бобар банци” пет милиона марака па сад за враћање новца тужи Агенцију за банкарство, јер их није упозорила на могући крах банке.

Акционаре “Бобар банке” лично је ангажовао Гаврило Бобар, тако да из кредита које им је пласирао купе удио у банци, а дио задрже за себе. Самим тим што су добили улогу акционара, кредите нису враћали. Примјер су браћа Лијановићи и фирма ЗДИ продукт. Од 5,7 милиона кредита, милион су уложили у акције, а остатак нису враћали.

Горан Томић, власник фирме “Унис” из Дервенте, од 10 милиона кредита, два је усмјерио у акције “Бобар банке”.

Банка је прала новац и преко радника. 193 радника “Бобар банке”, колико је затечено након увођења принудне управе, суочили су се и с дугом за који тврде да нису направили. На њихова имена подигнути су кредити у износу око шест милиона.

Тај новац тврде да нису видјели, а судећи по документацији која је фалсификована, одлазио је у туђе џепове.

Покојни Гаврило Бобар прије двије године обавијестио је Славицу Ињац, директора Агенције за банкарство, да у трезору “Бобар банке” недостаје 9.968.349,90 КМ, те да је први нестанак 60.000 марака забиљежен пред крај 2009.

Агенција, Министарство финансија, нити било која друга контролна институција није била вољна да те наводе провјери. Да је то учињено тада, штета по депоненте, али и Републику Српску била би неупоредиво мања.

Шта је морала видјети Славица Ињац?

Да је жељела анализирати активу биланса стања, или да се упусти у аналитику потраживања по основу датих кредита само у прошлој години, знала би да је исказана вриједност превисока и супротна прописима Агенције.

Ако Славица Ињац није видјела биланс стања за 2014. не ослобађа је одговорности чињенице наведене у финансијском извјештају пословања банке у 2013. гдје је јасно исказан губитак од око 18 милиона КМ, већином настао у претходним годинама.

Ипак, искњижавање активе од 12 милиона у 2014. години, те 5,7 милиона прихода који није наплаћен од продаје некретнине повезаном лицу, као и отписивање потраживања дужницима с којима су закључивани репрограми, створили су привид да се банка извлачи из дубиозе.

Међутим, оперативна добит до 30. септембра 2014. од око четири милиона само је кап у мору и оног фризираног губитка од раније. План није успио и услиједила је пропаст.

Директор Агенције за банкарство, али и Министарство финансија, знали су да је укупни депозит у банци смањен након што је објављен и овако фризиран финансијски извјештај.

Одговорност потеже и то да је банка до краја септембра 2014. имала концентрацију кредитног ризика од 211 милиона, готово три пута већу од дозвољеног.

Ако је и овај податак превидјела, Агенција за банкарство морала је знати да у укупној концентрацији ризика највеће учешће има Групација Бобар којој је пласирано 57 милиона марака, док је по важећим законима изложеност према једној групи повезаних лица лимитирана на 9,8. милиона.

Поред власника и управе, највише је крива Агенција за банкарство која, на крају, није на вријеме увела принудну управу и тако бар нешто спасила, а што је учинила тек крајем октобра 2014.

На истој линији знања, а не чињења су и Добрила Дринић, Радмила Стојнић, Срђан Амиџић и Жељка Стојичић, чланови Одбора за финансије и буџет НС Републике Српске, који се противе да се Славица Ињац позове на саслушање пред скупштинским одбором поводом “Бобар банке”.

На тај начин предмет је прешао у надлежност Тужилаштва БиХ, које је наложило Сипи изузимање документације у филијалама “Бобар банке” у Бањалуци, Бијељини и Требињу.

Можда се и сазна колика је штета причињена након пропасти банке, а сада се процјењује и на 289 милиона, од чега је 59 милиона спорних потраживања. Извјештај, и то онај о лошим кредитним пласманима, потребан је и Министарству финансија - ако мисли да добије нову траншу од ММФ.

Извјесно је да су из “Бобар банке” на различите начине извучене десетине милиона марака. Тврди се да се само дио од око 20 милиона односи на банку у Русији која је размјењивала лажне банкарске гаранције. “Бобар банка” имала је одобрење за рад и у Србији и Хрватској, али нико још није објавио податке да ли се и колико средстава налази у тим земљама.

Саво Шеваљевић, бивши привремени управник, наложио да се активира гаранција дата банци у Русији али је она, уз опаску да се ради о непостојећој валути, одбијена.

Документацијом коју је полиција изузела од “Бобар банке” доказано је да су Марко Дабовић и Душко Керкез, на основу фиктивних уговора о консултантским услугама, омогућили трансфер новца између компаније “Лафино траде”, власника Душка Шарића, и офшор компаније Дарка Шарића Дигвисион ЛЛЦ из америчке државе Делавер.

Циљ овог, као и сличних трансфера, био је да се нелегални новац убаци у финансијске токове и укључи у разрађени ланац продаје и куповине предузећа.

Тако је 4,3 милиона марака из Бијељине пребачено у Београд, на рачун фирме “Модерн Реал Естате”, а за куповину још једног предузећа. Што није једина трансакција “Бобар банке”. Истим путем прошла је много већа сума Шарићевог новца која је завршила у фирми “Данзо” за изградњу станова у Београду.

Главобоља због пропасти банке прошла је 12.000 клијеата, којима су исплаћени депозити у износу до 50.000 КМ. Рјешење је нађено и за 7.000 пензионера из ФБиХ и 5.000 из Републике Српске који су преусмјерени да пензију примају преко других банака.

Међутим у проблему су остали сви остали, јер осим потврде да им банка дугује средства - даљу помоћ немају.

Мала је помоћ и у продаји имовине пропале банке јер су само од продаје банкомата и дневно-ноћних трезора прикупили 65.000 КМ, док је за намиривање исплате Агенцији за депозите потребно око 80 милиона.

Наплатом тих 80 милиона марака, Славица Ињац и Зоран Тегелтија покушали су да се осигурају од одговорности, али с обзиром на то да је изузимањем документације Тужилаштво БиХ кренуло да истражује тешке криминалне радње које су се одвијале преко “Бобар банке”, и ту су закаснили.

Извор:Фактор

 

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Бијељина

18.05.2015 15:03

Ни по баби ни по стрицевима!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијетин.

18.05.2015 15:03

ПА ТО ЈЕ У САРАДЊИ СА ДОДИКОМ .ПА ТО ЈЕ ТОЛИКО ПРОВИДНО ДА БИ И МАЛО ДЕТЕ ЗНАЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100

18.05.2015 20:53

100 марака пореза по особи да се спасе Бобар банка

Name

семберац

18.05.2015 15:04

На крају це бити пас лаје караван пролази....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

18.05.2015 15:05

Славица Ињац и Зоран Тегелтија су у интимној вези и рушење Бобар банке је њихов породицни план.Породична штедња њих двоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стедиса

18.05.2015 15:10

А ко це вратити моје паре СЛАВИЦА, САРИЦ или БАЈА ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

18.05.2015 15:14

И поред толико доказа и толико афера,лоповлука и крађа ова власт је још увијек ту... бем ти такву опозицију кад само прича и прича...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

18.05.2015 22:42

Бањалука-Највећи проблем је прије свега у правосуђу Републике Српске које не смије ништа против Додика и његових блиских људи.Лафо осудили Милета Радишића,а лик се лагано ишето из БиХ без икаквих проблема.Нико га не хапси.

Name

бнфан

18.05.2015 15:26

Има ли краја? Ово је страсно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД вир

18.05.2015 15:37

Погледајте ова имена, погледајте какве криминалне работе су обављали преко Бобар банке. И све то под будним оком СНСД-ових људи. Које је на то мјесто поставио Милорад Додик. За кога постоји основана суммја да се уградио у све ове послове. Иначе би био луд да ставља главу на пањ за туђа злодјела. Сада је почело све да пуца и да им лети око ушију. Водени вир који вуче све са собом надоле. На жалост, и судбину овог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

18.05.2015 15:41

Свака цаст новинару на књизевном цитату. Тако се ни на улици висе не прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АУУ

18.05.2015 15:49

Када удјете у МГ Минд и ту це од исте господе бити пара јер он јавно прица како је свемогуц

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд 1997

18.05.2015 15:58

Др Зоран Тегелтија је частан човјек, прифесионалац и од ријечи, зато и не одговара многима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 херцеговина

18.05.2015 16:00

Боље истазите ко од смјењених кадрова из Мупа доставља ове фризиране информације медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

18.05.2015 16:09

Има ли ту гдје Мице Мицица? И он је у хотелу Интерконтинентал видјан са неким Сарицевим људима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

треци рајх

18.05.2015 16:19

Врх Снсд-а, ста реци...залосно сто су људи на таквим функцијама себи тако несто дозволили...колико је депонената остецено и преварено, а да се није реаговало на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

18.05.2015 16:31

Ко све ради у ел. Бијељини=?? Има ли нека незапослена ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегелтија-Блусбенд

18.05.2015 16:43

Ко' задњи к..а брисе прозоре. За Телгетију мањак видика појацава зељу за радњом. Ма нема ста, радне навике су јаце од свега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо

18.05.2015 16:46

Бозе само лупетају...гадјају се цифрама....питајте Бају ста је тацно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цика Куре

18.05.2015 16:56

Знаци од белог праха Дарка Сарица узивао је и Милусмрад Дудик....мора да је и он потезао по бабури бело, а бело је бело, па после видјас беле мисхеве...зато Милусмрад воли толико да пева кад се услагира белог све му бело, па тако и стање у Рс-у...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСНО

18.05.2015 17:06

ЕТО ЗБОГ ЧЕГА НЕ ВАЉА НОВИ КРИВИЧНИ ЗАКОН СНСД-у И ДОДИКУ!!! СИПА И БХ ТУЖИЛАШТВО ЋЕ РАЗОТКРИТИ КОЛИКЕ СУ РАЗМЈЕРЕ ПЉАЧКЕ ОВОМ ЈАДНОМ И "СЛИЈЕПОМ" НАРОДУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пумпадзија

18.05.2015 17:26

Људи мозда ови не знају ал крив је Гаврило Бобар није "Нико Други"! Гресе сви вјерујте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пумпадзија

18.05.2015 21:11

Ови ме неконтају па ме лајкују негативно имају знаци навода!!!!!!!!!

Name

марко самардзиц

19.05.2015 04:56

Убили су Бобара да монструми затаскају велику пљацку!

Name

фби:а

18.05.2015 18:02

Агенција за банккарство је заказала засто нека истрага показе.Зна се да су паре приватним авионом слетале из Београда у Маховљане без контроле ????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими

18.05.2015 20:01

Има ли неко да није крао у овој банци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

_

18.05.2015 21:25

Очито ће ово бити занимљива година. Промјене су ту, неизбјежне су. Неки ће схватити да су урадили велеиздају с обзиром на функције које су обављали. Над народом је урадјен геноцид сваке врсте осим да су људи баш физички ликвидирани. Иако нису физички уклоњени, од ове генерације људи нема ништа. Претворени су у зомбије без имало вјере у било шта. Млади ће морати кренути са ливаде, чувати козе да преживе. Све је уништено, поравнато. Није уништена само материјална основа него је уништен морал, ред и поредак. Нико више не вјерује у цивилизацијске тековине 21-ог вијека и рад као услов за живот. Сви сад вјерују у Избавитеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

19.05.2015 12:04

Колико ми је познато, СИПА није изузела документацију, јер је документацију већ изузео МУП РС, по захтјеву тужилаштва из Бијељине. То сам чуо од моје родице која ради у тој банки. Прави проблем је мањак у трезору, које је око 10 мил КМ, а од ризичних послова интресантни су и послови са црногорским банкама у власништву Мила Ђукановића. Проблем су и неке ризичне гараницје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

20.05.2015 10:55

Ти си будала

Name

Монеyвал

19.05.2015 12:43

Да ли је сада свима јасно зашто СНСД жели да спријечи измјене Закона о прању новца по препорукама Монеyвал-а? Да ли би онда Дарко Шарић могао да се појави са 4,3 милиона КМ кеша у Бијељини и пребаци их у Београд на жирални рачун, сада потпуно легално и опрано? Мене само занима који је проценат провизије Баја узимао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Неко из масе

19.05.2015 15:20

Да ли ово значи да је МУП РС предухитрио СИПА-у, односно изузео документацију како не би пала у руке СИПА-е. Јер ако падне у руке СИПА-е, онда као кроз проточни бојлер може да оде и у Тужилаштво БиХ. У том тужилаштву има и злобних и злонамјерних који би документацију злоупотријебили за доказивање кривице. Ова наша РС тужилаштва су већ нешто друго, поузданија су. Републичко не ради јер нема политичке воље, Окружном у БЛ недостаје новац за вјештаке и вјештачења, Специјално није надлежно..., нешто се увијек нађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

20.05.2015 18:36

Бобар банка је морала пропасти и прогласити се неликвидном да се сакрију афере и да се то све не објелодани. Оцигледно је да су преко ње прате паре многих фирми и тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ